Szaniszló Hajnalka | 2024.08.07. 10:00
Azahriah, 120 nm-es művészi konténerfal és cirkusz a Strand Fesztiválon
A zenei programok mellett szemetesekből készíthetünk műalkotást és felfedezhetjük Zamárdi rejtett kincseit is. Lobenwein Norbert, a Strand Fesztivál társfőszervezője mesélt.

– A cirkuszi koncepció 2024-ben is átszövi a Strand Fesztivált.
– Fontos törekvésünk, hogy a közönség extra élményt kapjon és azt érezze, hogy érdemes visszatérnie Zamárdiba. A fesztivál különlegességét abban is látjuk, hogy sokan nyaralásként fogják fel azt a néhány napot, amelyet a Strandon töltenek – akár a családdal, akár baráti társasággal. Ezért mindig készülünk valami egyedivel: a headlinerek koncertje közben idén is egyfajta játékos, cirkuszi világba csöppenhetünk.

A Halott Pénz, Azahriah és Majka fellépése előtt is lesz egy-egy látványos cirkuszi produkció és a koncertek közben is megjelennek az artisták és a mutatványosok.

– Azahriah koncertje lesz idén a legnagyobb durranás ráadásul a legerősebb, szombati napon. Hogyan készültök a tömeg biztonságos kezelésére?
– Azahriah és a Strand Fesztivál közös története messzire nyúlik vissza: a social media felületeinken közzé is tettünk néhány fotót a korábbi fellépéseiről és hogy hogyan változott ő és maga a produkció is. Volt olyan év, amikor két fellépése volt egy napon: az egyik egy intimebb hangulatú, tábortüzes koncert volt – persze, az is teltházzal ment – és a nagyszínpadon is láthatta őt a közönség.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy biztonságosan fesztiválozhassunk, ezért azt javasoljuk, hogy aki csak az esti órákban, a headliner miatt látogat a Strandra, érkezzen korábban és így sokkal kényelmesebben bejuthat a fesztivál területére.

– Milyen program várja a fesztiválozókat a tábortüzes helyszínen?
– Este tizenegykor kezdődnek a koncertek a Balaton partján, a tábortűz mellett, ahol az előadók egyszál gitárral játszanak: a Carson Coma, Kiss Tibi és Járai Márk lépnek fel.

Fotó: Strand Fesztivál

– Mely fellépők képviselik a nemzetközi zenei vonalat?
– Az egyik kiemelt nemzetközi fellépő az angol elektronikus dj-producer Elderbrook lesz. Fellép Alok, a brazil dj-producer – akinek Eva Max-szal, Dua Lipával és a legnagyobb nevekkel közös dalai mostanában nagy slágerek – és érkezik Zamárdiba a Chase & Status duója is, akik többször adták már sikeres koncertet hazánkban.

– Nappal is rengeteg program várja a látogatókat, ekkor is lesznek cirkuszi produkciók a Strand Fesztiválon?
– Kihasználva azt, hogy Balaton partján vagyunk, szeretnénk aktív kikapcsolódást is kínálni a látogatóknak és erre a cirkusz jó lehetőséget ad. Több hazai cirkuszi társulattal, és a fővárosi nagycirkusz művészeivel is együttműködünk.

A látogatók nappal kipróbálhatják a cirkuszi látványosságokat és bepillanthatnak a porond kulisszái mögé.

Fotó: Strand Fesztivál

– A képzőművészet is megjelenik a Strandon és remek elfoglaltságot kínál a látogatóknak napközben.
– Több képzőművészeti program is megjelenik a Strand Art keretein belül. Igazán izgalmasnak ígérkezik Weiler Péter képzőművész produkciója, aki a cirkusz tematikájához kapcsolódóan egy gigantikus, közel százhúsz négyzetméteres alkotást hoz létre. A nagyszínpad mellett felépül egy hatalmas konténerfal és erre kerül fel ez az alkotás, amelyet Péter a mesterséges intelligencia segítségével készít. Visszatérő és friss belépő művészek is megjelennek a festmény-kiállításon, többek között Bereczki Kata, Bukta Imre, Ef Zámbó István, Sibitka Panni, Murkami Patrick és

egy közös projekt is készül, amely a MOHU hulladékgyűjtő-programjához kapcsolódik. Műalkotások születnek abból, hogy szemeteseket lehet majd kifesteni a művészek vezetésével.

Osgyányi Sára: Érkezés Almádiba (2024) című alkotása
Fotó: Strand Fesztivál

– A Strand Fesztivál küldetése az is, hogy kinyisson Zamárdi felé és megmutassa a város vízparton túli kulturális és gasztronómiai kínálatát.
– Megmutatjuk a fesztiválozóknak az ott élő emberek vendégszeretetét: azt, hogy érdemes sétálni, bicajozni, kultúrát és helyi ételeket fogyasztani a környéken. És azt is, hogy mennyire csodálatos a panoráma a zamárdi kilátóból.

Nem csak a Strand fesztivál helyszínként tekintünk Zamárdira, hanem együtt is lélegzünk mindazzal, ami a településen történik.

Fotó: Strand Fesztivál

Tervezd meg az utazást!



:


Nyitókép: Strand Fesztivál

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva