Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztivál
Helyszín Veszprém, Óvári Ferenc út 2
Időpont
Az országosan is egyedülálló Fesztivál, amely Veszprém megye kulturális életében a kezdetektől meghatározó szerepet tölt be, évről-évre egyre gazdagabb, színesebb programkínálattal várja a látogatókat és feltöltődni vágyókat!

Április 22.

16 órától egészen este 18 óráig a Színházkertben felállított sátorban Dr. Molnár Zsuzsanna bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos várja bőrgyógyászati szűrővizsgálattal és prevenciós előadásokkal az érdeklődőket!
A szűrővizsgálatot – Fesztivál mindhárom napján ingyen vehetik igénybe az idelátogatók, a minél szélesebb és teljes körű egészségmegőrzés érdekében. Tegyünk együtt az egészségünkért!

17 órától a Színház előtti Dísztéren várják a közönséget a Léleknyitogató Ceremónián, ahol fellépnek a Cholnoky Táncművészeti Stúdió növendékei Szívvel-lélekkel című gyönyörű produkciójukkal.
A megnyitón idén is elkápráztat a Társulat tagja, mosolygós angyalkája, a Fesztivál állandó fellépője, Gyöngyösy Dóra, illetve – a tavaly októberben indult – PetőfifiAkadémia tehetséges, fiatal növendékeinek „Mégse adjuk fel” címet viselő közös műsora. Az összetartozásról, egymás elfogadásáról és a közösség összetartó erejéről tanúbizonyságot adó produkcióban közreműködik két gyakorlatos színész is, Hirschl Laura és Keller Márton!

18 órakor a Színház gyönyörű előcsarnokában kiváló példát láthatunk majd arra, hogy a művészetterápia milyen lelki-fizikai feltöltődést ad egy ember életében. Várnak sok szeretettel Hullan Zsuzsa, a Vígszínház elismert művészének Az enyészet szépsége című, szakmai beszélgetéssel egybekötött fotókiállításának megnyitójára!
A beszélgetés vezetője, Kellerné Egresi Zsuzsanna mentálhigiénés szakember.

19 órától, a Cholnoky Táncművészeti Stúdió Angyal Walczer produkciójával várja a nézőket a nagyszínpadon.
Az Ünnepélyes Fesztiválmegnyitó után, a Veszprémi Petőfi Színház nagyszínpadán a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Take It Easy – Csak lazán! című vendégjátéka látható. Az érzékenyítő témájú stúdió előadás fókuszában a flow – áramlás – élménye áll, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy életünk mindennapjait, pillanatait, beleértve a nehézségeket is, egészségünk, testi-lelki-fizikai jólétünk érdekében jelen időben, lazán kezelve éljük meg! A kulcs ehhez pedig saját falaink, korlátaink ledöntése!
A színházi élmény után az előadást feldolgozó beszélgetéssel várják a nézőket az előcsarnokban, Oberfrank Pál igazgató, valamint Kellerné Egresi Zsuzsanna mentálhigiénés szakember vezetésével, Kardos Klára klinikai szakpszichológussal, illetve a fellépő művészek közreműködésével.

Léleknyitogató Ceremóniánkon, Hullan Zsuzsa: Az enyészet szépsége című kiállításmegnyitóján való részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött.
A Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Take It Easy – Csak lazán! előadására extra kedvezményes jegyet lehet váltani.

Április 23.

13.30-tól egészen 15.30-ig a Színházkertben felállított sátorban Dr. Molnár Zsuzsanna bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos bőrgyógyászati szűrővizsgálattal és prevenciós előadásokkal várja az egészségtudatos érdeklődőket! A bőrgyógyászati betegségek időben történő felismerése, kiszűrése életet menthet! A szűrővizsgálat kiemelt részét képezi Fesztiválunknak, a részvétel ingyenes mindenki számára.

14 órától a színház előcsarnokában Friderikusz Sándor az Én mozim című műsorából is ismert – Madárka című kisfilmet vetítik, mely az emberek és állatok közötti bonyolult és bensőséges – időnként túlzó, nem egészséges – kapcsolatot mutatja be.
Az érdekes és napjainkban egyre inkább vitatott témát körbejáró beszélgetés során a Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője, Hirschl János szakmai szemmel, míg a színház nyári táborainak állandó vendége, Lengyel Zsófia kihívással élő kommunikációs szakember – aki vakvezető kutyájával, Mokkával érkezik – saját életéből hozott tapasztalatok alapján segíti a téma feldolgozását.
A beszélgetés vezetője, Kellerné Egresi Zsuzsanna mentálhigiénés szakember, illetve Kardos Klára klinikai szakpszichológus.

16 órától, a Cholnoky Táncművészeti Stúdió szemet gyönyörködtető, lelkeket megérintő Keretek közt című produkciójával, majd a színház egyik tanítványa, Benedek Bianka Ami bent, az kint című tánc előadásával irányítja a figyelmet a napjainkban egyre jobban aktualitását élő, fiatalkori depresszió témakörére a mozgás- és táncművészet eszközeivel!
A tánc után szakmai beszélgetés keretében foglalkoznak mélyebben a témával az alkotókkal, táncosokkal együtt, Kellerné Egresi Zsuzsanna mentálhigiénés szakember segítségével.

Érdekfeszítő, egyben érzékeny és kényes téma a kisebbség helyzete a művészetben, melyről őszintén vallanak a 18 órakor kezdődő stúdióbeszélgetés meghívottjai, a népszerű, könnyűzenei pályán ismert és szeretett előadóművész, Oláh Ibolya, valamint az Operettgálák és a Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál állandó vendégei, Horváth Elemér Emi és Horváth Péter. Az énekesnő és színművész nem csak gondolatait, tapasztalatait osztja meg, de meglepetéssel is készülnek a nézőknek!

18 órától a látogatók különleges művészeti élménnyel gazdagodhatnak Dr. Kollányi András radiológus főorvos gyönyörű festményeiből össszeállított Mese című kiállítása során. A megnyitóval egybekötött szakmai beszélgetésre is várnak, ahol megismerkedhetsz az alkotóval, a gondolataival és megtudhatod, hogy a művészetterápia miként formálta át életét, segítette át a nehézségeken és munkáinak megszületésében.

Hatalmas öröm és büszkeség, hogy az V. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiváljának főprogramjait ékesíti a 20 órától kezdődő Topolcsányi Laura által külön erre az alkalomra írt, Árva szörny című pszichodráma ősbemutatója.
Manapság egyre többet foglalkozunk a nárcisztikus, megtévesztő személyiséggel, amely nem születik, hanem gyermekkortól kezdődően alakul ki mentális elhanyagolás következményeként. A szerző alaposan tanulmányozta és kutatta a témával kapcsolatos szakirodalmat, neves professzorok előadásait hallgatta végig, melyek alapján egyik lényeges gondolata, hogy ezen személyek „…. kórképe is okozat. Jó lenne, ha az áldozat nevén nevezése és segítése mellett a nárcisztikus személyiség is részesülne – bármilyen furcsa ezt leírni – a társadalom ún. professzionális empátiájában, még inkább gondos terápiában.”. Az előadást a Jászai Mari-díjas Tasnádi Csaba rendezésében láthatják a nézők, aki úgy vélekedik: „A mű – azon túl, hogy mint érdekfeszítő pszichothriller izgalmas színházi élményt kínál – egy súlyos személyiségzavar összetettségére, okaira, veszélyeire hívja fel a figyelmet és késztet morfondírozásra. Megmondom őszintén, hogy mióta a színpadra állításával foglalkozom, én is máshogy lapozgatom a fejemben a családi legendáriumot.”.
A megrázó és egyben mélyen elgondolkodtató darab főszereplői a veszprémi művésznő, Módri Györgyi és a székesfehérvári Vörösmarty Színház színművésze, Keller János.
A Madárka című filmvetítésén, a Cholnoky Táncművészeti Stúdió táncprodukcióin, Kisebbség a művészetekben könnyűzenei programon, valamint Dr. Kollányi András Mese című kiállításán a részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött!
Az Árva szörny című ősbemutatónkra extra kedvezményes jegyet tudsz váltani!

Április 24.

A Nagyszínpadon 15 órától igazi családi programmal, feltöltő előadással várnak Erich Kästner ismert regénye alapján színpadra állított kedves, megható történettel, A két Lotti című ifjúsági előadással!
„Picit meseszerű persze az, hogy a végén apa és anya ilyen józanul gondolkodik és aztán végül is összeáll a történet. Viszont ezért szeretjük, arra vágyunk mindannyian, hogy kisimuljanak a dolgok körülöttünk, az életünkben. Ami összenőtt, összetartozik az maradjon is egyben.” – vallotta a bemutató előtt a darab rendezője, a színház igazgatója, Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, Érdemes művész.
Az összetartásról szóló, azonban napjainkban egyre aktuálisabb témát boncolgató, különböző családi problémákra és azok megoldására a figyelmet felhívó előadás után feldolgozó beszélgetéssel várják az ifjú nézőinket! A stúdióbeszélgetés során közreműködnek az alkotók és a gyermekszínészek.
17.30-tól Színházunk előcsarnokában mutatjuk be először Carpe Diem! táborosunk, Hegyi Lili Gerda novellájából készült kisfilmet, Falevelek címmel.
„Szerintem mindenkivel előfordult már, hogy tiszteletlen volt – akárcsak véletlenül – valakivel, vagy egyszerűen csak nem értette, vajon mi a jó ebben az élet című színpompás kavalkádban. Nagyon a szívemhez nőtt ez a novella. Mióta megírtam, bármikor faleveleket látok, felvidítanak és emlékek sodródnak az eszembe” – nyilatkozta a fiatal szerző.
A kisfilm rendezője a színházunk igazgatója, Oberfrank Pál, főszerepben a Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló művésszel, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjával, Szilágyi Tiborral és gyakorlatos színészünkkel, Hirschl Laurával.
„Egy falevéllel végig kísérhető az egész élet. A rügyből lesz egy gyönyörű levél, ami megnő és megszámlálhatatlan születik még belőle. Csodálatosan beborítja a fát, és susogva, zöldellve pompázik tavasszal és nyáron. Majd az ősz beköszöntével megkezdődik az öregedés, a levél megbarnul és lehullik. Elporlad és „meghal”. Ezt a hasonlatot meséli el a kisfilmben az idős ember a fiatal lánynak. Nagy örömmel, boldogan vettem részt ebben az alkotásban fiatal és tehetséges pályakezdő színészkollégámmal, Hirschl Laurával.” – vélekedik Szilágyi Tibor.
A „premier-vetítést” követően az alkotókkal, a főszereplőkkel, és a szerzővel is megismerkedhetsz egy kötetlen beszélgetés során!

Idén is találkozhatnak Tóth Károly kerekesszékes táncművésszel, HR szakemberrel, aki zenés kísérettel egybekötött szavalatával kápráztatja el a kedves közönséget! Erre az alkalomra készített Játssz még! című produkciójában közreműködik a gyakorlatos színész, Hirschl Laura.
Ezt követi a nagy sikernek örvendő Alessandro Baricco: Novecento című monodrámája, mely egy olyan különleges emberről szól, ki életében sosem hagyta el a Virginian óceánjáró fedélzetét, mégis világhírű zongorista lett belőle.
Szállj fel 20 órától Novecento „hajójára” a Latinovits-Bujtor Játékszínben!
A darab a színház igazgatója, Oberfrank Pál rendezésében és előadásában látható, Pingiczer Szilárd jazz-zongorista kíséretével. Az előadás a mozgássérültek számára akadálymentesített.
Az előadás után is, ahol Kellerné Egresi Zsuzsanna mentálhigiénés szakember, illetve Kardos Klára klinikai szakpszichológus vezetésével, az alkotók közreműködésével egy közös, feldolgozó beszélgetésre várnak!
A Falevelek című filmvetítésen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A két Lotti című családi előadásra, illetve Alessandro Baricco: Novecento monodrámájára extra kedvezményes áron tudsz jegyet váltani!

A nézők és a közreműködők biztonsága érdekében a kiegészítő programokon való részvétel – korlátozott nézőszám mellett – regisztrációhoz kötött; egy néző összesen négy főt regisztrálhat be.
A négy fő előadásunk mindegyikére extra kedvezményes 2000 Ft-os áron tudsz jegyet váltani. Regisztrálni, illetve az előadásokra jegyet váltani a jegyiroda@petofiszinhaz.hu e-mail címen, telefonon a 20/772-8200-as telefonszámon vagy személyesen a Jegyirodában (H-P: 9-17) és Kossuth utcai VIP pavilonban (H-P: 10-16, Szo: 10-13) tudsz.

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva