likeBalaton.hu | 2024.07.29. 14:00
Így tarthatod biztonságban otthonodat, amíg nyaralni mész
A betörők könnyen megneszelik, ha hosszabb ideig üres a lakás.

Mindent jól ellenőrizz le!

Mielőtt elutazol, nézz körül az udvaron, hogy nincs-e olyan tárgy az ablakok közelében, amely segítséget jelenthet a betörők számára. Fontos például, hogy ne maradjon kint létra vagy kerti bútor. Zárd be az ajtókat és az ablakokat, és ellenőrizd le a villanyóra szekrényt is, ezt is jól zárd be, különben a betörők előre elsötétíthetik a lakást, valamint kiiktathatják az elektronikus riasztást.

Ne legyen dzsungel az udvar!

Tarts rendet az udvaron, és figyelj arra, hogy ne legyen túl sűrű a növényzet sem. A dús lombú fák és bokrok között kiválóan el tudnak bújni a betörők. Érdemes levágni a házhoz, ablakhoz közel található fák ágait is, hogy ne adjanak rejtekhelyet.

Olyan, mintha otthon lennél

Tartsd távol a betörőket úgy, hogy felszereltetsz néhány biztonsági kapcsolót, amelyekkel szabályozható, hogy melyik lámpa mikor kapcsolódjon fel magától a nyaralás alatt. Ez azt a látszatot kelti majd, hogy otthon vagy. Ne tarts otthon túl sok készpénzt vagy drága ékszereket, kivéve, ha van széf, amiben biztonságban tudhatod az értékeidet.

Nem kell mindenkinek tudni, hogy nyaralsz

Minél kevesebben tudják, hogy elutaztál, annál kisebb az esélye annak, hogy olyan ember tudja meg, akinek egyáltalán nem kellene. Tudatosan használd a közösségi oldalakat, és lehetőleg csak nyaralás után posztolj fotókat.

Jól jöhet a segítség

Kérd meg az egyik barátodat vagy szomszédodat, hogy rendszeresen ürítse ki a postaládádat, valamint a szemétszállítási napokon a te kukádat is helyezze ki a ház elé, függetlenül attól, hogy tartalmaz-e valamit vagy sem. Esténként pedig kapcsolja fel a villanyt, és húzza le a rolókat vagy húzza be a függönyöket. Azonban fontos, hogy a függönyök ne legyenek állandóan behúzva, mert ez is egy figyelmeztető jel lehet a tolvajoknak.

Figyelj a postaládára

Ügyelj arra, hogy a postaládád ne teljen meg. Kérd meg egy barátodat vagy szomszédodat, hogy rendszeresen ürítse ki a postaládádat, hogy az ne legyen tele. Egy tele postaláda azt jelezheti a betörőknek, hogy senki sincs otthon.

Rejtsd el a tartalékkulcsot

Sokan tartanak a kertben vagy a lakáshoz tartozó gangrészen (kaspóban, tárolóládában, egyéb helyeken) egy tartalékkulcsot. Hosszabb utazás idejére azonban érdemes ezt is bevinni a lakótérbe, vagy ami még jobb, átadni egy családtagnak, megbízható barátnak, szomszédnak. Így baj esetén lesz, aki bejut az ingatlanba.

Hagyj égve egy lámpát

Ha csak néhány órára mész el, jó megoldás lehet égve hagyni egy beltéri és/vagy kültéri lámpát, ami azt a látszatot keltheti, hogy valaki otthon tartózkodik. Praktikusak lehetnek a földbe szúrható kerti napelemes lámpák és füzérek is, amelyek világosban töltődnek, sötétben pedig fénnyel látják el a magánterületet. Még hatásosabbak az aktivitást észlelő, és erre felvillanó kültéri lámpák, amik nemcsak az illetéktelen betolakodókat, hanem a kóbor állatokat is visszatarthatják.

Kamerás biztonsági rendszerek

Segítségükkel még nagyobb védelem alá helyezheted az otthonodat, hogy nyugodtan pihenhess. Sőt, akár bele is pillanthatsz az otthoni állapotokba a vakáció idején. Ráadásul a jól elhelyezett kültéri kamerának már a puszta látványa is elrettentheti a betolakodókat. Nézz utána az aktuális jogszabályoknak, kérj felmérést, és a ház adottságait ismerve szakemberrel közösen tervezd meg a részleteket.

 

Nyitókép: DMA

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva