Sprang – kiállítás
Helyszín Veszprém, Vár utca 29
Időpont 2024. máj. 17. 11:29 - aug. 11. 16:00

Ősi fonott textilek, kortárs értelmezések Perutól Japánig

 

2024-ben is folytatódnak az iparművészeti tematikájú kiállítások a Művészetek Házában. Míg 2023-ban a kortárs üveg- és ékszerművészeten volt a hangsúly, idén a textilre fókuszálnak.

 

A Dubniczay-palota első emeleti kiállítóterében egy olyan különleges és hiánypótló tárlatot láthatnak az érdeklődők, mely az egyik legősibb textilkészítési technikát, a sprangot mutatja be történeti szempontból és kortárs értelmezésben egyaránt.

 

A sprang históriája az emberiség történelmében gazdag. Újra és újra feltűnik a különböző korokban és földrészeken. A legkorábbi lelet Európában, a dániai Borum mellől a kora bronzkorból (i.e. 1400 körül) került elő 1871-ben. Ekkorra a technika szinte ismeretlenné vált, noha hosszú évszázadokon keresztül használták különböző ruhadarabok, övek, fejrevalók készítésére.

 

A sprang egyszerű alapelven működő, már a neolitikumtól ismert fonatos technika, mely rugalmas textilt hoz létre, és szimmetriatengelye van az anyag struktúrájában, mintázatában; a létrehozható variációk lehetősége szinte végtelen. Könnyen kialakítható térformáival alkalmas alkotóművészeti célokra is.

 

A kiállításon a magyar és nemzetközi (cseh, dán, horvát, japán, kanadai, norvég) kortárs alkotók munkái megmutatják, hogy kellő nyitottsággal és képzelőerővel autonóm és használati tárgyak egyaránt készülhetnek ezzel a nem mindennapi technikával, a legkülönfélébb anyagokból. Ezt egészítik ki a Néprajzi Múzeumból és az Iparművészeti Múzeumból kölcsönzött, sprang technikával készült textil műtárgyak, melyeken keresztül ízelítőt kapunk abból a rendkívül gazdag mintakincsből, mely ezeket a hagyományos fonott viseleti darabokat jellemzi.

 

A kiállításon a látogatók egy közösségi fonás keretében ki is próbálhatják a technikát, így a tárlat végére egy közös sprangot hoznak létre, mely az összekapcsolódást is szimbolizálja.

 

Kurátorok: Dohnál Szonja, Egervári Márta

 

A tárlat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

 

Helyszín

Dubniczay-palota

8200 Veszprém, Vár utca 29.

 

Nyitókép: Sprang tárlat Veszprémben
Fotó: Művészetek Háza, Veszprém

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva