2019.05.27. 19:00
Borral locsolták a szőlő védőszentjének szobrát Zalakaroson
Zalakaroson a helyi közösségi ház és könyvtár szervezésében rendezték meg a a jó szőlőtermés reményében a szőlő, a bor és a gazdák patrónusának ünnepét a Szent Orbán-szobornál.

Novák Ferenc polgármester beszédében kiemelte: a térség mindig híres volt kiváló borairól és szőlőjéről.

– Huszonhárom éve ünnepeljük városunkban Szent Orbán napját. Zalakaroson több olyan rendezvény van, amely a szőlőművelés és a borkészítés hagyományaira épül. Jelen esetben viszont azért fohászkodunk a szenthez, hogy ne legyen fagykár, ami a fejlődő szőlőben kárt tesz. Továbbá a népi hiedelmekben is bízunk. Egyik mondás szerint ha Orbán napján jó az idő, akkor magas cukorfokkal érik be a szőlő. A mostani hétvégén kegyesek hozzánk az égiek, hét ágra süt a nap, így reméljük, a jóslat beteljesül – mondta Novák Ferenc, aki az ünnepség keretében borral locsolta meg a négy égtáj irányából Szent Orbán szobrát.

A hagyományőrző program sok érdeklődőt vonzott. Kanizsai túracsoportok népes családja mellett a fürdőváros lokálpatrióta lakói, köztük a Zalakarosi Dalárda Vegyeskar tagjai is részt vettek a rendezvényen.

– Különösen fontos számunkra Szent Orbán ünnepe, amely nemes hagyományokat ápol – mondta Gönczöl György, a Zalakarosi Dalárda Vegyeskar vezetője. – Sok szőlősgazda tevékenykedik városunkban, ők kétkezi munkával gondozzák a szőlőket, finom nedűket termelnek. Dalárdánk pedig dallal járul hozzá a szőlő- és borkultúra tradícióinak életben tartásához és népszerűsítéséhez – fogalmazott.

A zalakarosi programot este az egyik helyi étterem szervezésében báli mulatság koronázta meg.

Kiemelt kép: zalakaros.hu

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva