Mr. Red – az üvegrobot
Helyszín Veszprém, Török Ignác utca 5
Időpont
„Érdekelt lehetséges-e, illetve hogyan tudnék üvegből robotokat készíteni, mert a robotok alkotó eleme nem az üveg, nem ilyen törékeny anyag. Általában nagyok, erősek és le akarnak igázni minket, vagy valami hasonló…”. Így vall Budai Zsolt János üvegművész.

A Nemzeti Kulturális Alapnak köszönhetően 2022-ben ismét újabb műtárggyal gyarapodik a Laczkó Dezső Múzeum képzőművészeti gyűjteménye. A mozgatható kis üvegrobot Budai Zsolt János alkotása, aki 2008-ban diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Üvegtervező szakán. Tagja a Fiatal Iparművészek Stúdiójának, a Magyar Üvegművészeti Társaságnak, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, kiállít az Innovatio Artes Egyesülettel. Munkái 2002 óta rendszeresen szerepelnek egyedi és csoportos kiállításokon egyaránt.

Mr. Red a művész üvegrobotjainak egyik darabja, amely nemcsak a robotok iránti rajongását bizonyítja, hanem egyfajta világnézetet szeretne közvetíteni. Budai ezekkel a kis robotokkal próbálja megmutatni, hogy nem vagyunk egyedül a világban, mások is léteznek, létezhetnek rajtunk kívül, egy alternatív valóságban, velünk párhuzamosan. A robot rajongás a scifi és animációs filmek iránti rajongásból fakad, de az üvegrobotok megalkotását az üvegben rejlő kihívás is inspirálta.

Foglalkoztatta, meg lehet-e üvegből valósítani ilyen komplex, mozgatható szobrokat.
„Érdekelt lehetséges-e, illetve hogyan tudnék üvegből robotokat készíteni, mert a robotok alkotó eleme nem az üveg, nem ilyen törékeny anyag. Általában nagyok, erősek és le akarnak igázni minket, vagy valami hasonló… Elképzeltem egy üveg robot civilizációt, hogy kik ők, mik ők, de ezt nem tudjuk, csak itt vannak közöttük egy alternatív világban/valóságban. Látjuk, hogy vannak. Itt vannak, de nem tudjuk honnan jöttek és miért. Egy eljövendő világ előfutárai, vagy egy letűnt kor maradványai?”

Budai robotjai egyfajta viaszveszejtéses technikával készülnek. Először elkészíti a robotot valamilyen modellező anyagból (papír, fa, vagy már egyenesen viaszból), erről szilikon öntőformát vesz és a szilikon formákba kiönti a testrészeket viaszból. A viaszról egy speciális gipszformát vesz (ami bírja a kemencében a 800-900 °C-ot), ebből gőzzel kiolvasztja a viaszt. Az így kiolvasztott negatív formát megtölti üveg frittel (3-5 mm nagyságú tört üveg).

A megtöltött formákat kemencébe teszi (860 °C körül), ahonnan egy nap múlva tudja kivenni az elkészült üvegeket. Formából kivéve levágja az öntőnyílásokat és lecsiszolja a felesleget. Végül csavarokkal állítja össze a robotot.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva