Krausz Andrea, Mihály Szilvia | 2022.08.06. 16:00
Balatoni kilátók – 24 magaslati pont a tó körül
Balatoni kilátók, amelyeket soha sem lehet megunni. A likeBalaton.hu összeszedte a 24 leglátogatottabb és legújabb kilátót, ahová az egész család elkirándulhat.

Balatoni kilátók a déli parton:

Víztorony – Siófok

Fotó: Krausz Andrea

 

Siófokon is van kilátó, mégpedig a város jelképének számító, 45 méter magas Víztoronyban, ahol több helyszínen is végigkémlelhetjük a környéket. Ez egy különlegesség a balatoni kilátók sorában, hiszen a 360°-ban, automatikusan körbe forgó élményközpontban, és a panorámateraszon is megcsodálhatjuk a várost, valamint a Balaton keleti medencéjét.

Kőhegyi kilátó – Zamárdi

Fotó: Krausz Andrea

 

Zamárditól délnyugatra, a Kőhegy tetején, 219.8 méter magasan emelkedik ez a szép környezetű magaslat. Lenyűgöző panoráma tárul a szemünk elé Balatonfűzfőtől a Badacsonyig, de rálátni a somogyi dombokra is.

Molyhos tölgy pihenőterasz – Szántód

Fotó: Krausz Andrea

 

Szántódon, egészen pontosan Szántódpusztán új helyszínnel gazdagodott a balatoni kilátók sora. Innen is megcsodálhatjuk a Tihanyi-félszigetet és a Balatont. A 20 négyzetméteres, fából ácsolt teraszos kilátó a balatonlellei Kishegyen lévő építményhez hasonlít, mivel nagyjából egyszerre építette őket a Sefag Zrt. A terasz mellett egy kis tanösvényt is kialakítottak.

Hajózástörténeti Látogatóközpont – Balatonföldvár

Fotó: Krausz Andrea

Fotó: Krausz Andrea

 

A Balaton vízszintjétől számított 70 méter magas, háromszintes, akadálymentesített, liftes épületben egyedülállóan gazdag interaktív hajózástörténeti bemutató, az első szinten pedig teraszos kávézó várja a látogatókat. A balatoni kilátók sorában ennek a hajó alakú épületének legfelső szintjéről csodálatos panoráma nyílik a tó északi partjára és a Balaton-felvidékre, keleti irányban Balatonakarattyáig, nyugati irányban Keszthelyig gyönyörködhetünk a magyar tenger és partvidéke szépségeiben.

Kishegyi kilátóterasz – Balatonlelle

Fotó: Krausz Andrea

 

Újfajta balatoni kilátókat is találunk a déli parton. Elképesztő panoráma nyílik a tóra a balatonellei Kishegyen 2021-ben átadott kilátóteraszról. A 20 négyzetméteres, fából készült építményről Fonyód és Balatonboglár dombjai éppúgy kivehetők, mint a túloldal tanúhegyei. A terasz mellett játszóteret, tűzrakó helyeket és pihenőpadokat is kialakítottak.

Xantus János Gömbkilátó – Balatonboglár

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Ha a balatoni kilátók népszerűségét vizsgáljuk, akkor elmondhatjuk, hogy a boglári az egyik legismertebb. Több tízezren másznak fel ebbe a balatoni kilátóba minden évben a 165 méteres panoráma kedvéért. A híres gömbről sokan gondolják, hogy az 1958-as világkiállításra készült, pedig nem. Csak a tervezőt ihlették meg az akkori építmények, amelyek mind az atommag tematikája köré épültek. Az 1963-ban létesült szerkezet 1966-ban került Balatonboglárra. Az építmény szomszédságában egy bobpálya és egy kalandpark is várja a látogatókat.

Sipos-hegyi kilátó – Fonyód

Fotó: Kajetán Jácint

 

Fonyód több pontjáról is fenséges panoráma nyílik a tóra. A Sipos-hegyi kilátó 1987-ben épült, és innen teljes hosszában látható a magyar tenger. Az út egy erdei ösvényen vezet fel, amin egy tornapálya is található. Szeptemberben és októberben szombaton és vasárnap van nyitva, a novemberi hétvégéken pedig csak akkor, ha az időjárás engedi.

Walko-kilátó – Fonyód

Fotó: Krausz Andrea

 

Habár nem a klasszikus értelemben vett kilátó, de sokak szerint innen a legszebb a Balaton. Az 1926-ban készült Walko-kilátó Fonyód egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. A Kripta-villa szomszédságában található teljesen megújult oszlopos építmény tulajdonképpen a löszös domb szélére engedi ki a nézelődőket, a közepén lévő rondella kőpadjaira pedig le is ülhetünk, fényképezkedhetünk, sőt, az út másik oldalán is van egy elkerített kőpad, ami ugyancsak jó szemlélődő hely. Ez a balatoni kilátó az év bármely időszakában a rendelkezésünkre áll.

Ha kirándulás közben megéheztél, akkor érdemes megkóstolni az egyik legvékonyabb palacsintát a közelben.

Siposhegyi kilátó – Balatonberény

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

2022 júniusában adták át Balatonberényben a Somoshegyi kilátót. A 76-os főút mentén álló, négyemeletes, 16 méter magas fa építményről a Balaton látképe tárul elénk a Keszthelyi-öböltől a Tihanyi-félszigetig.

Hamvas Béla kilátó – Balatonberény

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Mutatunk még egy új balatoni kilátót. A balatonberényi szőlők között húzódik a Hamvas Béla túraút. Ennek mentén, a Bokros-hegyen épült fel az íróról elnevezett 5 méter magas új kilátó, ahonnan szép panoráma tárul a Keszthelyi-öbölre, az északi partra és a Tihanyi-félszigetre.

Nagykilátó – Kányavári-sziget – Kis-Balaton

Fotó: Krausz Andrea

 

A Nyugat-Balaton térségében, a Kis-Balatonnál is találunk látnivalót. A fokozottan védett Kányavári-szigeten a négyszintes Nagykilátóból gyönyörködhetünk a páratlan gazdagságú természetben.

Balatoni kilátók az északi parton

Festetics-kilátó – Gyenesdiás

Fotó: Keszey Ágnes

A legtöbb balatoni kilátót az északi parton találhatjuk. Keszthely fölötti dombok legdélebbi kilátója a Festetics-kilátó, ahonnan a Balaton nyugati öblét, Keszthely városát és a Keszthelyi-hegységet vehetjük szemügyre. A három emeletes faépítmény 2000-ben született újjá. Az alatta található Nagy-réten halad el az Országos Kéktúra jelzése.

Berzsenyi-kilátó – Gyenesdiás

Fotó: Keszey Ágnes

 

A gyenesdiási Nagymezőről indulva érünk a 355 m magas Pető-hegyen lévő Berzsenyi-kilátóhoz, amely 1951-ben épült. A 2002-ben teljesen megújult építményhez megéri felcaplatni, ugyanis tiszta időben ellátni a Mecsek vonulatáig, és persze látni a Keszthelyi-öblöt és a Zalai-dombságot is.

Batsányi-kilátó – Balatongyörök

Fotó: Keszey Ágnes

 

A Balatongyörök feletti Pap-hegy csúcsán álló Batsányi-kilátóból egyedülálló a panoráma nyílik a Szigligeti-öböl felé. A három szintes, fából épült, lapos sátortetős kilátót 2014-ben építették újjá.

Szépkilátó – Balatongyörök

Balatongyörök, Szépkilátó

Fotó: Mihály Szilvia

 

Az egyik legnépszerűbb helyszín a balatongyöröki Szépkilátó, melynek neve kivétel, hiszen nem áll rajta sem kilátótorony, sem más építmény. A 71-es főút menti pihenőhely nagy férőhellyel rendelkező parkolóval, fából készült, tájba illő pihenőpadokkal, árnyékot nyújtó fenyőkkel várja a turistákat. Gyönyörű látvány nyílik a Tapolcai medence tanúhegyeire: a Badacsonyra, a Szent György-hegyre, a Csobáncra, a Gulácsra, a Tóti-hegyre, a Halápra, a Somló-hegyre. A látványt pedig fokozza a Szigligeti vár képe.

Kisfaludy-kilátó – Badacsonytomaj

Fotó: Mihály Szilvia

A 18 méter magas kilátóhoz egy egészen meredek, több mint másfél kilométer hosszú túraösvény vezet a Szegedy Róza-háztól, de megéri a szaporább szívverés és a kaptatás, mert varázslatos panorámában lesz részünk a magasból. A Kisfaludy-kilátó alatt látható egy kő, ami a Badacsony csúcsát jelöli, ez 437,4 méter. A kilátó látogatása ingyenes.

Folly-kilátó – Badacsonyörs

Fotó: Mihály Szilvia

A badacsonyörsi hegyen található Folly Arborétumban nem csak a hatalmas fenyőfélék és különleges bokrok egyediek, hanem a kilátójuk is. A fenyőtobozra hasonlító, a lombozat fölé emelkedő építményből fenséges panoráma tárul elénk. A Balaton és a Badacsony látványa lenyűgöző, de az arborétum fái és ösvényei is különlegesek ebből a perspektívából.

Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó – Révfülöp

Fotó: Szücs Ildikó

 

2020-ban egy villámcsapás következtében leégett, de 2021-ben újjáépítették, és újra működik a Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó. A 274 méteres hegy tetején lévő kilátóhoz felkaptatni nem hosszú túra, de annál meredekebb útra kell számítani. Az ötemeletes toronyból rálátunk a Balaton vizére, a déli partra, nyugat felé a tanúhegyekre, kelet felé pedig a Tihanyi-félszigetig nyílik ki a horizont.

Őrtorony kilátó – Tihany

Fotó: Keszey Ágnes

 

A balatoni kilátók sorából nem maradhat ki a félszigeten álló építmény sem. A tihanyi Apáti-hegyen 2016-ban megépült Őrtorony-kilátóból körpanoráma nyílik a környékre. Három oldalról vesz körül minket a Balaton, és a Külső-tó is a lábunk előtt hever. A lankákon pedig a szőlő- és levendula-ültetvényeket is láthatunk. A faluból induló zöld T jelzéssel jelölt, csak gyalogosan bejárható Lóczy Lajos tanösvényen is eljuthatunk a kilátóba.

Endrődi Sándor kilátó – Csopak

Fotó: Sági Ági

 

A kilátótorony 2015-ben épült, korábban Csákány-hegyi kilátónak nevezték. A fából készült toronyból páratlan kilátás nyílik a Bakonyra és a Balaton keleti medencéjére. Az építményhez Csopakról kék jelzésű túraútvonal vezet, melynek 6 érdekes állomása van.

Somlyó-hegyi kilátó – Alsóörs

Fotó: Szücs Ildikó

 

A 2015-ben újjáépített kilátóból 17,5 méter magasról tekinthetünk a lábunk elé elterülő tájra. Az egyik oldalon a Balaton keleti medencéje, a másikon az északi part, a harmadikon a Bakony sűrűje látható. Autóval a hegy lábánál található utcáknál, a református templomnál vagy a temetőnél találhattok parkolási lehetőséget. A tapasztalat alapján egyébként 20 perc könnyed sétával fel lehet jutni hozzá, de útközben (a kék háromszög jelzés útvonalán) padoknál és asztaloknál is megpihenhetünk.

Balatonfűzfői kilátó – Balatonfűzfő

Fotó: Szücs Ildikó

 

Ez a kilátó lesz a kisgyerekes családok nagy kedvence, több szempontból is. Az ingyenesen látogatható 15 méter magas faszerkezetű építmény ugyanis közvetlenül a bobpálya mellett van, tehát a szórakozás előtt vagy után meg lehet mozgatni végtagjainkat egy kis lépcsőzéssel. Az ötemeletes kilátó mindegyik szintjén csodaszép a kilátás, a korlát panelei pedig üvegből készültek, így a legkisebbek is élvezhetik a látványt.

Óvári messzelátó – Balatonalmádi

Fotó: Szücs Ildikó

 

Nemcsak az elnevezése, de a kinézete is különleges az Óvári messzelátónak, nevét Dr. Óvári Ferenc ügyvédről, országgyűlési képviselőről kapta, aki nagyon sokat tett többek között a kilátó megépítéséért, és a vasúthálózat kiépítéséért Balatonalmádiban. A panoráma középpontja a Fűzfői-öböl, az előtérben balra Vörösberény, jellegzetes templomaival, mellette a volt jezsuita kolostor. Messze jobbra a kenesei magaspart belesimul a Sió völgyébe, majd Külső-Somogy magas pannon dombjai sorakoznak.

Soós-hegyi kilátó – Balatonkenese

Fotó: Szücs Ildikó

 

Balatonkenesén, a Tátorján tanösvényen följutva a Soós-hegyre már feltárul a csodálatos panoráma a siófoki szállodáktól egészen a Tihanyi-félszigetig, sőt néha még azon túl is. A különleges kinézetű kilátó egy adótorony köré épült.

Nyitókép: Krausz Andrea



 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva