Mihály Szilvia | 2019.01.15. 10:00
Tényleg nem szaunázhatunk a Balatonon fürdőruhában?!
Szabó Zoltán szaunamesterrel a vonyarcvashegyi Zenit Hotelben beszélgettünk arról, hogy a szaunázás nem egyenlő a naturizmussal. A szaunamesterek nem meztelenséget, hanem fürdőruha nélküliséget kérnek a vendégektől.

A balatoni hotelekben szinte mindenhol működik szauna, vannak vendégek, akik teljesen természetesen mozognak a fürdőruhamentes övezetben, de sokan még idegenkednek ettől. Ellenérzésük van, a meztelenség miatt inkább nem is használják ki az adott szolgáltatást. Szégyenlősek, gátlásosak, nem akarják sem magukat, sem a szaunázó társakat fedetlen testtel látni.

Több hotel tett próbálkozásokat arra, hogy fürdőruhás és fürdőruhamentes szaunát is működtet, ami részmegoldásnak tökéletes, de az elsődleges feladat a vendégek tanítása, a szaunakultúrával való megismertetése lenne.

Fotó: Hotel Zenit

– Miért kell fürdőruha nélkül szaunáznunk?

Nagyon fontos, hogy a legtöbb szaunában nem meztelenséget kérünk, hanem fürdőruha nélküliséget. Van az országban néhány olyan szauna is, ahol kötelezően fedetlen testtel kell bent tartózkodni, de erről előre tájékoztatva vannak a vendégek. A legtöbb esetben azonban sem a szaunamesterek, sem a vendégek nem kíváncsiak a fedetlen testrészekre, fürdőruha helyett viseljünk szaunalepedőt vagy szauna ruházatot.

Szaunasapkák
Fotó: Hotel Zenit

Ennek több oka van, egyrészt a szaunázási tradíció. Az észak-európai országokban, ahonnét a szaunázás általunk leggyakrabban használt formája ered, ez a mai napig egy bensőséges tevékenység, a szaunák nem hotelekben és wellness központokban vannak, hanem a lakó-, és hétvégi házaknál.

Fotó: pixabay

Itt a szauna régen tisztaszobaként funkcionált, és a mai napig élnek olyan emberek Finnországban, akik szaunában születtek. Jelen esetben ne 90-100 fokos szaunákra gondoljunk, hanem 75-80 fokosra. Ez a hőfok a szüléshez csíramentes helyiséget biztosított, másrészt segít az izmok ellazulásában, segíti az újszülött világrajövetelét.

A fürdőruhát másrészt azért célszerű levenni, mert előtte abban egy kezelt vizű medencében fürödtünk. A vízben kénsav, klór, zsíroldó, pelyhesítő és egyéb vegyszerek találhatóak. Ezek a káros anyagok a vizes fürdőruhában benne maradnak, és párolgás közben a szauna levegőjébe kerülnek. Nem csak saját magunknak, hanem a mellettünk ülőnek is ártunk vele. A fürdőruha által fedett testrészeink alatt bepállik a bőrünk, csökken a párolgási testfelület, ami miatt gyorsabban emelkedhet testünk belső hőmérséklete. Ez ahhoz vezethet, hogy kevésbé érezhetjük komfortosnak a bent tartózkodást. Nyilván egyszeri alkalom után nem kötünk ki az intenzív osztályon, de hamarabb elfáradunk, megfájdulhat a fejünk szaunázás közben.

– Milyen főbb szabályokat kell betartani még a szaunában?

Hagyjuk kint a papucsot, és mindig legyen a fenekünk és a lábunk alatt szaunalepedő. Az izzadságunkat ne a fafelület fogja fel, mert az állagromláshoz vezet. Szaunamesterként sokáig tartottunk testápoló rituálékat is a szaunában, de a lecsöpögő olajok, sók, cukor, méz és testápolók károsították a szauna faszerkezetét, ezért ezek a rituálék a legtöbb helyen ma már a program után, a gőzkamrában zajlanak.

Fotó: Hotel Zenit

Fontos, hogy szaunázás közben ne zavarjunk másokat, ne hangoskodjunk és ne feltűnősködjünk.

Ha nem egy vezetett, meghatározott tematika szerinti szaunaprogram zajlik, akkor a szaunát és annak áldásos hatásait illik csendben, magunkba mélyülve élvezni.

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva