likeBalaton.hu | 2024.10.21. 18:20
Zamárdiban 20 éve nem látott adóemelésre készülnek az elmaradó Balaton Sound miatt
Adóemelésre készülnek Zamárdiban. Úgy tűnik, hogy a városban nem lesz többé Balaton Sound. A korábbi bevételeket azonban pótolni kell. Erről Csákovics Gyula, a város volt és jelenlegi polgármestere beszélt a likeBalaton.hu-nak.

A város vezetője elmondta, a Balaton Sound szervezői az új képviselő-testületnek még nem jelentették be, hogy nem lesz a továbbiakban fesztivál.

– A Balaton Sound szervezőinek kell tiszta vizet önteni a pohárba! A folytatásra vonatkozóan nem kaptunk megkeresést

– mondta a likeBalaton.hu-nak Csákovics Gyula.

Adóemeléssel pótolják Zamárdiban a Balaton Sound megszűnésével járó bevételkiesést

– Október 8-án az alakuló ülésen elmondtam, hogy nyilvánvalóan nem lesz Balaton Sound, és a kieső bevételeket a költségvetésben pótolni kell.

Ez nagy valószínűséggel ingatlanadó-emelést fog jelenteni, ami 20 éve nem volt Zamárdiban

– fejtette ki a polgármester.

– Két évtizede nem nyúltunk hozzá ehhez az adónemhez, hiszen az volt a hivatkozási alap, hogy a Balaton Soundból származó bevételek lehetőséget biztosítanak a települési fejlesztésekre. Most, hogy lejárt a szerződés, júniusban és júliusban nem szeretnénk másik fesztivált azon a területen a Sound helyett. Bár az augusztus végi Strand Fesztivál megmarad. A bevételkiesés azzal jár, hogy az új képviselő-testületnek a ciklus elején adóemelést kell végrehajtania. Az ingatlanadó-emelést korábban minden környező település meglépte, mi le vagyunk ezzel maradva.

November végéig meg kell hoznunk a döntést – magyarázta a város első embere, aki hozzátette, a Balaton Sound bérleti díjából és parkolási díjából eddig befolyt 155 millió forintot a számítások szerint ilyen módon pótolni tudják.

Lehet, hogy nem lesz több Balaton Sound Zamárdiban
Fotó: Balaton Sound

Idén kevesebb látogató volt a Balaton Soundon, mint négy évvel ezelőtt

A Balaton Sound 2024-es látogatói összlétszáma a szervezők közleménye 100 ezer körül volt, míg 2018-ban ez a szám elérte a 165 ezret.

Ahogy arról a likeBalaton.hu elsőként 2021-ben megírta, három évvel ezelőtt kérdőív segítségével mérték fel Zamárdiban, hogy támogatják-e a helyiek a nagy tömegeket vonzó, de a település szempontjából jelentős bevételt hozó Balaton Sound fesztivált. A helyi konzultációban akkor 2800 fő vehetett részt: a 18. életévüket betöltött állandó lakosok, valamint a 18. életévüket betöltött, Zamárdiban tartózkodási engedéllyel rendelkező polgárok. Mivel az igenek voltak többségben, ezért hároméves szerződés keretében rendezték meg a településen a Balaton Soundot. A hároméves szerződés 2024-ben lejárt.

A Balaton Soundot először 2007-ben tartották meg Zamárdiban. A 2010-es évek közepére Európa egyik legnagyobb szabadtéri elektronikus zenei fesztiváljaként emlegették a rendezvényt.

Nyitókép: Balaton Sound

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva