Keszey Ágnes | 2018.06.20. 17:06
Csillagos zászlók jelzik a strand minőségét
Egytől-ötig terjedő csillagszám jelzi a strandok minőségét július elejétől. A Kék Hullám zászló strandminősítő rendszert a Balatoni Szövetség működteti. A több szervezet - civilek, hatóságok, turisztikai egyesületek - képviselőiből álló zsűrik ezekben a napokban járják körbe és értékelik a fürdőhelyeket.

A Kék Hullám zászló strandminősítő rendszerben több szempontot is vizsgálnak.
– Milyen a víz minősége és tisztasága?
– Mennyire rendezettek a zöldterületek?
– Milyen sportolási lehetőségek vannak a vízben és a szárazföldön?
– Mennyire biztonságosak a strandolási körülmények?
– Milyenek az illemhelyek, zuhanyzók és öltözők?
– Milyen játszóterek várják a gyerekeket?
– Strandolhatnak-e gondtalanul a mozgáskorlátozottak?

Sok más mellett mindezekre figyelve értékeli a Balatoni Szövetség által meghirdetett Kék Hullám Zászló strandminősítő rendszer bírálóbizottsága a fürdőhelyeket. Kedden a zalai strandokat járták körbe. Balassa Balázs, a BSZ elnöke úgy látja, hogy a balatoni strandfejlesztési pályázatok segítségével a legtöbb fürdőhely megújulva várja a vendégeket. Úgy fogalmazott: ez mindenképpen a színvonal emelkedését jelenti.

– Szinte az összes strandról elmondhatjuk, hogy tiszták a vizesblokkok, kulturáltak a játszóterek, sportpályák egyre komolyabb mértékben fejlődnek. Úgy látom, a játszótereknél nincsenek hiányosságok, a sportpályákon még lehetne erősíteni. A vízisporteszközöket még mindenhol nem rakták be, de rendelkezésre állnak – reméljük, egy-két napon belül bekerülnek a vízbe. A mozgáskorlátozottak ellátását tekintve a legtöbb fürdőhely jól áll, egy-két helyen okoz problémát a vízbejutásuk, mert nincs beemelő. De biztosított a bejutásuk a strandra, szinte mindenhol van mozgáskorlátozott parkoló és megvannak a mozgáskorlátozott wc-k és zuhanyzók. Az utóbbi években rengeteget fejlődtek e téren a strandok – tette hozzá Balassa Balázs.

A vendéglátóegységek egyre több és jobb minőségű szolgáltatást nyújtanak. Van, ahol átálltak a street food vonalra, van, ahol még megtartották a lángost és a hekket, de úgy gondolom, hogy mindegyikre óriási igény van. A vendégek sokszor aszerint választanak strandot, hogy hol, milyen vendéglátóegység van és ott mit kapnak. Mindezek mellett az egyes strandok egyediségükkel is csábítják a vendégeket.

– Minden strand más, mindegyik a sajátosságát próbálja erősíteni. A déli parton kevesebb a lidós, rész mert a hullámzás jobban elviszi, nem nagyon tudják megtartani ezeket a partszakaszokat. Viszont ott annyira nem is indokolt, mert alacsonyabb a vízszint. Az északi parton az összes strand komoly hangsúlyt fektet arra, hogy a kisgyermekes családok számára megfelelő szolgáltatások legyenek és minél több lehetőséget nyújtsanak – emelte ki Balassa.

Az, hogy melyik strandok bejáratánál loboghat majd a minőséget jelző Kék Hullám Zászló, és hány csillaggal, az július 6-án, a balatongyöröki díjkiosztón derül majd ki. Idén a Balaton legzöldebb strandja különdíjat osztják ki a Hermann Ottó Intézet jóvoltából, s az is kiderül, hova kerül a Veszprém, a Zala és a Somogy megyei közgyűlés különdíja a megyéjükben lévő strandok közül. Idén egyébként a tavalyinál eggyel több, azaz 34 fürdőhely kérte a minősítését.

A bírálóbizottság éppen megbeszélést tart a környezet pontozásáról

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva