Malomsorsok a Séd völgyében
Helyszín Veszprém, Veszprémvölgyi utca
Időpont
E-mail cím info@turajo.hu
Tarts velünk és ismerd meg Te is Veszprém malmainak múltját és lehetséges jövőjét! Keressük meg együtt az egykor közkedvelt malmokat egy kényelmes városi séta keretében! Az egykori Frick malom mai házszomszédja, a Fricska Étteremlakás minden résztvevőnket vendégül lát egy frissítőre és egy molnárkára;-)

Utunk a szeszélyesen tekergő Séd kanyarulatai közé vezet, ahol nyolc egykor duruzsoló malom nyomait kutatjuk fel. A patak zúgásán kívül meghallgatjuk, hogy mit mesélnek nekünk a még álló malomépületek és mit suttognak fülünkbe a romok. Megtudjuk, hogy mit jelentett molnárnak lenni, mi a csuvározás, melyik malom volt „cseremalom”. A múlt mellett szót ejtünk a folyamatban lévő malomhasznosítási projektötletekről is. Emellett felidézzük a Betekints-völgy kialakulását is: az egykori Tethys-tenger hullámverését és a veszprémi márga, majd a városképet meghatározó dolomit képződését az ősi tengeraljzaton.
.
Találkozási hely: Laczkó-forrás
Útvonal: Laczkó-forrás – Unger malom – Éllő malom – Puskás malom – Gabriel malom – Jezsuita templom – Frick malom – Margit tér – Margit romok – Ring malom – Benedek-hegy – Úrkúti malom – Pajta utcai Püspöki nyaraló épülete– Friedler malom (Hotel Historia Malomkert)
Séta hossza: 3,5 km
Séta időtartama: 4 óra
Részvételi díj: 1800,-Ft, gyermeknek 6 éves korig ingyenes, 7-14 éves kor 1000,-Ft, a helyszínen készpénzben vagy kártyával fizetendő.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva