kétezerhuszonhárom – best of kiállítás
Helyszín Veszprém, Vár utca 29
Időpont 2024. márc. 8. 10:58 - jún. 2. 10:58

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa év sikere után a program képzőművészeti leg-jeit mutatja be a kétezerhuszonhárom – best of című kiállítás, amely március 8-án nyílt, és június 2-ig látogatható a veszprémi Dubniczay-palotában.

A jó dolgok szokatlan sűrűsége az Európa Kulturális Fővárosa év után továbbra is várja a látogatókat Veszprémben és a Bakony-Balaton régióban. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program páratlanul gazdag művészeti kínálattal fogadta az érdeklődőket, így

a Művészetek Háza Veszprém a Dubniczay-palotában március 8-án nyíló időszaki kiállításán ezeket a kreatív művészeti projekteket eleveníti fel újra, válogatott képző- és iparművészeti alkotásokkal, interaktív és helyspecifikus installációkkal.

Fotó: Kétezerhuszonhárom – best of kiállítás, Veszprém

A Dubniczay-palotában már a lépcsőházban a 2023. január 21-i megnyitót idéző video installáció fogadja a látogatókat: a Kiégő Izzók közreműködésével a VEB 2023 megnyitóünnepségének vizuális elemeiből készült utcaképek ragadják magával az érdeklődőket.

Az első emeleti festett barokk termekben a modern és kortárs művészeti alkotásokat mutatja be a kiállítás, a folyosókon a Művészetek Háza Veszprémben tartott Megnyitó hét kulturális értékeit idézik fel a videók és az egyéb művészeti tartalmak. Helyet kapnak a fotóprojektek is: Szabó Dezső szigligeti felvételei és Toroczkai Csaba A táj fényei című kiállításának válogatott fotói is láthatók.

A kiállítás Vulkánok földjén című anyaga nemcsak Néma Júlia izgalmas kerámia alkotásait mutatja be, de Egry József festményén és Szalontai Ábel fotóin keresztül a Badacsony is fókuszba kerül.

Fotó: Kétezerhuszonhárom – best of kiállítás, Veszprém

Egy újabb teremben a közgyűjteményekből és a régióhoz kötődő fontos magángyűjteményekből kölcsönzött alkotásokkal – Vass László, valamint mások kollekcióiból – a műgyűjtők látószögén keresztül idézhetjük fel a tavalyi izgalmas kiállításokat.

A kétezerhuszonhárom – best of kiállítás segít feleleveníteni a sikeres AIR – artist in residence – programokat, a design, valamint az ékszerek kiállításokat, és elvezet bennünket a balatoni retro érzésvilágba is.

Fotó: Kétezerhuszonhárom – best of kiállítás, Veszprém

A tárlat a fenntarthatóság jegyében újra hasznosítja és tudatosan felhasználja a 2023. évi kiállítások egyes installációs elmeit is.

A látogatók minden teremben a témához illeszkedő vezetőszöveget, vagy más csatlakozó információs anyagot találnak a posztamenseken. A Veszprém-Balaton 2023 Zrt. szervezésében a kiállítás 12 hete alatt minden csütörtök délután 5 órától kísérő programok várják a látogatókat, és minden pénteken ugyancsak délután 5 órától kreatív alkotásra ösztönző workshopokra (tusfestés, kerámia, food-design, ékszer, olajfestés, furoshiki, fotográfia) várja a Művészetek Háza Veszprém a kreativitásra nyitott érdeklődőket.

Fotó: Kétezerhuszonhárom – best of kiállítás, Veszprém

A gyermekkorú látogatók családi programokon, a közoktatásban tanulók pedig iskolai témanapokon ismerhetik meg a városhoz és a régióhoz kötődő kulturális és művészeti értékeket. A tárlat egyaránt felkészülten fogadja a hazai és külföldi vendégeket és a hátrányokkal élőket is a VEB2023 EKF által támogatott vendég- és családbarát fejlesztések segítségével. A Múzeumshopban az Európa Kulturális Fővárosa emléktárgyait, művészeti termékeit lehet megnézni, és megvásárolni.

A kiállítás kurátora Grászli Bernadett, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója.

 

 

Nyitókép: Kétezerhuszonhárom – best of kiállítás, Veszprém

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva