2019.09.06. 17:00
Újra vízzel teli a zalakarosi termáltó
Tavaly május elején a zalakarosi tó vize néhány óra leforgása alatt elszivárgott a meder alján keletkezett óriási kráteren keresztül. Napjainkban fejeződött be a Termáltó és Ökopart tavának feltöltése, a környezet rendezése is hamarosan véget ér, ezt követően pedig újra körbe­járhatóvá válik a tó.

De mitől folyt el a tó vize?
A vizsgálatok kiderítették, hogy a tó alatt húzódó vízelvezető rendszer sérülése okozta a problémát. A helyreállítás során elkészültek a meder javítási munkálatai, és a szakemberek kicserélték az alatta húzódó vezetékrendszert. A védőfólia összehegesztését követően indulhatott a tó feltöltése, amellyel nemrég végeztek.

– A Zalakarosi fürdő mint a csatorna tulajdonosa írta ki a közbeszerzést, a teljes helyreállítás közel 63 millió forintba került, melynek költségét a fürdő és az önkormányzat megosztotta – mondta Novák Ferenc polgármester. – Az 1,5 hektáros tó feltöltése a közelmúltban rendben befejeződött. Szinte már minden elem a helyére került, a tündérrózsák egy részét viszont a vegetációs időszakuk végén telepítjük vissza. Közben a tó környezetét működtető Karos Park Kft. munkatársai a karbantartási munkák során felújították és lefestették a hidakat, a korlátokat. A testület elfogadta, a fürdő támogatta azt az ötletünket, hogy körbejárhatóvá tegyük a tavat. Emellett ingyenes wifiszolgáltatás is növeli a látogatók kényelmét. Jelenleg a külső részek rehabilitációja folyik, helyreállítják a sétányt, füvesítenek, és kaviccsal töltik fel a nyomvonalat.

A környezet rendezésén még dolgoznak Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A városvezető szerint kivételes környezete, valamint az ott található attrakciók miatt a tó az elmúlt időszakban is népszerű volt a vendégek körében. Nyilván most megújulva továbbra is számos látogatót vonz, sőt egyre többen választják a szabadidős parkot például az esküvőjük helyszínéül, a szerelmesek pedig elhelyezik az összetartozásukat jelképező lakatjukat is a hídon. Jó lenne tovább fejleszteni a helyet, például vízi színpaddal, de egyéb más tervük is van, amire egy­előre a forrást keresik.

Képünkön a vízzel megtelt tó Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva