Magyar Hősök – Szabadulószínház előadás
Helyszín Veszprém, Óvári Ferenc út 2
Időpont

A Magyar Hősök – Szabadulószínház című előadás történetében öt középiskolás diák vállalkozik arra, hogy tanáruk vezetésével egy rendhagyó történelemóra keretében ellátogassanak egy speciális szabadulószobába, a XX. Század Arénába.

A játék a XX. századi magyar történelem vészterhes korszakaiba nagyszüleik és dédszüleik fiatalkorába repíti vissza a fiatalokat. A színdarab hat „hétköznapi hős” (Brusznyai Árpádné Honti Ilona, Gérecz Attila, Kiss Sándor, Olofsson Placid, Richter Gedeon és Salkaházi Sára) sorsának szokatlan nézőpontból történő bemutatásán keresztül segíti a diákokat a történelem megértésében és saját helyzetük értékelésében. A fiatalok nyelvén nyújt számukra valódi élményt és gyarapítja a 20. századi magyar történelemről meglévő ismereteiket.

A magyar történelem XX. százada egy teljesen új és a fiatal korosztály számára élvezhető formában! Ebben a történetben a gyerekek nem valamelyik horrorfilm borzongató jeleneteit élhetik át. A játék nagyon is visszarepíti a fiatalokat a XX. század nagy drámáinak közepébe, ahol átélik és megértik szüleik, nagyszüleik, illetve koruk tragédiáit, személyes múltját. Nem valamelyik sorozatgyilkos, vagy fantasy hős szerepébe bújnak, hanem olyan hétköznapi emberek bőrébe, akik emberiességük, együttérzésük, hazaszeretetük vagy hitük szerint – a legnehezebb pillanatokban, tudtuk nélkül – hőssé váltak akár a saját életük feláldozásával. Vajon a világcéggé növekedett vállalat tulajdonosa, Richter Gedeon miért nem hagyta el hazáját? Vajon hogy döntött a kivégzéssel dacolva Salkaházi Sára, szerzetesnővér, amikor több száz ember élete forgott kockán? Milyen túlélési technikával tartotta a lelket Placid atya a hazájuktól sokezer kilométerré lévő munkatáborokba hurcolt emberekben?

„A Való Élet, a Történelem néha a legbrutálisabb akadálypálya, amelyben a szereplőknek egykor életre-halálra kellett küzdeniük” – ezekkel a szavakkal fogadja a titokzatos Rendező azt az öt középiskolás diákot, akik tanáruk vezetésével rendhagyó történelemóra keretében ellátogatnak a Huszadik Század Aréna – diktatúrák szorításában nevet viselő szabadulószobába.

A 20. századi diktatúrák idején bátor döntéseikkel életüket kockáztató bátor magyarok történetei a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) és az Ülj Közelebb Produkció együttműködésének köszönhetően színpadi műben elevenednek meg. A darab a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, a Mathias Corvinus Collegium és a Mandiner gondozásában megjelent Magyar hősök című könyv alapján született.

Megtekintése 14 éves kortól ajánlott. Az előadás egyfelvonásos: szünet nélkül játsszák, hossza 90 perc.

Nyitókép: veszpreminfo.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva