likeBalaton.hu | 2024.06.25. 12:00
Értelmi fogyatékossággal élők kiállítása a vonyarcvashegyi strandon
A Lélektűz – Szent Iván-éji Lámpások című kiállítása Vonyarcvashegyen, a Lidó strand területén tekinthető meg.

A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány 19 magyarországi településen több száz, főként értelmi fogyatékos gondozott számára biztosít családias lakhatást, értékteremtő tevékenységet, művészeti képzést. Valódi munkahelyeket teremtve, környezettudatos kézműves termékek készítésével foglalkoztatást is lehetővé tesznek gondozottjaiknak.

Fotó: Vonyarcvashegy Önkormányzata

– Amikor a világ olyan zaklatott, mint most, a szomszédban pedig háború dúl, ami szorongást vált ki, akkor „a biztonságot a családba való visszahúzódás jelenti”. A család pedig sokféle értelmű lehet, mint ahogy az alapítvány több évtizedes tevékenységével is egy olyan nagy családot hozott létre, ami „kívül tartja talán az élet nehézségeit – mondta Beneda Attila, a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány által gondozott, értelmi fogyatékossággal élő alkotók Balaton-parti kiállításmegnyitóján.

– A teljesen ép, egészséges családokról való gondoskodás, az ő támogatásuk sem egyszerű, de különösen nagy kihívás, ha a fogyatékkal élők helyzetét kell megkönnyíteni, nekik kell közösséget teremteni, értelmes életet biztosítani. A magyar kormány 14 év óta elkötelezetten dolgozik a családok megerősítésén, boldogulásán, ami az egyik legfontosabb nemzetstratégiai kérdés is – fogalmazott a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára Vonyarcvashegyen.

A Lélektűz – Szent Iván-éji Lámpások című kiállítást az alapítványon kívül Vonyarcvashegy önkormányzata, a Balaton Art Alkotóközösség művészei és az Imre Sándor Szeretetszínház közösen szervezte.

– A művészetnek az a lényege, hogy az érzékelhető valóságon túli világot próbálja megjeleníteni. Nemcsak az a fontos, hogy a művész a képeivel mit akar kifejezni, de az is, hogy a nézőben milyen gondolatokat, érzületeket kelt.

Szent Iván éjjelén pedig a fény és a sötétség harcát láthatjuk, ami egyszerre a leghosszabb nap örömünnepe, de aggódás is, amiért jön a növekvő sötétség. Ez egyszerre a teremtő világ és az emberi múlandóság érzését is közvetíti – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Fotó: Vonyarcvashegy Önkormányzata

– A településnek fontos törekvése a tudás, a tehetség, a jóakaratú szándék megosztása, a pénznél sokszor fontosabbak a jó ötletek, a kezdeményező közösségek – tette hozzá Pali Róbert, Vonyarcvashegy polgármestere.

 

Nézd meg a kiállítás képeit a lenti fotó alatt a galériában

 

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!:


 

Nyitókép: Vonyarcvashegy Önkormányzata

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva