Mészáros Annarózsa | 2024.07.14. 08:00
Kell egy kis adrenalin? Pattanj lécre a vízen!
A vonyarcvashegyi Lidó strandon egész nyáron vár a vizisípálya! Még sosem suhantál a Balaton vizének tetején? Sebaj, egy kis gyakorlás és gyorsan belejössz a vízisíelésbe!

A húzószerkezet már messziről látszik és a suhanók is jól jelzik a pálya helyét a strandon. A bő 20 éve üzemelő pályát a szezonban 100-150-en látogatják naponta, s egyszerre 9 fő tudja a hullámokat élvezni.

Ősze Dominik, a pálya egyik vezetője avat be minket a részletekbe:

– A stégre bárki egészen nyugodtan kijöhet nézelődni, s akinek megtetszik, ki is próbálhatja, mindent megmutatunk és szívesen segítünk megtenni a kezdő lépéseket. Június 15-től vagyunk nyitva, egészen augusztus végéig-szeptember közepéig, amíg csak jó idő van.

Ősze Dominik

A vízisízéshez két dolognak meg kell felelni: betöltött 10. év és úszásismeret. Minden sportoló kap mentőmellényt és a bukósisakot!

– A lengőpadlón egész nap vannak oktatóink, akik egy gyorstalpalón elmondják, megmutatják a fontos tudnivalókat. Letérdelnek az illető mellé, segítenek neki elindulni. Az első pár próbálkozás alkalmával mindenki a vízbe szokott esni, ekkor nem kell elkeseredni. Amikor visszajönnek a partra, elmondják az oktatók, hogy mi volt a hiba, hogyan tudnának rajta javítani, és ekkor újra neki lehet vágni a hullámoknak.

Aki vízbe pottyan, nem kell, hogy pánikba essen, megy érte a motorcsónak!

Választhatsz a vízisí és a wakeboard között. A teljesen kezdőknek a vízisílécet ajánlják, ami ugyanolyan páros léc, mint a hóra tervezett rokona. A wakeboard pedig egy deszka (a snowboard vízi megfelelője), amire mindkét lábbal rá kell állni egy kis papucsban.
Aki tud síelni, könnyen ráérezhet a vizes változatra és ez fordítva is igaz. Aki a vízen megtanul száguldozni, annak a hópályán sem lesz gondja.

Aki a gyorstalpalónál többre vágyik, minden délelőtt adott a lehetőség két órás oktatáson résztvenni. Ebben az időszakban a húzókötelek is lassabb tempóban mennek.

– Két sebességgel üzemelünk: délután egyig egy lassabbal (25 km/h), délután 1-től este 8-ig pedig gyorsítunk egy kicsit a tempón, hogy akik már komolyabb szinten wakeboardoznak, ők is tudják élvezni a pályát, ekkor 30-35 km/h-val lehet suhanni.

Saját deszkával a vízen

Puskás Ádám 21 éve, a pálya nyitásának évében kóstolt bele ebbe a sportba, azóta amikor ideje engedi vízen van és élvezi a vízen siklás adta örömöket.

Puskás Ádám

– Az idei évtől azonban más szemszögből is szemlélem az eseményeket: saját magam is készítek deszkákat: ezek egyelőre fejlesztés alatt állnak. A folyamatban szerencsére sok segítséget kapok a vonyarci pálya csapatától, valamint aktív tesztelés során Paládi-Kovács Áron, korábbi wakeboard versenyző, visszajelzései szolgáltatnak alapot az esetleges módosításoknak.

Nézd meg a pályán készült képeinket!

Borítókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva