Vajkai világa emlékkiállítás
Helyszín Veszprém, Erzsébet sétány 1
Időpont
Weboldal www.ldm.hu
Vajkai Aurél születésének 115. évfordulójára. A néprajz szinte valamennyi területén figyelemre méltót alkotott. Könyvei, tanulmányai kötelező olvasmányok az egyetemeken. Írásai a tudományos pontosság, az újszerű szemléletmód mellett azért is fontosak, mert stílusuk mindenki számára érthető és élvezhető.

Orvosi ismeretei folytán első kutatási területe a népi gyógyászat volt. Ehhez kapcsolódóan foglalkozott a falusi ember és a természet kapcsolatával, hiedelem – és mondavilággal. Másik nagy témája a népi építészet és lakás, bútorzat. Egyformán jók a lakóház és melléképület leírásai, kedvelt és örökké visszatérő gyűjtőterülete volt a szőlők, présházak és pincék világa.

Nincs olyan régi épület a Balaton mellékén, amelyiket ne írt volna le. Írt még a közlekedésről, szállításról, az ősfoglalkozásokról, mint halászat és vadászat, eltűnt mesterségekről, mint a falusi foghúzó, a bakter, tobakos, stb. Bármit is írt, annak középpontjában, a világban, a falu társadalmában a helyét kereső ember állt. Tájmonográfiái, melyekben hosszú gyűjtőútjain szerzett tapasztalatait összegezte, e műfaj mintái. (Szentgál I-II., A Bakony néprajza, Balatonmellék)

A tudományos cikkek mellett jelentős az a munka, amelyet, mint művészeti író, honismeretei és idegenforgalmi kiadványok szerzője végzett. Ezekből érződik, hogy számára a kultúra sorsa mindennél előbbre való volt, semmit nem hagyott szó nélkül, ami ez ellen hatott. A veszprémi Nyári Szabadegyetem egyik kedvelt előadója volt, sőt nála érdekesebben magyarázó idegenvezetőt is alig lehetett találni az egész Balaton mentén.

L. Karsai Henriett
kurátor, néprajzos muzeológus LDM

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva