Szabó Judit | 2024.05.25. 14:00
Fogynak a kárókatonák a Balatonnál
A kárókatonák balatoni fészkelőállományában folyamatos csökkenés tapasztalható az utóbbi években. 2021-ben még 833 pár fészkelt a Balaton körül, idén csak 447.

Ezt a Balatoni Limológiai Kutatóintézet mutatta ki abban a kutatásában, melyet a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel közösen indított. Az intézet a honlapján azt írja: a nagy kárókatonák vizes élőhelyeink közösségi jelentőségű halfogyasztó madaraiként komoly jelentőséggel bírnak mind a halgazdálkodás, mind a természetvédelem résztvevői számára. Az intézetben élőhelyhasználatukat és mozgásmintázatukat térképezik fel az említett partnerekkel közösen.

Kárókatonák a Kis-Balatonon
Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Az utóbbi években a balatoni fészkelőállományban folyamatos csökkenés tapasztalható. Az okok feltárásának részeként az idei szokásos fiókagyűrűzés során a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar Egy Egészség Intézet munkatársaival mikrobiológiai mintavételezést is végeztek. A NÉBIH által koordinált madárinfluenza- vizsgálatok negatív eredményt hoztak, csakúgy, mint az Egy Egészség Intézetben a multirezisztens baktériumokra irányuló vizsgálatok. Vagyis az itt költő kormoránok szerepe a közegészségügyi szempontból jelentős baktériumok terjedésében elhanyagolható, s valószínűsíthető, hogy az utóbbi években tapasztalt állománycsökkenésben a madárinfluenzának nincs szerepe.

 

 

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!:


 

 

 

 

Forrás: zaol.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva