MITSOURA / LANOU / ŽAGAR AV EXPERIENCE
Helyszín Veszprém, Óváros tér
Időpont
Az első fellépő a folk-, a pop- és a világzene határain otthonosan mozgó Lanou, őket követi Mitsoura, a 2000-es évek legkarakteresebb magyar world music / etno-electronic zenekara, a kivételes estét pedig a Žagar AV Experience audiovizuális projektje zárja.

19:00 LANOU

A Lanou love folk; egy olyan zenekar, amely otthonosan mozog a folk, a pop és a világzene határain.

Az angol és magyar nyelvű saját dalok mellett népdalfeldolgozások is megjelennek az együttes repertoárjában. A Lanou zenei világa tiszta, mély, szabad repülés – ezzel együtt bátran kísérletező, így szólalhat meg egymás után egy koncerten stoner rock beütésű citeraszóló, vagy triphophatásokkal átszőtt népdalfeldolgozás.

A zenekar 2017 decembere óta létezik, azóta sikeres koncerteket adott Budapesten (pl. A38, Szimpla kert), meghívott fellépője volt számos fesztiválnak (Művészetek Völgye, Ozora Fesztivál), valamint 2020-ban bekerült a Szimpla Lemming tehetséggondozó programba. A zenekar első szerzői kiadású nagylemeze Fellegek (Of Clouds) címmel jelent meg 2020 novemberében Lantos Zoltán (hegedű) és Táborszky Bence (trombita) vendégzenészek közreműködésével.

A Lanou a 2021-es Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai zsűri díjának, valamint a 2021-es Öröm a Zene tehetséggondozó országos döntőjének nyertese. 2022 áprilisában a Budapest Ritmo nemzetközi világzenei showcase fesztivál kiválasztott zenekara volt.

A zenekar tehát nagy visszatérő Veszprémben, mi megkértük őket, hogy hozzák magukkal a tavalyi „utcazenés” hangulatot, így táncból biztosan nem lesz hiány június 11-én, szombaton a Mozgókép Fesztiválon.

21:00 MITSOURA

A Mitsourát a kétezres évek legkarakteresebb magyar world music / etno-electronic zenekaraként ismertük meg, melyet mindig is az egyedülálló megközelítés, különleges hangzás és művészeti komplexitásra való törekvés jellemzett.

Hét év szünet után, 2019-ben új formációban tért vissza a zenekar az itthoni zenei életbe.

A zenekar énekesnője, Miczura Mónika ‘Mitsou’ összetéveszthetetlen hangjával, egyedi előadói tehetségével világszerte a legrangosabb helyen szerepel a világzenei előadóművészek sorában. Dolgozott többek között Tony Gatlif filmrendezővel (Gadjo dilo), énekelt az AndoDromban, részt vett a Global Vocal Meeting nemzetközi projektben és turnézott a Fanfare Ciocărliával.

Mitsou mellett az eredeti zenekarból Moldvai Márk (zenei producer, élő elektronika, billentyűsök, ütősök) maradt meg, őket egészíti ki Gábos Barna (kaval, ney, bambusz fuvolák) és Födő Sándor (dobok, ütősök), mint állandó tagok, illetve gyakran színesítik a produkciót vendégzenészekkel.

Ősi tradíciók és a jelenkor hangjai, autentikus népzenei elemek és a XXI. század cinematic-electro-ambient hangkollázsai jellemzik az előadást, amelyet 2022. június 11-én, Veszprémben, a Mozgókép Fesztiválon láthatunk.

23:00 ŽAGAR AV EXPERIENCE (dj set)

Zságer Balázs és Katona Kati audiovizuális projektje az elektronikus zene és a generatív vizuál izgalmas szimbiózisa. Zságer Balázs ezúttal egy sokkal atmoszférikusabb, kisérletezőbb zenei oldaláról mutatkozik be. Katona Kati vizuális nyelvét a természetbeli formák, patternek és az ezekben fellelhető algoritmusok, struktúrák inspirálják. Az utóbbi két évben olyan művészeti fesztiválokon léptek fel, mint a római Live Cinema Fesztivál, a krakkói Patchlab Fesztivál vagy a berlini Synästhesie.

Zene és mozgókép találkozása Veszprémben, az Óváros téren, a Mozgókép Fesztiválon. Keresve sem találhattunk volna jobb programot a FILMIO FRÖCCSTERASZ zenei programjainak zárására.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva