Mihály Szilvia | 2019.01.26. 10:00
Településbemutató - Zalakaros
Zalakaros neve ismerősen cseng a fürdőlátogató turisták körében. Népszerűségét az ország egyik legjelentősebb termálfürdőjének és elbűvölő sokszínűségének köszönheti, mely minden érzékszervünkre hatással van.

Az ápolt, tiszta, békés Zala megyei üdülőhely évek óta fejlődik, és fogadja a gyógyulni, pihenni vágyókat. Elsősorban családoknak, pároknak, nyugalmat kereső vendégeknek ajánljuk.

Zalakaros könnyen megközelíthető az M7-es autópályáról, húsz percnyire található a Balatontól és Hévíztől egyaránt. Busszal és kerékpárral is elérhetjük.

A zalai üdülőváros érdekessége, hogy a gyógyvizét kőolaj után kutatva fedezték fel az 1960-as években. Európában egyedülálló vízösszetétele erősen kénes hatású, jellegzetes szagú. A termálstrand és a gyógyvizes ülőmedencék mellett gondoltak a fiatalabbakra is, igazi vízi élményparkkal várják a kicsiket és nagyokat.

Zalkaaros, fürdő, csúszda

Fotó: hellozalakaros.hu

Hatvannál több vízi attrakciót kínálnak, kétszintes medence, hétféle csúszda, vízágyúk, mini kalandpark, mászófal és még számos játék nyújt egész napos szórakozást az ide látogatóknak. Természetesen az idősebb korosztály is könnyen találhat magának elfoglaltságot. A folyamatosan fejlődő külső és belső élményfürdők, gyógycentrum, wellness- és alakformáló szolgáltatások, valamint sókamra közül lehet választani.

Egy wellnessprogrammal eltöltött nap befejezéseként érdemes este beülni a környék valamelyik hangulatos éttermébe vagy cukrászdájába.

Fotó: Mihály Szilvia

A várost Dottó vonattal is körbejárhatjuk. Utazás közben gyönyörködhetünk a szebbnél szebb házakban, szállodákban, a város parkjaiban, szépen gondozott ligetes sétányaiban.

A fürdő közelében a Termáltó és környéke csábít kirándulásra, sétára bennünket.

Fotó: zalakaros.hu

A zalakarosi Csiga-túra tanösvény egy szépen kialakított sétaút az erdőn át. Miközben mozgunk a friss levegőn, figyelemmel kísérhetjük az évszakok váltakozását, és a táblákat olvasgatva hasznos ismeretekkel leszünk gazdagabbak.

A városban ingyenes a parkolás, és tiszta, egész évben nyitva tartó ingyenes nyilvános WC-k is rendelkezésre állnak. A játszóterek biztonságosak, jól felszereltek.

Fotó: zalakaros.hu

Egész évben színes programokkal várják a vendégeket, élénk a kerékpáros turizmus is a térségben. A Tour de Zalakaros rendezvény mellett szinte minden hétvégén rendeznek koncerteket, kirakodóvásárt. A település mégis csendes, nyugodt. Érdemes meglátogatnunk termelői piacot is, ahol helyi kofák finomságait kóstolhatjuk és vásárolhatjuk meg. Magyarország első Wild Foodja, a Gőzgombóc is a településen készült el.

Magyarország első WILD FOOD-ja Fotó: zalakaros.hu

A közeli Kis-Balaton és a Kányavári sziget mellett kedvelt kirándulási célpont a kápolnapusztai Bivalyrezervátum is.

Fotó: zalakaros.hu

A város történelme

Karos első írásos okleveles említése 1254-ből való. A középkori virágzásnak a török megjelenése vetett véget, a Karos térségét érintő első török támadás II. Szulejmán 1532-es hadjárata volt. A 17. század első harmadában a falu többször elnéptelenedett, pusztává vált. 1664 januárjában Zrínyi Miklós téli hadjárata során az egykori kiskomári vár oltalmában lévő helységek – köztük Karos is – török fennhatóság alá jutottak.

Zalakaros környékén a 18. századtól meghatározó volt a szőlőművelés és a bortermelés.

1962-ben kőolaj után kutatva 96 fokos, ásványi anyagokkal dúsan telített termálvizet találtak. A 2307 méterről feltörő víz megváltoztatta a zalai település életét. A gyógyfürdő 1965 szeptemberében nyílt. Hamar népszerű lett bel-és külföldön egyaránt: eddig több mint 23 millióan látogatták. Ma a Gránit Zrt. Magyarország 6. legnagyobb fürdője.

Fotó: zalakaros.hu

A településen jelenleg 12 szálloda,760 magánszálláshely működik. Zalakaros szerepel a 10 legnépszerűbb magyar város között.

1995-ben a Virágos Magyarországért nagydíját kapta a település, míg 2002-ben elnyerte Magyarország legvirágosabb városa címet. A városban található kannavirágnak minden nyáron saját fesztivált és szépségversenyt is tartanak.

Zalakaros, kannavirág

Zalakaros titka nem csupán egyedülálló családi fürdőjének és gyógyvizének jótékony hatásaiban rejlik, hanem abban az elbűvölő sokszínűségben, amely minden érzékszervünket kényezteti-olvashatjuk a település weboldalán.

Egész évben élvezhetjük a gyógyító érintéseket, gyönyörködhetünk a zalai táj csodáiban, belekóstolhatunk a helyi gasztronómia rejtelmeibe, hallgathatjuk a csendet, és érezhetjük a régió levegőjének illatát.

Nézze meg a városról készült képeket:

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva