Krausz Andrea | 2023.07.12. 16:00
Kivi és zselnice meggy – igyunk prémium minőségű balatoni pálinkát!
Júniusban díjat nyert kivi- és zselnice meggy pálinkájával Pach Gábor, zamárdi pálinkafőző-mester. A prémium minőségű párlatok „fenegyereke” egy látvány-főzőberendezéssel járja az országot, hogy bebizonyítsa: a kiváló minőségű magyar gyümölccsel csodát lehet művelni.

Ha a nagypapa pálinkájával korábban ki lehetett kergetni a világból, mert olyan borzalmas élmény volt, akkor elképzelhető, hogy étteremben sem rendelsz kisüstit az itallapról.

A Fenegyerek termékeit kóstolva viszont szó szerint megvilágosul az ember: a magyar pálinka igenis különleges gasztroélmény.

De egyelőre nem kapja meg a magyar boroknak megjáró, és az ahhoz hasonló kitüntetett figyelmet. Pedig megérdemelné.

A kiváló magyar gyümölcsből készült pálinkák megérdemlik a kitüntetett figyelmet
Fotó: Pach Gábor – hivatalos

 

Pach Gábor 16 éve oktatja és sikerrel gyakorolja a pálinkafőzést. 2016-ban a Destillata nemzetközi párlatverseny nemzetgyőztese volt. Számos díjjal a háta mögött 2023 júniusában az Országos Pálinka és Törkölypálinka Versenyen egy csomó elismerést nyert.

Csonthéjas vadgyümölcs kategóriában Champion-díjas lett a zselnice meggye.

Kivipálinkája pedig egyedülálló a maga nemében: pálinka csak magyar gyümölcsből készülhet. Ezt a kivit viszont magyarok termelték.

Minőségi szőlő- és törkölypálinka

A pálinkafőzők „fenegyereke” azt mondja, a magyarok kedvence rendíthetetlenül a kajszibarack. Ő viszont olyan gyümölcsökkel dolgozik, amelyekről mások azt gondolták: képtelenség pálinkát főzni belőle. Ilyen a sajmeggy, zselnice meggy, vadőszibarack (igen, a „lehetetlen” őszibarack), vagy a vadcseresznye. A szakmai zsűri pedig rendre elismeri a különleges, prémium minőségű tételeket.

– Ezek mellett hiszek a szőlő- és a törkölypálinkák felemelkedésében

– mondja Pach Gábor. – Hála Istennek, olyan dél-balatoni borászokkal dolgozom együtt, mint a Bujdosó család, akik a Somogy megyei versenyen aranyéremmel díjazott jó minőségű Moldova szőlő alapanyagát biztosították számomra. Készült pálinkám pinot noirból, kékfrankosból és Irsai Olivérből (ez utóbbi szerintem inkább pálinka alapanyag, mint bor alapanyag), és a jövőben az olaszrizlinget is szeretném törkölyként kipróbálni – meséli a mester.

Érmek sorakoznak a zamárdi pálinkafőzde falán
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

A fesztiválokra kerekeken guruló látvány-főzőberendezéssel érkezik

A Zamárdiban működő pálinkafőző-mester egyik célja, hogy eloszlasson néhány tévhitet. Az egyik ilyen, hogy a földről felszedett, rothadó gyümölcsből jó pálinkát lehet főzni. Mert nem. És arra is felhívja a figyelmet, hogy magyarok sokasága él abban a hitben, hogy jól és jót készít. De nem.

– Sajnos a vendéglátóhelyeken is komoly hiányosságokat tapasztalok. Hibás termékeket árulnak, mert az olcsó. Azon dolgozom, hogy az utóbbi években lezajlott gasztroforradalom jó hatással legyen a pálinkák megítélésére is. Mint ahogy jó hatással volt a balatoni borokra és ételkínálatra. Szívesen segítek, oktatok, amihez most nagyon jó partnerekre találtam. Két sikeres pályázatom zajlik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően.

Az egyik segítségével kiadtunk egy tananyagot, a másikkal elkészítettünk egy kerekeken gurítható látvány-lepárló berendezést, melynek segítségével élőben be tudom mutatni a pálinka születését

– mesélte a szakember.

A saját tervezésű, kerekeken guruló mobil lepárló berendezéssel a fesztiválokon is be tudja mutatni a pálinka születését
Fotó: Pach Gábor – hivatalos

 

Ősszel például színpadra lép vele a veszprémi Balaton Wine & Gourmet fesztiválon, de ott voltak a 3. Natúr Sümeg borászati találkozón, és a Balatoni Kör gasztrorendezvényén is. Pach Gábor azt mondja, az emberek a jó minőséget keresik. És bár a jó pálinka nem olcsó, mindenképpen megéri a prémiumot megkóstolni.

Nyitókép: Pach Gábor – hivatalos

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva