likeBalaton.hu | 2024.06.14. 12:00
15 dolog, amit tudni akarsz a napvédő termékekről
A napvédő termékek használata elengedhetetlen az egészséges bőr megőrzése érdekében. Az UV-sugárzás bőrre gyakorolt káros hatásai ellen védekezve különböző típusú napvédők közül választhatunk. De hogyan válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbbet?

Te is úgy választasz napvédőt, hogy megnézed, hány faktoros, mennyibe kerül, milyen az illata van, és tetszik-e a csomagolása? Vagy csak előveszed otthon a ki tudja hány éve porosodó naptejet? Esetleg a gyerekek választanak, mert a flakonon cuki delfin van? Lássuk, hogy milyen tényezőket kell figyelembe vennünk! Íme 15 dolog, amit tudni akarsz a napvédő termékekről.

1. Napvédő kisokos
A napvédők különböző formában érhetők el.
Naptej: Hagyományos krémes állagú termék, amely könnyen kenhető és hosszan tartó védelmet biztosít.
Napolaj: Általában barnulást elősegítő összetevőket tartalmaz, és könnyebben felszívódik.
Spray: Gyorsan és egyszerűen alkalmazható, de néha nehezebb egyenletesen felvinni.
Arckrém: Speciálisan az arcra kifejlesztett termékek, amelyek nem csak védenek, hanem ápolják is a bőrt.

2. Fontos hogy krémet, olajat, spray-t használok?
Igen, az állag befolyásolja a használhatóságot és a komfortérzetet. A zsíros bőrűek előnyben részesíthetik a könnyebb állagú géleket vagy spray-ket, míg a száraz bőrűeknek a krémek vagy olajok lehetnek jobbak.

3. Számít, hogy átlátszó vagy színes?
Igen, a színtelen napvédők nem hagynak fehér foltokat, ami különösen fontos lehet a mindennapi használat során. Ugyanakkor a kisgyeekek nagyon kedvelik, ha „összemaszatoljuk” őket a színes naptejjel. Jobban elviselik, mintha csak úgy, a színtelen naptejet akarnánk rájuk kenni. Ráadásul látszik, hogy hol sikerült bekenni őkelmét.

4. Milyen az ideális illat?
Az illatmentes termékek különösen az érzékeny bőrűeknek vagy allergiásoknak ajánlottak, hogy elkerüljék az esetleges irritációkat. Ám amikor napvédő termékeket használunk, érdemes figyelembe venni, hogy bizonyos illatok vonzhatják vagy taszíthatják a rovarokat, például a szúnyogokat, méheket és darazsakat.
Nem szeretik a szúnyogok: citromfű, levendula, eukaliptusz, borsmenta, citronella
Nem szeretik a darazsak és a méhek: fahéj, szegfűszeg, teafa, eukaliptusz

A gyümölcsös, virágos illatokat kedvelik a méhek és a darazsak, de az édes illat rajongója a szúnyog is!

5. Allergizálhat a napvédő?
Igen, a napvédők allergizálhatnak, különösen azok, amelyek illatanyagokat vagy kémiai szűrőket tartalmaznak. Az érzékeny bőrűeknek vagy allergiára hajlamosaknak ajánlott hipoallergén, illatmentes napvédőt választani.

6. A napvédő spray használata olyan egyszerű. De jó is?
Gyors és egyszerű alkalmazás, különösen nagy területeken vagy nehezen elérhető helyeken. Ráadásul nem hagy zsíros érzést. Viszont nehéz lehet biztosítani az egyenletes felvitelt, és gyakran többet kell használni a megfelelő védelem érdekében.

7. Felnőttek is használhatják a gyermekeknek szánt napvédőt?
Igen, a gyermekeknek szánt napvédők gyakran gyengédebb összetevőket tartalmaznak, és magasabb fényvédő faktorral rendelkeznek, így felnőttek is bátran használhatják őket.

8. Miért fontos a termék SPF szintje?
Az SPF (Sun Protection Factor) jelzi, hogy a napvédő mennyi időre biztosít védelmet a nap káros UVB sugarai ellen. Minél magasabb az SPF, annál hosszabb ideig tart a védelem.

9. Milyen gyakran kell újra alkalmazni?
Ajánlott kétóránként újra alkalmazni, különösen fürdés, izzadás vagy törölközés után.

10. Miért fontos a vízállóság?
A vízálló napvédők biztosítják, hogy a védelem úszás vagy izzadás közben is megmaradjon.

11. Van különbség a kémiai és fizikai szűrők között?
Igen, a kémiai szűrők elnyelik az UV-sugarakat, míg a fizikai szűrők visszaverik azokat. Az érzékeny bőrűeknek gyakran ajánlottak a fizikai szűrők.

12. Használhatók együtt a különböző napvédők?
Igen, használhatók együtt, de fontos, hogy az egyes rétegeket megfelelően hagyjuk beszívódni.

 

 

13. Milyen bőrtípushoz melyik napvédő ajánlott?
A zsíros bőrűek könnyebb textúrájú, mattító hatású napvédőt válasszanak, míg a száraz bőrűeknek hidratáló összetevőket tartalmazó krémek ajánlottak.

14. Miért fontos a hipoallergén termékek választása?
A hipoallergén termékek minimalizálják az allergiás reakciók kockázatát, így különösen ajánlottak érzékeny bőrűeknek és gyermekeknek.

15. Megmaradt a tavalyi naptej nagy része, használhatom most is?
A napvédők, mint minden kozmetikai termék, rendelkeznek lejárati idővel. Ezt általában a tubus vagy flakon alján található dátum jelzi, vagy egy kis ikon, amely egy nyitott tégelyt ábrázol, mellette egy számmal (pl. 12M). Ez jelzi, hogy a termék felbontás után hány hónapig használható biztonságosan. Ha a tavalyi napvédő már túl van ezen az időszakon, érdemes újat vásárolni. Ha a flakon jelzése szerint használható még, de az alábbiakat tapasztalod, akkor is dobd ki, és vegyél újat.

– A napvédő krém vizesnek tűnik, vagy szemcsés lett,
– a napvédő illata megváltozott vagy kellemetlenné vált,
– a színváltozás is egyértelmű jele annak, hogy a napvédő már nem használható.

 

 

Most, hogy már profi naptej szakértő lettél, összegyűjtöttük neked a kapható napvédőket és azok tulajdonságait. Böngéssz, és válassz szakértőként a legjobb védelem érdekében!

A termék neve Termékleírás Ajánlott
Sunozon Sport napvédő spray F50 – 200 ml Vízálló, sportoláshoz ideális spray, amely 80 perces vízben való tartózkodást követően is biztosítja a fényvédelmet. Aktív életmódot élőknek, sportoláshoz, minden bőrtípusra.
NIVEA SUN Protect & Moisture naptej FF50+ – 200 ml Magas UV-védelmet nyújt, 48 órás hidratálást biztosít, vízálló és bőrgyógyászatilag tesztelt. Száraz és érzékeny bőrre, mindennapi használatra.
Hawaiian Tropic Glowing Protection dry spray napolaj SPF20 – 200 ml Könnyű, száraz spray napolaj, amely nem hagy fehér foltot és vízálló. Normál és száraz bőrre, mindennapi használatra, közepes UV-védelemre.
Dr.Kelen családi naptej SPF50 – 175 ml Bőrbarát, vízálló naptej, amely az egész család számára alkalmas. Nem tartalmaz tartósítószert és színezőanyagot. Érzékeny bőrre, gyermekek és felnőttek számára egyaránt.
NIVEA SUN Protect & Dry Touch napozó spray FF50 – 200 ml Kellemesen hűsítő hatású, átlátszó, nem zsíros spray, amely gyorsan felszívódik és vízálló. Zsíros és kombinált bőrre, sportoláshoz és mindennapi használatra.
Hawaiian Tropic Glowing Protection naptej SPF50+ – 180 ml Magas védelmet nyújtó naptej, amely fénylő hatást kölcsönöz a bőrnek és vízálló. Normál és száraz bőrre, erős UV-védelemre.
JimJams Serum Line Hidratáló fényvédő arckrém SPF30 – 30 ml Hidratáló arckrém, amely közepes UV-védelmet biztosít és könnyen beszívódik. Minden bőrtípusra, különösen az arc védelmére.
Nivea Sun Spot Control Luminous 630 napozó arckrém FF50 – 50 ml Magas UV-védelmet biztosító arckrém, amely segít a pigmentfoltok csökkentésében. Érzékeny és pigmentációra hajlamos bőrre.
Sunozon haj-&fejbőr védő spray napozáshoz 30f – 200 ml Speciális spray, amely védi a hajat és a fejbőrt a nap káros sugarai ellen. Minden bőrtípusra, különösen haj és fejbőr védelmére.
Carroten Family naptej spray SPF50 – 270 ml Kiváló minőségű naptej spray, amely 4D védelmet nyújt a bőr számára és vízálló. Gyermekeknek és felnőtteknek, érzékeny bőrre.
NIVEA SUN Hidratáló naptej FF50+ Protect & Moisture – 200 ml Magas UV-védelmet nyújt, hosszan tartóan hidratál, segíti a bőr természetes védekezőképességét. Száraz és érzékeny bőrre, mindennapi használatra.
Garnier Ambre Solaire Sensitive Advanced Naptej FF50+ – 175 ml Megbízható védelem az UVA és UVB sugarak ellen, érzékeny bőrre, gyorsan felszívódik és vízálló. Érzékeny bőrre, testre és arcra is.
Garnier Ambre Solaire Sensitive Napozó Fluid arcra FF50 – 50 ml Könnyű állagú fényvédő krém, amely azonnal beszívódik, smink alatti használatra is alkalmas. Érzékeny és normál-kombinált bőrre, mindennapos használatra.
SUNDANCE Naptej FF50 magas fényvédelemmel – 200 ml Magas fényvédelmet nyújt, vízálló, hidratáló összetevőkkel védi a bőrt a kiszáradástól. Minden bőrtípusra, mindennapi használatra.
NIVEA SUN Hidratáló naptej FF50+ Protect & Moisture – 270 ml Magas UV-védelem, hosszan tartó hidratálás, vízálló, segíti a bőr természetes védekezőképességét. Száraz és érzékeny bőrre, mindennapi használatra.
Dr. Kelen Napkrém arcra FF50+ – 75 ml Hypoallergén, erős UVA- és UVB-szűrővel, bőröregedés ellen, hármas védelem. Érzékeny bőrre, arcra és nyakra.
NIVEA SUN Hidratáló naptej FF30 Protect & Moisture – 200 ml UVA és UVB védelem, hidratálás, csökkenti a naptej okozta foltok intenzitását mosás után. Normál és kombinált bőrre, mindennapi használatra.
SUNDANCE Naptej FF20 közepes védelemmel – 200 ml Közepes védelem, azonnali védelem, vízálló, hidratált és selymesen puha bőrt eredményez. Normál és száraz bőrre, mindennapi használatra.
NIVEA SUN Naptej FF6 karotinos – 200 ml Barnulást segítő, E-vitamint és karotinkivonatot tartalmaz, vízálló, bőrgyógyászatilag tesztelt. Normál és száraz bőrre, barnuláshoz.
SUNDANCE Ultra Szenzitív napozó spray FF50+ – 200 ml Magas fényvédelem érzékeny bőrre, vízálló, azonnali és megbízható védelem. Érzékeny bőrre, gyermekeknek és felnőtteknek.
Garnier Ambre Solaire UV Water SPF30 – 150 ml Könnyű, frissítő napvédő víz magas UV-védelemmel és hidratáló hatással. Minden bőrtípusra, mindennapi használatra.
Nivea Sun Protect & Bronze napolaj spray SPF20 – 200 ml Barnulást elősegítő napolaj, amely védi a bőrt az UV-sugaraktól és tartós barnulást biztosít. Normál és száraz bőrre, barnuláshoz.
Bioderma Photoderm Kid naptej SPF50+ – 100 ml Gyermekek számára kifejlesztett naptej nagyon magas UV-védelemmel és vízálló formulával. Gyermekek érzékeny bőrére, strandoláshoz is.
Ambre Solaire naptej SPF30 – 175 ml Magas fényvédelmet nyújtó naptej, amely segít megelőzni a napégést és a bőr idő előtti öregedését. Minden bőrtípusra, mindennapi használatra.
Nivea Sun Protect & Moisture naptej SPF30 – 200 ml Hidratáló naptej, amely magas UV-védelmet nyújt és vízálló. Száraz és érzékeny bőrre, mindennapi használatra.

Luxus napvédő termékek

Az alábbi táblázat tartalmazza a luxus kategóriába tartozó napvédő termékeket, beleértve a termékleírásokat, ajánlott bőrtípusokat és a weboldal URL-jét.

A termék neve Termékleírás Ajánlott
La Mer The Broad Spectrum SPF 50 UV Protecting Fluid – 50 ml Luxus napvédő folyadék, amely magas UV-védelmet és hidratálást biztosít, miközben ápolja a bőrt a La Mer híres tengeri összetevőivel. Minden bőrtípusra, különösen száraz és érzékeny bőrre.
Chanel UV Essentiel Multi-Protection Daily Defender SPF 50 – 30 ml Mindennapi használatra szánt napvédő, amely magas UV-védelmet és antioxidánsokat biztosít a bőr számára. Minden bőrtípusra, mindennapi használatra.
Dior DiorSnow Brightening UV Protection SPF 50 – 30 ml Magas UV-védelmet nyújtó napvédő, amely segít megőrizni a bőr ragyogását és véd az idő előtti öregedéstől. Minden bőrtípusra, különösen pigmentfoltokkal küzdő bőrre.
Sisley Super Soin Solaire Facial Sun Care SPF 50+ – 40 ml Luxus arckrém, amely nagyon magas fényvédelmet nyújt, miközben hidratálja és ápolja a bőrt. Minden bőrtípusra, különösen érzékeny és száraz bőrre.
Clarins Sun Care Cream SPF 50+ – 75 ml Magas UV-védelmet nyújtó krém, amely hidratálja és védi a bőrt a napsugárzás káros hatásaitól. Minden bőrtípusra, mindennapi használatra.

Nyitókép: DMA

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva