Krausz Andrea | 2021.09.21. 07:00
Zamárdi szavazott! Eldőlt, hogy itt lesz-e a Balaton Sound fesztivál
Lezárult Zamárdiban a közvélemény-kutatás arról, hogy a következő három évben megrendezzék-e a településen a Balaton Sound fesztivált. Szeptember 22-én közjegyző jelenlétében bontják fel a szavazóurnákat.

Kérdőív segítségével mérték fel Zamárdiban, hogy támogatják-e a helyiek a nagy tömegeket vonzó, de a település szempontjából jelentős bevételt hozó Balaton Sound fesztivált.

A helyi konzultációban egészen pontosan 2800 fő vehetett rész: a 18. életévüket betöltött állandó lakosok, valamint a 18. életévüket betöltött, Zamárdiban tartózkodási engedéllyel rendelkező polgárok.

– Nem bíztuk a véletlenre. Az önkormányzat a Kormányhivataltól kérte ki az érintettek listáját, és postán, tértivevényes levélben juttattuk el hozzájuk a vízjellel ellátott szavazólapot – mondta Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere. – Ezen a lapon szerepelnek azok a feltételek, amelyekben előzetesen megegyezett az önkormányzat a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt.-vel. Arról lehetett nyilatkozni, hogy az illető támogatja, vagy nem támogatja a fesztivál megtartását. Ezután az adatlapot a Polgármesteri Hivatalban, valamint a Tourinform irodában felállított urnák valamelyikébe dobhatták az érintettek, természetesen név nélkül. Szeptember 15-én lezárult a szavazás, szeptember 22-én délelőtt pedig közjegyző jelenlétében bontjuk fel a szavazatgyűjtő ládákat, és a Sziget Zrt. képviselőinek jelenlétében számláljuk meg a szavazatokat – tájékoztatott a polgármester.

Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere arra kért mindenkit, hogy jól fontolja meg a jövőt Fotó: Krausz Andrea

 

Majdnem kétszer annyi bérleti díjat kértek

A 2019-es önkormányzati választási kampányában Csákovics Gyula már jelezte, hogy túl nagy terhelést jelent a városnak a naponta 20 ezer embert vonzó nemzetközi zenei fesztivál, és növelni kell a rendezvény bérleti díját.

Több tízezer ember fordul meg a fesztiválon naponta
Fotó: Balaton Sound – hivatalos

A tárgyalások jelentős eredményeket hoztak. A Balaton Sound a vírus miatt 2020-ban és 2021-ben is elmaradt. A következő három évre viszont nagyjából a kétszeres díjat fizetnék ki a szervezők: évi 150 millió forintos bérleti díjat, valamint a helyszín rekultivációjára további 90 millió forintot.

– A Balaton Sound korábbi szerződése lejárt, és újra kellett tárgyalni a feltételeket. Most, hogy ezek megvannak, a „lakosság térfelén pattog a labda”.

Egyesek szerint két évvel ezelőtt túl sok volt a fesztivál (2019-ben a Red Bull Air Race is itt tartotta utolsó magyarországi futamát), ugyanakkor sokaknak az elmúlt két évben tapasztalt „csendes Zamárdi” sem felel meg

– mondta a likeBalaton.hu-nak a polgármester, aki szerint az is előrelépésnek számít, hogy nem a nyári főszezonban, hanem június végén zajlana majd a Balaton Sound.

A leghíresebb előadók érkeznek a Balaton Soundra
Fotó: MTI/ Bodnár Boglárka

Ha az igenek vannak többségben azonnal megkötik a szerződést

– Kértem, hogy mindenki gondolja végig, hogy mit szeretne. Az utcán sokan megállítanak és elmondják, hogy a jelentős bevétel miatt a folytatásra szavaztak. Azt gondolom, hogy az igenek lesznek többségben. A fesztiválból befolyó plusz bevételekre a városnak szüksége van.

Az elmúlt két évben nem tudtunk olyan ütemben fejlődni, és akkora léptékű beruházásokat megvalósítani, mint az elmúlt időszakban. És ezt sokan látják.

Bármennyi is a szavazat, ha az igenek vannak többségben, akkor azonnal megkötjük a hároméves szerződést, hogy a szervezők időben neki tudjanak állni a jövő évi rendezvény előkészítésének – összegzett Csákovics Gyula.

A rekultivációra is juthatnak források Zamárdiban
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

B my Lake biztosan nem lesz Zamárdiban

Az augusztus végi Strand Fesztiválról egyelőre még nincsenek hírek, arról nem szól a szavazás. Idén a jóval kisebb területen fekvő Club Aliga területén tartották meg az eseményt. Zamárdi polgármestere szerint arról majd később tárgyalnak.

Viszont a Strand Fesztivállal párhuzamosan zajló B my Lake Fesztiválnak többé nem szeretnének helyet adni a városban.

Nyitókép: Csudai Sándor/ Balaton Sound hivatalos sajtófotó

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva