MORE THAN YOU SEE: Beate Winkler kiállítása
Helyszín Veszprém, Vár utca 29
Időpont 2024. máj. 4. 11:37 - jún. 19. 11:37

Beate Winkler alkotásaival – a férfiak és nők számára egyenlő feltételek mellett – impulzusokat ad a személyes és társadalmi változások kezeléséhez.

 

A jelenleg előttünk álló nagy kihívásokat – mint a háború, az éghajlatváltozás, a globalizáció és a migráció – csak akkor tudjuk leküzdeni, ha másokkal és ezáltal önmagunkkal is új viszonyt alakítunk ki. Mindehhez egyaránt szükséges számunkra a szabadság, a kreativitás és a társadalmi kohézió megléte.

Beate Winkler művészetét a változással kapcsolatban folytatott állandó párbeszédként definiálja. A napjainkat jellemző drámai bizonytalanság idején tudatosan választja a régi, jól bevált anyagokat, mint például a kézzel készített papírt és a színes tintát, amelyek évszázadok óta velünk élnek. Műveit alkotói módszere során irányítottan, de egyben szabadon a változás folyamatai formálják. Képeinek egyes részei tudatosan nem láthatók, feltekerve, könyvekbe rejtve, vagy a művek hátoldalára festett változatban jelennek meg. A nyitott terekben lebegve bemutatott színes tekercsek a látomás és a repülés vágyát közvetítik.

 

Beate Winkler a kiállítás kezdetén arra kéri a látogatókat, hogy egy kézzel készített papírra festett kis képre írják vagy rajzolják le az új társadalmi összetartozással kapcsolatos reményeiket. Majd mindezeket a kívánságokat dobják be a galériatér bejáratnál elhelyezett „jövő dobozba”, hogy installálásra kerüljenek. Az álmok fala létünk új alapjait jelentheti, azokat álmokat, amelyek Veszprémből jutnak el a nagyvilágba.

 

A kiállítás a #newTogether projekt része, amely az Osztrák Kulturális Fórum és Beate Winkler közös szervezésében, számos szervezet támogatásával Berlinben kezdődött, majd újabb tartalmakkal bővülve Varsóban és Temesvárott folytatódott. A helyspecifikus veszprémi installáció megvalósítása a Művészetek Háza Veszprém közreműködésével 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa évad keretében indulhatott el.

 

Beate Winkler alkotóművész és emberi jogi politikus. Ő volt az első női igazgatója az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének, amelyet hosszú évekig vezetett. Jelenlegi céljai közé tartozik, hogy művészetével, kiállításaival és kezdeményezéseivel ösztönözze a változás folyamatát. Projektjei általában a művészetet és a társadalmi párbeszédet ötvözik, pl.: #newTogether program, Temesvár ECoC 2023 keretében, melynek megvalósításában 24 különböző szervezet vett részt. Beate Winkler számos publikációja mellett olyan innovatív projektet kezdeményezett, mint például az európai CIVIS médiadíj. www.beate-winkler.net.

 

Helyszín

Dubniczay-palota

8200 Veszprém, Vár utca 29.

 

Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva