A Balaton-felvidéken megvalósult és tovább vitt fejlesztésekből és most indult új projektekből adtak ízelítőt a sajtónak nemrég a Hello Északi Part túra szervezői. A déli partiak már korábban bemutatkoztak.
A nyárindító tanulmányút Zánkán, egy street-art projekt bemutatóján kezdődött, amely a Kultháló VEB2023 egyik helyszíne.
A Színes falu, színes ház projekt keretében összesen hat alkotás készül el,
az első közülük Jakócs Dorottya Káli istennő című alkotása, amely a Kisbirtokon készült el.
A „Színezzük ki együtt Zánkát!” akció keretében kortárs képzőművészek helyezhetnek fel alkotásokat: street art balatoni felfogásban, a faluképbe illő és a helyi kontextusba beágyazott falfestményekkel. A képeket szakértői beszélgetésekkel, művészeti sétákkal és improvizációs koncertekkel fűszerezve mutatják be, minden hónapban egy újabbat.
Mennyibe kerül a minőség a Balatonnál?A tavalyi számokhoz képest 15–25 százalék közötti árnövekedést prognosztizál a Balaton környéki szálláshelyeken a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke. A Balatoni Kört képviselő strandbisztró-tulajdonos szerint a hozzájuk tartozó vendéglátóhelyek árai nem fogják megdöbbenteni a vendégeket. |
Szeptemberben pedig jön a finálé: a helyi gyerekkórus és asszonykórus, valamint a résztvevő underground pop, jazz, soul zenészek adnak közös koncertet a Kisbirtokon, aminek rendezvényterme a felújított pajta lett.
A zánkai Kisbirtok révén gazdagabb lesz a környék eseménynaptára,
a komplexumban élőzenés kézműves foglalkozások, családi események, nemzetközi előadók koncertjei, piac kap helyet
– tudtuk meg Szabó Andrea házigazdától, aki budapesti életét cserélte fel a balatoni hétköznapokra, mert hisz a térség erejében és jövőjében.
Az északi parti gasztronómia egyik közismert szereplője, a nemrég felújított Hableány étterem, amely szintet lép, és a minőségi regionális konyhát kínálja a Badacsony szívében.
Az étterem épülete a Laposa Birtok központja is egyben, ahol a télen-nyáron nyitva tartó Hableány borbárként és borboltként is működik, és a látogatók a csúcstechnikával felszerelt borászatban is tehetnek egy vezetett sétát. Az étterem nyári étlapjának kóstolóján megújult választékot tükröz, a korábbinál lazább, könnyedebb és magasabb minőségű ételsort.
Az alapanyagok egy része a környékről származik, de a pizzákhoz a lisztet Olaszországból hozzák. Az egyedülállóan széles italválaszték gerincét továbbra is a saját borok és pezsgők adják – meséli Laposa Bence.
Jövő hétvégén a Balatoni Pezsgés nevű rendezvénynek ad helyet a Hableány,
amikor tucatnyi balatoni borászat mutatja be új pezsgőit. Az étteremben június 10-én a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, Büttner Borbirtok, Éliás Birtok, Feind Pincészet, Garamvári Szőlőbirtok, Gilvesy Winery, Istvándy Birtok, Kern Pincészet, Laposa Birtok, Pálffy, Szászi Birtok, Zelna ad kóstolót a tó környéki buborékos italokból.
Ugyancsak a helyi boroké a főszerep a nyárindító rendezvényként beharangozott Szent György-hegy Hajnalig során, ahol több mint 20 hegyi pince nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A régió legnagyobb nyárindító boros fesztiválja több szempontból is érdekes, ugyanis vannak pincék, amelyek csak ekkor látogathatók, és ilyenkor biztosan nyitva tart a világ legkisebb borszaküzlete is, amely a Sárkányvölgyben található, ahol Borbolt a völgyben néven működik.
A pop-up borbolt random nyitvatartással, Budavári Dóra tulajdonos személyes kedvenceiből álló választékkal, 15-20 helyi pincészet boraival segíti a környékbeli kisebb-nagyobb pincészetek italait megismertetni az arra járókkal.
Nem sokkal messzebb, a szigligeti Kikötő étterem tulajdonosai által megálmodott és megvalósított mediterrán Mérce tapas bár az újabb friss kezdeményezés, ami a maga műfajában hiánypótló az Északi parton. A hatalmas fedett terasz a tengerparti életérzést hozza el zord időben is, így a hosszúra nyúlt szeles-esős tavasszal is nyitva tudott tartani.
A tapas túl szűk volt, szerettek volna gasztro kirándulásokat tenni más tengerpartokra is, így letettük a voksunkat a szenvedélyes mediterrán konyha mellett, amibe a balkáni életérzés ugyanúgy belefér, mint a hal, a tengeri herkentyűk, a tapasok, a paella, az osztriga, na meg a tészták – mondja Vincze Péter üzletvezető-társtulajdonos.
A kínálat alapját a pasta és a pizza adja, amihez egy Magyarországon egyedülálló olasz tésztagépet helyeztek itt üzembe.
A tulajdonosok kreatívan használják ki a gép kapacitását, ugyanis a szomszédos kisboltban és az étteremben is alapanyagként is forgalmazzák a 48 és 72 órás pizzatésztát. Az itallapon szereplő több mint 80 gin és 100 fajta koktél egyaránt azt jelzi, hogy a szigligeti vendéglátósok nem aprózzák el, vastagon szeretnék beleírni magukat a térség gasztrotörténelmébe.
Forrás: vg.hu
Nyitókép: Illusztráció/Mihály Szilvia