Horváth Balogh-Attila / zaol.hu | 2021.03.04. 14:00
Zalakaros igazi kerékpárosbarát üdülőhely lett
Családi kerékpártúráknak és őrületes biciklis versenyeknek egyaránt tökéletes helyszíne a Kis-Balatonhoz közel fekvő, a gyógyvízéről már messze földön ismert zalai település.

Az elmúlt években jelentős anyagi és szellemi erőforrásokat fordított az aktív turizmus, azon belül a kerékpár-sport népszerűsítésére, infrastruktúrájának fejlesztésére a fürdőváros önkormányzata. Az erőfeszítések eredményeként Zalakaros 2016-ban kiérdemelte a „Kerékpárosbarát település” címet. Minderről, a rendkívül népszerű MAPEI Tour de Zalakaros kerékpáros versennyel és a Giro d’Italia elhalasztott magyar futamával kapcsolatos fejleményekről is beszélgettünk Novák Ferenccel, a fürdőváros polgármesterével.

Az amatőr bicikliscsapat tagjai bizakodva vágtak neki a 137 kilométeres távnak. Temela Eszter (balról), Szabó Bálint Solt, Sasvári Dániel, Balogh András és Lippai Marcell
Fotó: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap archiv

 

– Zalakaros elsősorban a gyógy- és termálvize miatt vált közismertté, de egészségturisztikai koncepciónkba kiválóan illeszkedik a kerékpársport is, hiszen a kerékpározás segíti a mindennapi stressz levezetését, a regenerálódást, környezetbarát, bárkinek ajánlott kortól és nemtől függetlenül. Nem mellesleg térségünk élményben is gazdag, Zalakaros és a környék sok látnivalót kínál – bocsátotta előre Novák Ferenc.

A város a kerékpáros turizmus fejlődése érdekében bicikliutakat épített és újított fel, a Tourinform Iroda szomszédságában 2013-ban kerékpáros centrumot hozott létre és működtet, a kerékpárutakon pihenőket, tájékoztató- és útvonaljelző táblákat helyezett el és terveket készített további utak építésére. Stégli János sportszervező irányításával versenyeket és túrákat is szervezünk, illetve korábban a kerékpársportra épülő diák triatlon és duatlon szakosztályok is versenyeztek egymással.

A MAPEI Tour de Zalakaros normál években rendszerint kétezernél is több versenyzőt vonz
Fotó: ZH Archívum/Gergely

 

Novák Ferenc kiemelte a Zalakaros Kistérség Többcélú Társulás, a Hévízi Kistérség, valamint a Jankó Kerékpáros és Szolgáltató Bt. konzorciumi együttműködését, mely a Termálvölgy Kis-Balaton Kerékpáros és Ökoturisztikai Szolgáltató Hálózatot üzemeltette.

Hangsúlyozta továbbá az évről évre nagy népszerűségnek örvendő MAPEI Tour de Zalakaros kerékpáros verseny jelentőségét, amely a Zalai-dombság és a Kis-Balaton legszebb részein zajlik, s rendszerint kétezernél is több versenyzőt vonz a településre.

– A pandémia miatt a MAPEI Tour de Zalakarost a szervezőkkel, a Teker Egyesülettel egyetértésben idén szeptemberre halasztottuk, reményeink szerint akkor már helyet adhatunk a versenynek önkormányzatunk, gazdasági társaságaink és a Zalakarosi Fürdő anyagi támogatásával.

Hosszú távon abban is gondolkodunk, hogy a versenyt nemzetközivé tegyük. S végül, de nem utolsó sorban ami mindannyiunk, ha úgy tetszik, nemcsak az érintett települések, hanem egész Magyarország szívügye: a Giro d’Italia, melynek hazai futamát sajnálatos módon a pandémia miatt elhalasztották.
Most elindult egy együttgondolkodás, amiben engem is megkerestek. Ebben az érintett térségek meghatározó szereplői, települési polgármesterek, országgyűlési képviselők azt kérik a kormánytól, hogy lobbizzon a Giro mihamarabbi (esetleg 2022-es) itthoni megrendezése érdekében. Ez ugyanis óriási lehetőség lenne mindannyiunk számára.

Novák Ferenc végül arról is beszélt: ma már a városon belül és kívül is jó minőségű, esztétikus, megfelelő csapadékvíz-elvezetéssel bíró kerékpárút várja a sportág szerelmeseit. Tavaly pedig a Magyar Falu Program keretében 31 millió forint támogatást nyert a pályázatuk, melynek köszönhetően újabb szakasz épülhet meg a déli út folytatásaként az Alma utcáig.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva