Malomsorsok a Séd mentén
Helyszín Veszprém, Veszprémvölgyi utca 18
Időpont
A túra a szeszélyesen tekergő Séd kanyarulatai közé vezet, ahol nyolc egykor duruzsoló malom nyomait kutatja fel a séta, s ezek közül háromba be is lehet tekinteni.
A patak zúgásán kívül meghallgathatod, hogy mit mesélnek a még álló malomépületek és mit suttognak fülünkbe a romok. Megtudhatod, hogy mit jelentett molnárnak lenni, mi a csuvározás, melyik malom volt „cseremalom”, s szót ejtünk a folyamatban lévő malomhasznosítási projektekről, ötletekről. Emellett felidézésre kerül a Betekints-völgy kialakulását is: az egykori Tethys-tenger hullámverését és a veszprémi márga, majd a városképet meghatározó dolomit képződését az ősi tengeraljzaton.
Ismerd meg Te is Veszprém malmainak viharos múltját és lehetséges jövőjét!
Találkozási hely: „A part alatt” játszótér parkoló felőli bejárata (Veszprémvölgyi út 18.)
Útvonal: Gabriel malom – Puskás malom – Frick malom (Fricska Szeparé) – Margit romok – Ring malom – Benedek-hegy – Úrkúti malom – Pajta utcai Püspöki nyaraló épülete – Friedler malom (Hotel Historia Malomkert) – Kávé malom – Fenyves (volt Budai-Pozsgay) malom
Séta hossza: 3 km (vissza +3 km)
Séta időtartama: 3,5 óra (vissza +35 perc)
Séta nehézségi foka: könnyű
Javasolt öltözet: időjárásnak megfelelő
Parkolás: ingyenes parkoló az “A part alatt” játszótér mellett (a séta végén ide majd vissza is kell sétálni!)
Részvételi díj: 3900,-Ft, gyermeknek 6 éves korig ingyenes, 7-14 éveseknek 2500,-Ft, amely tartalmazza a Fenyves malom felújítására gyűjtött belépőjegyet és vezetést, az online regisztrációval egy időben fizetendő.
Túrajó sétautalvánnyal (2900,-Ft) rendelkezők az utalvány beszámítását az info@turajo.hu címre írt üzenetben igényelhetik!
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva