Ifj. Vasuta Gábor | 2024.09.05. 16:00
A vörös gém, a Kis-Balaton különleges madara Afrikába készül
A vörös gém a Kis-Balaton egyik különlegessége: nyakáról kapta nevét a gémes kút.

A gémeskút névadója a vörös gém

A Kis-Balaton területén sokszor csak megpihen az ember a gát egy védett sarkában és távcsővel átpásztázza a végeláthatatlan nádrengetegek. Itt és ilyenkor nyílik a legjobb esély a nád felett nyugalmat árasztó repüléssel tovaszárnyaló vörös gém (Ardea purpurea) megpillantására.

A szürke gémmel ellentétben egy sokkal rejtettebben élő óvatos madár, bízik a rejtő színében, így ha csatornák mellett az avas nádból repül fel, azt az utolsó pillanatban teszi. Ha pedig úgy gondolja, hogy a szemlélő nem veszi észre, nyakát egyenesen kinyújtva mozdulatlanná válik, teljes mértékben bízik a mimikrijében. A gémeskút elnevezés innen ered, hiszen

a merev nyakkal álló madár a kút ágasára emlékeztet, azaz csőre és nyaka úgy áll mint a gémeskút ostora a kút kávájának: egyenesen.

Szeptember végén elhagyja a Kis-Balatont, Afrikában telel

Míg a szürke gémet egész esztendőben megfigyelhetjük, addig a vörös rokona melegkedvelő madár lévén, vonuló.

A telet Dél-Európában, de elsősorban Afrikában tölti, téli szállásáról március legvégén, április elején érkezik meg, és szeptember végén elhagyja a hazai nádasok környékét.

Tápláléka rovarokból, halakból és kétéltűekből áll. Telepesen készkel, mindig a nádasok belsejében, annak az eldugott részein. Fészkét nádszálakból építi meg, azt vehemensen oltalmazza, ha betolakodó érkezik a telepre. Négy-hat kékeszöld tojást rak. Évente csak egyszer költ. A költőhelyről nagyobb távolságokra is eljár a táplálékért, kedveli a zsiókásokat (Bolboschocnus maritimus). A költés befejeztével megindul az őszi vonulások.

Először észak, és nyugati irányba indul el, utána veszi délnek az irányt.

A vörös gém a Kis-Balaton rejtőzködő szépsge
Fotó: veol.hu/ifj. Vasuta Gábor

Természetvédelmi értéke 250 ezer forint

Könnyen elkülöníthető a szürke gémtől, testének rozsdavörös színe a fején és nyakán jellegzetes sötét csíkkal mintázott, szárnyai pedig sötétszürkék, így reptében sokkal sötétebbnek látszik a szürke gémnél. Mérete is kisebb a szürke gémnél. Jellemzője, hogy behúzott S-alakú nyakkal repülnek. A repülő madár szárnyfesztávolsága elérheti a másfél métert. Hazánkban fokozottan védett madárfaj a természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

Tervezd meg az utazást!



:


Forrás: veol.hu
Nyitókép: Vörös gém
Fotó: veol.hu/ifj. Vasuta Gábor

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva