Hecker Flórián | 2023.07.21. 12:00
A Balaton a legnépszerűbb nyári célpont
Fél év alatt majdnem 50 milliárd forintot költöttek a turisták a Balatonon. Az is kiderült, melyik a legnépszerűbb település a tónál.

Rengetegen választották a Balatont – írja a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szerdai közleményében. A szervezet emelkedő vendégszámot, illetve növekvő árbevételt jelentett a július harmadik hétvégéjének statisztikája alapján.

Fotó: Németh Levente / Somogyi Hírlap

Ahogy minden nyáron, ezúttal is komoly számháború övezi a Balaton népszerűségét, sokszor egymásnak homlok egyenest ellentétes információkkal. Az MTÜ viszont most arról számolt be, hogy nem csak a Balaton hőmérséklete, az oda érkező vendégek száma is jelentősen nőtt. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján az első (igaz, esős) júliusi hétvégéhez képest a szálláshelyek vendégforgalma

  • a második hétvégére 7 százalékkal nőtt, a Balaton partján,
  • július második hétvégéjéhez képest pedig közel 10 százalékkal voltak többen a térség szálláshelyein a hónap harmadik hétvégéjén.

A nyár eddigi legmelegebb napjaiban nem csak belföldi, hanem külföldi vendég is érkezett szép számmal. Jelentősen megugrott az egynapos turisták száma is, a legtöbb vendég Siófokon volt. De az is kiderült, hogy hat balatoni település fogadta a z összes balatoni vendégek felét.

Ami viszont még ennél is jobb hír, hogy az NTAK adatai szerint 2023 júniusában 5 százalékkal több belföldi és 3 százalékkal több külföldi vendég érkezett a Balatonhoz a bázisnak számító 2019-hez képest, amikor még se Covid, se háború nem volt.

Tavalyhoz viszonyítva még kedvezőbb a trend: az idén júniusban a külföldi vendégek száma 19, a vendégéjszaka forgalom pedig 8 százalékkal volt magasabb. Arra az MTÜ nem tért ki, hogy a belföldi vendégarány, hogyan változott éves alapon.

Ellepik az egynapos turisták a Balatont

Az viszont kiderült, hogy a mobilcella adatok szerint az egynapos turisták száma 22 százalékkal emelkedett júniusban. Ebből az összes vármegye kivette a részét, de leginkább Tolnából (40 százalék), Zalából (39 százalék) és Nógrádból (34 százalék) indultak el így a legtöbben. A múlt hónapban a leglátogatottabb attrakciók az Aranypart szabadstrand Siófokon, a Malom-tó Tapolcán, valamint a Zalakarosi fürdő voltak. Mindhárom látogatottsága emelkedett 9, 10, illetve 26 százalékkal. Július 1-12. időszakra vizsgálva a belföldi látogatások növekedési üteme itt még jelentősebb, 14, 11 és 50 százalék.

Mennyi pénzt hagynak a turisták a Balatonnál?

A Balatonnál a szálláshelyi bevételek értéke 38 milliárd forintról 48 milliárd forintra emelkedett az első félévben, ami 26 százalékos növekedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Az idei júniusi 15,8 milliárd forint szálláshelyi árbevétel 7 százalékkal volt magasabb, mint 2022 júniusában, az eddigi júliusi árbevétel pedig 9 százalékkal több a tavalyihoz képest. Ebben nyilvánvalóan közrejátszik az inflációs hatás is.

Melyik a legnépszerűbb balatoni város?

A térség települései közül a vendégéjszakák száma alapján

  • Siófok volt a legnépszerűbb 130 ezer vendégéjszakával,
  • ezt követte Balatonfüred 102 ezer,
  • Hévíz 100 ezer
  • és Zalakaros 65 ezer vendégéjszakával,
  • de sokan voltak Zánkán, és Zamárdiban is.

Ez a hat település adta a térség teljes vendégforgalmának 51 százalékát. A jó idő mellé kiemelkedő vízállás is társul: évek óta nem volt olyan magas a Balaton vízállása nyáron, mint most. Míg 2020-ban 100, 2021-ben 105, 2022-ben pedig 88 centiméter volt a tó vízszintje, ez most 108 centiméter.

Minden pénzt azért nem ér meg a Balaton, nincs vevő a drága ingatlanokra

Nehézkessé vált üzletelni a Balatonnál, ahol az eladók nem nagyon akarnak árat csökkenteni, a vevők viszont a meghirdetett árakon nem hajlandók vásárolni, ezért kezdenek feltorlódni az ingatlanok a tó környéki ingatlanpiacon is. Balatonfüred már annyira megdrágult, hogy más településeken keresgélnek az északi parthoz ragaszkodók, a déli parton pedig Zamárdi és Siófok a sláger továbbra is.

 

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: vg.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva