V. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál
Helyszín Veszprém, Óvári Ferenc út 2
Időpont
Három napon át nagyszabású gálával, gyerekprogramokkal, kiállítással és tematikus beszélgetéssel népszerűsíti a hungarikumok közé sorolt operett műfaját a Veszprémi Petőfi Színház.
2022.06.17. 20.00 – Színház előtti tér
Nyitóceremónia
Zenés színházi est
NAGYSZABÁSÚ NYITÓCEREMÓNIA cirkuszművészettel, színházzal,zenével,tánccal ötvözve
Díszvendég: Szinetár Miklós Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló művész

2022.06.18. | 14:00 – Rendezvénysátor
KEREK KŐ

2022.06.18. | 15:00 – A Scönig cukrászda teraszán
OSZVALD MARIKA 70!

2022.06.18. | 16:00 – Rendezvénysátor
A SÓ

2022.06.18. | 16:30
SZERELMEM, SÁRDY

2022.06.18. | 20:00 – Nagyszínház
SISSI A MAGYAR KIRÁLYNÉ

A Monarchia Operett több, mint 10 éve alakult színházi társulat, amely célja, a Hungarikumnak számító magyar és nemzetközi operett népszerűsítése. Magas szinten énekelő, táncoló szólisták, egyedi koreográfiák, látványos jelmezek, érzékekre ható színpadkép komoly zenekari hangzás jellemzik professzionális előadásait. Itthoni fellépésein kívül számos nemzetközi turnén öregbítette az operett hírnevét, Amerikában, Izraelben, Németországban, Erdélyben, és Oroszországban.
Huszka Jenő operettje nagyszerű témát dolgoz föl, amikor Andrássy Gyula gróf, -az Osztrák-Magyar Monarchia későbbi külügyminisztere- és Erzsébet királyné (Sissi), -aki megtanult magyarul, és gyermekeit is magyar nyelvre oktatta- kapcsolatáról, mint az 1867-es osztrák-magyar kiegyezés egyik fontos tényezőjéről mesél.
A történetben egymásra talál egy fiatal, forradalmi hevületű szerelmespár, és egy a magyar mentalitást megkedvelő osztrák fiú és egy burgenlandi lány, sőt, a királyné már nem 18 éves, félig magyar társalkodónője és a Kossuth hívő egykori alispán is szimpatizálni kezdenek egymással. Eközben Sissi, a magyarság felé igen nyitott, megértésre vágyó királyné, és Andrássy Gyula, a politikában életteret és megoldást kereső gróf erős vonzódást éreznek egymás iránt. Ez ugyan nem teljesedhet be, ám segítségükkel a többiek boldogok lehetnek, és létrejön a Kiegyezés.
Gyönyörű dallamok, szellemes versek, remekül megrajzolt figurák jellemzik a darabot, amelynek átdolgozása során a három felvonásból két rész alakult, és a szerepek további gazdagítása mellett, egy tánckarral és statisztériával együtt működő változat készült.
A darabban többek között felhangzik két gyönyörűen megzenésített Petőfi vers, a „Szeptember végén”, a „Szabadság, szerelem”, és a megrendítő „Szegény magyar nép” című dal. Ezenkívül ebbe az operettbe írta Huszka a közismert „Délibábos Hortobágyon”-t, a „Rózsám, viruló kis rózsám”-at, de bekerült a műbe az „Én mától kezdve csak terólad” és a „Csík-csicsóban” című szám is, egyéb dalok, palotások, és polkák mellé.
A szólisták a műfajban elismert, népszerű művészek: Többek között a műfaj sztárjai, Oszvald Marika, Peller Károly, Szendy Szilvi, Kerényi Miklós Máté és a Monarchia Operett vezető szólistái Kollár Péter Erik, Árvai Dániel, Denk Viktória. Az előadás díszleteit Rákay Tamás tervezi, a jelmeztervező Kollár Péter Erik, a rendező a Kossuth – díjas Kerényi Miklós Gábor.

2022.06.19. | 14:00 – Rendezvénysátor
ZENEKAR A GOMBA ALATT, avagy bolyongás az operett erdőben

„A tücsök és a hangya felettébb ellentétes jellem!” Főleg, ha még zenészek is! Hatalmas vihar sújt az erdőre, és a zápor egy gomba kalapja alá kényszeríti őket. Vajon sikerül-e megszokniuk egymás társaságát? Vajon születhetnek-e melódiák egy ilyen találkozásból? Vajon tudnak-e „zöld ágra vergődni”, amikor a többi erdei állat védelmében kell összefogniuk? Többek között ezekre a kérdésekre is választ keres a színjáték, és meg is találja! Szutyejev és La Fontaine nyomdokain haladva, az előadás végére egy fergeteges vigadalomba csöppenünk, és táncra perdül az erdő!

2022.06.19. | 15:00
BESZÉLGETÉS BENKŐ PÉTERREL RÁTONYI RÓBERTRŐL

2022.06.19. | 16:00 – Rendezvénysátor
SZÓKA JÚLIA ÉLETÚTJA A SZÍNHÁZKERTBEN

2022.06.19. | 17:00
EGY FESS PESTI ESTE KAMARÁS IVÁNNAL

Az EGY FESS PESTI ESTE semmiképpen nem hagyományos, „poros” színészanyag, félig elszavalt dalokkal, jelenetekkel. Természetesen, a kor dalai adják a produkció gerincét, de ahogy a dalok is frissebb, izgalmasabb köntöst kapnak, a műsor szerkezete is eltér a „szokásos” színész-estektől. A színpadon nem Kamarás Iván színész, hanem Iván, aki pátoszoktól mentes saját véleményét, humorát is megmutatja. Azt az arcát, amit csak kollegái, barátai és családja ismernek. Iván nem fél tabukat döntögetni, a kor nagyjairól diszkrét, szakmában szájról szájra járó, olykor személyes történeteket megosztani, korabeli őszinte „hangokat” megszólaltatni egekig magasztalt filmekről, dalszövegekről. A néző tulajdonképpen bepillanthat a múlt izgalmas kulisszái mögé, Iván őszinte véleményével és közvetlen humorával. Igen, lesz itt minden: színház, koncert, könny, sóhaj és egyebek… És persze fantasztikus dalok és felhőtlen szórakozás, EGY FESS PESTI ESTE, ahol az egész család szórakozik.

2022.06.19. | 19:00 – Nagyszínház
BÁL A SAVOYBAN

Az álompárnak tartott Faublas házaspár hosszú nászútja után váratlanul kiderül a férj viharos múltja. Egy vacsorameghívás titkos üzenettel, együttlétről szóló, beváltásra váró csekkel, amely a Savoy Hotel bálján várja őt Tangolitával, a táncosnővel együtt. A féltékeny feleség gyanút fog, és elindul a nagyszabású társadalmi eseményre, de közben ő is veszélyes kalandok elé néz. S mindemellett előkerül Amerikából érkező barátnője, Daisy Parker, valamint Musztafa bej, a párizsi török nagykövetség attaséja, akik tovább bonyolítják a félreértésekre épülő, szellemesen fordulatos történetet.

Nyitókép:

Forrás: V. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva