Kiegyezés és koronázás 1867
Helyszín Veszprém, Vár utca 35
Időpont
Telefonszám
E-mail cím info.boldoggizella@gmail.com
A nemzetünk történetében sorsfordító jelentőségű, másfél százada létrejött osztrák‒magyar kiegyezés körülményeit, I. Ferenc József és Erzsébet királyné koronázási ünnepségét idézi a Gyűjtemény kiállítása.

A kiegyezést követő dualizmus kora – félszázadnyi boldog békeidő – az ország gazdasági, kulturális fejlődését hozta magával. E prosperáló korszakot mutatja be a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény kiállítása az érseki palotában, korabeli fotókon, festményeken, levéltári dokumentumokon, tárgyi emlékeken át, s nyomukban megelevenedik I. Ferenc József és Erzsébet királyné, Sissi személyisége, a király 1857-ben és 1908-ban Veszprémben, a püspöki palotában tett látogatása. A kiállítás tematikusan tárgyalja az 1848/1849. évi magyar forradalom és szabadságharc időszakát, a kiegyezési törvényt, Deák és Andrássy politikai lépéseit, valamint a koronázás és a millennium eseményeit, tudósít Erzsébet királyné haláláról, a magyar nemzet Erzsébet királyné-gyászáról, melyekhez kapcsolódóan a legfontosabb dokumentumok és díszkiadású könyvek is megtekinthetők. Jókai Mór és Mikszáth Kálmán emlékidézéseiből is válogat a tárlat.

A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény Kiegyezés és koronázás 1867 című kiállítása a veszprémi érseki palotában, a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos rendezvénysorozat ideje alatt 2018. november 1-jétől 2019. május 4-ig előzetes e-mailen vagy telefonon történő bejelentkezéssel látogatható. A kiállítás a Magyar királynék és koronázó püspökök című tematikus kiállítássorozat része.

Helyszín: Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva