Fülemülék Éjszakája Veszprém-Gyulafirátóton
Helyszín Veszprém,
Időpont

Hazatérnek Afrikából a fülemülék

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a fülemülék tavaszi vonulásához alkalmazkodva több mint egy évtizede hirdeti meg Fülemülék éjszakája programsorozatát. Ennek keretében április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen, többnyire településeken vagy ezek határában

várják a madarászok a madarak iránt érdeklődőket, hogy rövid késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.

A rendezvényhelyszíneken nemcsak hallani, de gyakran kézben is látni lehet a fülemüléket, ugyanis sok helyen madárgyűrűzés is zajlik.

Hazánkban a lakott területek bokrosaiban is gyakorinak számít a világ egyik legszebb énekhangú madara – a fülemüle. Ez a verébméretű, egyszínű barnás felsőtestű, vöröses farkú madár nem csak kilométernyi távolságra is elhallatszó hangereje és énekének változatossága miatt híres, de az is különleges benne, hogy a hímek éjszaka is énekelnek. A faj hosszú távú vonuló, a telet Afrika Szaharától délre húzódó területein tölti.

Az első madarak már április első felében, a többség azonban április végén és május elején érkezik Magyarországra, és a hímek szinte azonnal énekelni kezdenek.

Fotó: illusztráció/Shutterstock

Operát, orgonaversenyt, verset és novellát is ihletett a fülemüle

A fülemüle hangja évezredek óta megigézi az embereket és megihleti a művészeket. Andersen Fülemüle című meséjéből Sztravinszkij írt operát, amelyhez a fülemüle énekművészetéből nyert ihletet. Händel orgonaversenyében a kakukk mellett a fülemüle strófái is megszólalnak. Oscar Wilde „A csalogány és a rózsa” című novellájának csalogány főhőse dalát és vérét áldozta a szerelem oltárán, de Arany János, Samuel Taylor Coleridge és John Keats verseiben is feltűnik a madár. A rádió hőskorában, Angliában, a BBC közvetítettek egy szabadtéri koncertet, ahol Beatrice Harrison csellóművész a kertjében duettet játszott az ott éneklő fülemülékkel 1924 májusában. A kísérlet akkora közönségsikert aratott, hogy a rádióközvetítést a következő hónapban, majd a rákövetkező tizenkét tavaszon megismételték.

A Fülemülék éjszakája balatoni helyszínei

 

Somogy vármegye

Helyszín: Orci település Toponár felőli oldala

Időpont: 2024.május 11. (szombat) 18.00-kor.

Program: Rövid túra

További információ: Dr. Németh Ildi 0630/269-0889

 

Veszprém Vármegye

Helyszín: Balatonkenese, Soós-hegy

Időpont: 2024. április 27. (szombat) 18:00

Találkozó: Balatonkenese, Bajcsy Zs. u., református temető parkoló

Program: madármegfigyelő, természetismereti séta (kb. 2,5 km, 2 óra)

További információ: Kajtár Bence 70/504-1166

Helyszín: Veszprém-Gyulafirátót, Miklád Tanösvény

Időpont: 2024. május 18. (szombat) 17:00

Találkozó: Miklád Tanösvény kezdőpontja

Program: sétával egybekötött madárhang-hallgatás, madárgyűrűzés

További információ: Forintos Ede 30/552-2108

 

 

 

Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva