Találkozások Zenevárosban – Pribojszki Mátyás & Bassekou Kouyate – Amy Sacko
Helyszín Veszprém, Hóvirág utca 1
Időpont

A Grammy-díjas Bassekou Kouyate és felesége Amy Sacko a legjobb magyar szájharmonikás Pribojszki Mátyással egy színpadon az ActiCityben.

Így folytatódik a Találkozások Zenevárosban korokon, kultúrákon és műfajokon átívelő koncertsorozata. Egy több száz éves zenészdinasztia kortárs mestere, a ngonin játszó Bassekou Kouyate és felesége, Amy Sacko Maliból érkeznek, és a sokak szerint legjobb magyar harmonikás, “Jumping Matt” azaz Pribojszki Mátyással jönnek össze egy különleges koncert erejéig.

A metszéspont a blues, annak gyökerei és szerteágazó jelene. Az őshazából Amerikába, majd Európába ível a koncert történelmi dimenziója, amit észrevétlenül, mesteri zenészek előadásában kapunk meg. Kouyaté hangszere a ngoni, amit a bendzsó elődjének tartanak, és feltehetően a rabszolgák révén került az “újvilág” folkjába. Az ősi zenészdinasztia leszármazottja mindazt az ősiséget és expresszivitást kinyeri, amit a hangszer rejt, és ami könnyen kapcsolódik más zenei nyelvekhez. Amy Sacko szintén jeli felmenőkkel bír, karakteres hangja miatt Mali Tina Turnerjeként emlegetik. Pribojszki Mátyás is bámulatos kifejezőerővel kezeli hangszerét, miközben mindig visszatér a blues-hoz, melynek nemzetközileg jegyzett képviselője. A Találkozások koncertjén a műfaj múltja és jelene, a nyugat-afrikai és európai zenei nyelvek árnyalatai fonódnak össze az ActiCity színpadán. Kivételes zenészek egyszeri és megismételhetetlen párbeszédének lehet tanúja a közönség.

Helyszín

ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ

Jegyár: 3300 Ft

 

 

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva