borsonline.hu | 2021.05.04. 19:00
Fürdőbe mennél? Mutatjuk a szabályokat
A fürdők megnyitottak, de csak védettségi kártyával látogathatóak és további szabályozások is vannak, amelyeket be kell tartani.

Szigorú szabályok mellett ugyan, de ismét mehetünk strandolni, úszni a hazai fürdőkbe. Legalábbis azok a 18 éven felüliek, akik már legalább az első koronavírus elleni oltásukat megkapták, és rendelkeznek védettségi kártyával. A belépés során ez az első, amit elkérnek a kasszánál – természetesen a személyi igazolvány és a belépő ára mellett.

A 18 év alattiaknak nem kell kártya

A 18 év felettiek magukkal vihetik védettségi igazolvánnyal nem rendelkező, 18 éven alatti hozzátartozójukat – ám ezzel sem érdemes trükközni, mert ezt is ellenőrzik a bejáratnál, kérnek ugyanis diákigazolványt is.

Ha valaki szakrendelésre megy, nem kell védettségi kártya

Ha ilyen kezelésre és ha beutalóval rendelkezik, nem kell védettségi kártyával rendelkeznie. A kártyák ellenőrzését követően kötelező a testhőmérséklet-mérés is.

Hogyan alakult ki a balatoni fürdőzés? Itt megtudhatod!

Fotó: ZH Archívum

A papucs és a tus kötelező

A papucs viselése és a tusolás a medencézés előtt korábban is kötelező volt a legtöbb fürdőben, azonban a járvány-helyzet kialakulása óta mindenhol szigorúan megkövetelik és ellenőrzik is. Sőt, olyannyira, hogy papucs nélkül be sem engedik a látogatókat.

Tudj meg mindent a Balaton körüli fürdőkről, nézz szét itt.

Fontos a távolságtartás

Az üzemeltetők a távolságtartásra is felhívják a figyelmet: a pénztárak előtt és a büféknél ezt felfestett jelek is segítik, de a medencében, úszás közben, valamint a parton, napozás közben is arra kérik a látogatókat, hogy tartsanak távolságot.

A balatoni fürdőházak történetéről itt olvashatsz.

A belső terekben maszkot kell viselni

Belépéskor valamint a fürdő belső tereiben kötelezően maszkot kell viselni. Kivételt képez ha éppen úszunk, szaunázunk, vagy gőzfürdőzünk.

Ami már most is biztosan nyitva van a Balatonnál, ahol fürdőzhetsz a tó körül, azokat a helyeket itt találod.

Hévíz, tófürdő
Fotó: Mészáros Annarózsa

A belépőórákat is fertőtlenítik

A nyitás előtt természetesen A-tól Z-ig kifertőtlenítették a fürdőket: a medencék vizét két óránként ellenőrzik, a belépéshez használt órákat is minden használat után fertőtlenítik. A forgalmasabb látogatóterek legalább óránként, a medence-, illetve lépcsőkorlátok, vízbe jutást segítő eszközök harminc percenként kerülnek fertőtlenítésre. A vendégek részére alkoholos kézfertőtlenítő szert és helyes kézmosásról szóló tájékoztatókat is kihelyeztek. A csoportos oltások megszervezésének köszönhetően is a fürdődolgozók több mint háromnegyede rendelkezik védettséggel.

A balatonfüredi fürdőház történetéről itt találsz izgalmas információkat.

A gyógyvizes kúrák is igénybe vehetőek

Május 3-tól újra igénybe vehető a NEAK által támogatott gyógyvizes, gyógymedence szolgáltatások is. A korábban felírt kúrák folytathatóak, azokat nem szükséges újra felíratni. De fontos, hogy kizárólag előre egyeztett időpontban lehet élni ezekkel a lehetőségekkel, erre érdemes figyelni.

Fotó: heviz.hu

 

Forrás: borsonline.hu

Nyitókép: Zalakarosi fürdő, hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva