Királynék, Kisasszonyok és Kancellárok nyomában tematikus séta a Gizella Napokon
Helyszín Veszprém, Veszprémvölgyi utca
Időpont 2024. máj. 11. 10:30 - 13:00

Veszprém a királynék városa és Magyarország legrégebbi püspökségének székhelye. A séta során megismerhetjük a tematikához kapcsolódó kiemelkedő jelentőségű helyszíneket és személyeket így egy élő történelemóra során elevenedik meg a város ezeréves múltja.

A veszprémi püspökséghez fűződik a királynék koronázási joga: egészen az utolsó magyar király és királyné koronázásig, 1916. december végéig a veszprémi püspöknek volt joga a királynékat koronázni. A királynéi udvartartást is a veszprémi püspök vezette, ő volt a királyné kancellárja.

Veszprémi várnegyedtől nyugatra húzódó festői Betekints-völgyben találhatjuk Magyarország egyik legrégibb szerzetesi intézményének, a veszprémvölgyi apácamonostornak a maradványait. A hagyomány szerint Gizella királyné a monostorban lakókkal együtt hímezte azt a miseruhát, amelyet később koronázási palásttá alakítottak át.

Kapcsolódva a Veszprémben lévő királynéi és az egyházi birtokokhoz további középkori szerzetesi kolostor és egyházi iskola illetve a 19. században híres leányiskolák nyíltak meg a város több pontján. Ezek alapításában is fontos szerepet játszott a királyné koronázó veszprémi püspök.

A történelmi anekdoták szerelmesei és diákcsoportok számára különösen ajánlott séta.

Találkozási pont: Jezsuita templom (Veszprémvölgyi u.)

Útvonal: Veszprémvölgy/Jezsuita templom – Kolostorok és kertek útvonal – Benedek-hegy – Várhegy – Óváros tér

​Séta időtartama: kb. 2,5 óra

A sétán való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékodat az info@veszpreminfo.hu e-mail címen jelezd. A sétákat maximum 35 fő részvételével indítják, a jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében regisztrálják. Az ingyenes Veszprém séták egyéni vendégek részére foglalhatók, csoportok részére szóló ajánlatokért a szervezőt kell keresni.

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

 

 

Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva