Kendő, amely a Szent Jobbot takarta
Helyszín Veszprém, Erzsébet sétány 1
Időpont
Weboldal www.ldm.hu
Telefonszám
A kiállítás aktualitását adja Szent István király halálának és ország felajánlásának 980-ik, szenté avatásának 935. évfordulója.

A tárlat központi eleme az az ereklyekendő, mely a veszprémi Érseki Palota házi kápolnájában található, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény leltárában van (81.62.1-2.). A Szent Jobbot 1771-ben Raguzából, egy selyemlepelbe takarva szállították Bécsbe, hogy semmilyen sérülés ne érhesse az úton. A kendőt Szent István kézfejének festett képe díszíti. A műtárgyhoz tartozik egy eredeti Mária Terézia királynő kézjegyével hitelesített latin nyelvű írás is.

A kiállításban helyet kap néhány, a 10-11. századra vonatkozó régészeti emlék, valamint Szent István tiszteletéhez kapcsolódó tárgyak, többek között egy 1764-ben a Mária Terézia által alapított Szent István Lovagrend megalakulása alkalmából veretett ezüstérme, valamint egy érdekes 1915-ös világháborús emlék, melynek egyik oldalán Szent István, a másikon Ferenc József ajánlja fel Magyarországot Szűz Mária oltalmába.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva