Mihály Szilvia | 2019.04.07. 11:05
Borparádéval kezdődött a tavaszi pezsgés Vonyarcvashegyen
Tíz borászat, két zalai fogásokat kínáló étterem és Zala megye ízei vártak ránk szombaton az első vonyarci gasztropartin.

Fodor Márk, az esemény ötletgazdája nagyon bízott a jó időben, hiszen a tavaszköszöntő rendezvényt mindenképpen a Bock Bisztró Balaton teraszán szerették volna megtartani.
Nevetve mesélte, hogy péntek este úgy döntöttek, a rendezvényt a Festetics-pincében és rendezvényteremben tartják, hiszen esett az eső.
– Ma reggel azt mondtam a kollégáknak, mégis kint kezdjünk el pakolni, hiszen jó idő lett, de még délelőtt meglepett bennünket egy zápor. Délre kisütött a nap, és a vendégeink nagy örömére a szabadtéren borozhatunk.

Fotó: Mihály Szilvia

– Az esemény a Balatoni Borkultúráért Alapítvány támogatásával valósul meg, akikkel célul tűztük ki, hogy a balatoni borászatokat segítsük a piaci megjelenésben, segítsük a balatoni borkultúra megismertetését, és együtt emeljük magasabb szintre a balatoni borokat.
Ennek a rendezvénynek nincs belépődíja, olyan, mint egy borfesztivál. Egy nagyon szép háttérkeretet tudunk adni az eseménynek, a teraszunk fái és a csodálatos balatoni panoráma teljesen egyedi hangulatot teremt.

Fotó: Hotel Zenit

– Milyen tételekkel érkeztek a borászatok?
– A kiállítók a könnyedebb tételek mellett különlegesebb borokkal, habzóborokkal és pezsgőkkel érkeztek. A pezsgőfogyasztás a véleményem szerint nagyon dinamikusan fog emelkedni az elkövetkező időszakban, és ehhez nagyon ígéretes balatoni tételek is a rendelkezésünkre állnak. A minőségi, palackban érlelt pezsgők iránti igény növekszik, a borok, pálinkák és a sütemények minőségi fejlődése után most a pezsgők fejlődése az egyik leghangsúlyosabb a gasztronómiában.

A rendezvényre a keszthelyi Amazon Ház elől ingyenes transzferrel is eljuthattunk, de sokan érkeztek kerékpárral vagy gyalogosan is. A vonyarci meredek domboldalon én biztosan toltam volna már a biciklimet, de a sportosabb borkedvelőknek ez nem jelentett akadályt.

A borok mellett sajtot, süteményt és előételeket, főételeket is kóstolhattunk. A várvölgyi Várak völgye sajtmanufaktúránál lehetett vásárolni borkorcsolyát, sajtokat, este rántott sajt is készül a termékeikből.

Fotó: Mihály Szilvia

Hatalmas desszertpulttal várt bennünket a keszthelyi Kastély-kávézó, nekem a tavaszi ízek közül a tojáslikőrös sütijük tetszett a legjobban. Akár húsvétra is rendelhetünk tőlük belőle. A kávézót üzemeltető Szita Balázs több olaszországi desszertkurzuson is részt vett, az ott tanultak alapján készítik édességeiket.

Fotó: Hotel Zenit

A keszthelyi Spájz a nem csak a gyerekek részére hozott házi, organikus szörpöket, két pohár bor között többen kóstolták a gyümölcsös frissítőket. Az uborkás ízű szörp szódával tökéletes koktél alapanyag is lehet, a bodza és az eper nagymamánk házi ízeit idézi. Érdemes lesz a Balaton környéki éttermek kínálatát figyelni, de budapesti vendéglátóhelyeken is jelen vannak a balatoni ízekkel.

Fotó: Mihály Szilvia

Zalaegerszegről érkezett a Tannin Étterem, és bár 40 km-re vannak Keszthelytől, én ajánlom, hogy balatoni pihenésünk alatt látogassuk meg őket. Ma pisztáciás libamájat hoztak spárgával, tejes bárányburgert kerékrépával, és rebarbara kompozíciót kínáltak desszertnek Göcseji kövekkel, azaz fehér csokis, tökmagolajos kekszmorzsával.

Fotó: Mihály Szilvia

Takáts Zoltán séf korábban Ausztriában is dolgozott, ahol egy két Michelin-csillagos étteremben is stázsolt. Elhivatottsága, szakmai tudása nem csak az ízekben, de a textúrákban is megjelenik. Mint mondta, Zalaegerszegen előkészítette az itt tálalt ételeket, hogy már csak az apró simításokat kelljen itt elvégeznie.

Délután kettőkor a Vivat Bacchus fellépése szórakoztatta a vendégeket, Szakonyi Milán gitárestje a naplementében adott tökéletes zenei hátteret a borozáshoz, vacsorához.

Mutatjuk a rendezvényen készített képeket:

 

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva