Vass Krisztián/szabadfold.hu | 2022.02.25. 16:00
Bivalyrezervátum, őshonos magyar fajok, nemzeti kincsek Kápolnapusztán
A szo­cia­lizmusban meggyérült a Festetics hercegek egykori bivalyállománya, később, a rendszerváltáskor pedig újra veszélybe került.

Ürgebőrbe varrt ürgék, békaemberek sehol. S a Duna sem jön, errefelé a Zala gázol át a Kis-Balatonon. A tanú című film ikonikus jelenetei tehát nem erre forogtak.

– A szo­cia­lizmusban meggyérült a Festetics hercegek egykori bivalyállománya. A szaporodó gépek kiszorították a munkából a lassú állatokat, s már kiállították számukra a vágóhídra szóló szállítólevelet, amikor a világhírű zoológus, dr. Anghy Csaba közbelépett. Védetté nyilváníttatta a halálra ítélt gulyát – írta a Pajtás című lap 1976. november 17-én a fekete gulyáról.

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A magyar genetikájú bivalyok sorsa a rendszerváltáskor újra veszélybe került

A Nagykanizsai Állami Gazdaság illetékesei bejelentették, elfogyott a maradék hetvenhat robusztus állat fenntartásához szükséges pénz.

– Úgy döntöttek, ha sürgősen nem kapnak segítséget, felszámolják az állományt – írta erről a Népszava napilap 1988. augusztus 31-én.

Ám az ügy idővel nyugvópontra került, amikor az itt található utolsó gulyát 1992-ben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park jogelődje birtokba vette és megmentette a szomorú végtől.

Különös módon leskelődhetünk a bivalyok után a kápolnapusztai rezervátumban.

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Mintegy 2100 egyed él a rezervátumban ebből a fajtából

Három évtized múltán hazánk tíz nemzeti parkjában mintegy 2100 egyed él ebből a fajtából. Törvényileg védett őshonos állat, jövőjét az állami természetvédelem hatékonyan biztosítja. A kápolnapusztai rezervátumban immáron Magyarország legnagyobb számú bivalycsordája legelészik.

A 2022 telén átadott megújult kilátó azt a célt szolgálja, hogy a látogatók betekintést nyerhessenek ezen állatok hétköznapjaiba.

Fotókon a bivalyrezervátum kiscsacsija.

A nemzeti parkok hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt évtizedben

Tekintsünk szét átvitt értelemben is a kilátóról. Láthatjuk, hogy a nemzeti parkok hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt évtizedben, egyre inkább olyan programkínálatot nyújtva, amire a társadalmi igény is egyre nagyobb. Az emberek aktív kikapcsolódásra, természetjárásra, túrázásra, a barlangok világának vagy éppen – mint itt a Bivalyrezervátumban is – az őshonos magyar haszonállatok megtekintésére keresik a lehetőségeket. Ez alapján szabják át a bemutatási infrastruktúrahálózatot, az ökoturisztikai kínálatot.

Tudj meg még többet a rezervátumról itt.

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Korszerűbb lett a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum az elmúlt években

A nemzeti parkok munkatársainak száma a 2010-es létszámhoz képest megduplázódott, költségvetésük több mint négyszeresére nőtt. A Puskás Zoltán vezette Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság megújította és korszerűsítette a rezervátumot.

Ennek keretében, 2022 februárjában pedig felavatták a megszépült kilátót is. Aki szertenéz fentről, láthatja a nemzeti értékeinknek menedéket nyújtó vidéket. A pannon természeti kincset, mely e földből hazát teremt.

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Forrás: szabadfold.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva