2019.07.08. 16:00
Bivalyfesztiválon voltál már?
Egykor őshonos, ma viszont már ritka állatkülönlegességekkel és színes programokkal vártak mindenkit idén is a bivalyfesztiválra.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park kezelésében lévő kápolnapusztai bivalyrezervátumban értékmegőrző munkát végeznek a szakemberek. Bivalyok, szürke marhák élnek a Kis-Balatonhoz közeli területen nagy létszámban, amelyeket nem csak a faj- és génmegőrzés miatt gondoznak a nemzeti park munkatársai. A nagyközönség számára is nyitott a rezervátum, ahol szombaton bivalyfesztivált tartottak.

Fotó: Czvetkó Lajos

A rendezvény idén is sok érdeklődőt vonzott. Nemcsak dagonyázó, legelésző állatokkal várták a látogatókat, hanem kézműves vásárral, gyerekprogramokkal, természeti kiállítással is. Dr. Kopek Annamária, a nemzeti park ökoturisztikai és környezeti nevelési osztályvezetője beszámolt a pályázati támogatással megvalósuló fejlesztéseikről is.

Koma Zénó, Koma Mátyás Zétény, Koma Emma, Mátyás Eszter és Mátyás Krisztina gyönyörködik a bivalyokban Fotó: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

– Mozgáskorlátozottaknak pallóösvényt alakítunk ki, a régi információs táblákat újakra cseréljük, és modernizáljuk a látogatóközpontban lévő állandó kiállításunkat. A térség turisztikai fejlesztésébe bekapcsolódva pedig a fenékpusztai madárparadicsomban is korszerűsítünk: egy pályázat révén 1,2 milliárd forint értékű beruházás zajlik, többek közt látogatóközpont épül.

Emlékszel Kevinre, a bivalyborjúra?

A fesztiválon Cseresnyés Péter miniszterhelyettes sajtótájékoztatót tartott. Elmondta: mintegy 40 milliárd forintos pályázati lehetőségekhez jutottak az elmúlt uniós pénzügyi ciklusban a magyar nemzeti parkok.

– A Balaton-felvidéki Nemzeti Park 12 pályázatot nyert a ciklusban természetvédelemre, a látványosságok megőrzésére, fejlesztésére. Fontos a kormányzatnak a természeti kincsek megóvása, a nemzeti parkok támogatása. A klímavédelem kiemelt cél, amit a természetvédelem révén is elő tudunk segíteni.

A politikus elmondta: több mint másfél millió ember tekintette meg az elmúlt évben a nemzeti parkokat, így az ökoturizmus is jelentős.

Kiemelt kép: Fejes Éva, BFNP

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva