Városnézés Zamárdiban
Helyszín Zamárdi, Kossuth Lajos utca 16
Időpont
Ingyenes túravezetésen ismerkedhetnek meg Zamárdi nevezetességeivel. A túra hossza 2,5-3 óra. Érintett nevezetességek: Katolikus templom, Néprajzi Gyűjtemény, Tájház, Szamárkő, Kilátó.

A Kőhegy és a kilátó:

A várostól délnyugatra emelkedik a csodálatos panorámát nyújtó Kőhegy. Nevét a talajból kiálló kövekről kaphatta, ezek ugyanis csak itt találhatók. A Szamárkőtől indulva, a pincesorokon át juthatnak fel a hegy tetejére. A csúcsról Kenesétől Tihanyon át Badacsonyig elláthatnak. 1948-ig itt állt szinte sértetlenül a Tihanyi Apátság kőhegyi szőlőgazdaságához tartozó présház.

Kőhegyi kilátó (Fotó: Krausz Andrea)

 

Szamárkő:

Az érdekes sziklatömb a Kiserdő dombhajlatai között található.

Az erősen lekopott, hullámos felszínű sziklán egy vályúszerű mélyedést és ennek végén “tűzgödör” található, amihez egy kör alakú, faragott kő támaszkodik. A közelben álló kisebb kövön két nyom látható. A legenda szerint erre járt a gyermek Jézus Szűz Máriával és Szent Józseffel szamárháton. A kő mellett elmenve, a szamár a szikla oldalán kinőtt fűcsomót lerágta, ezért lett a kő neve Szamárkő. A két nyom Jézus lábnyoma és a szamár patájának nyoma.

 

Tájház:

Az 1947-ben épült Tájházban a régmúlt tárgyi emlékeivel találkozhatnak a látogatók. Az építés idejét az első szobában lévő mestergerendába vésték be. A berendezéshez szükséges anyagokat Piller Dezső tanár úr és tanítványai 1949-től folyamatosan gyűjtötték össze. A ház a Friesz család tulajdona volt, mely egyike a Lécs Ágoston tihanyi apát által betelepített jobbágycsaládoknak.

 

Néprajzi Gyűjtemény:

A zamárdi emberek életének tárgyi emlékeit bemutató kiállítás a séták túravezetés keretén belül látogatható.

Kiemelt kép: pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva