2018.08.15. 14:42
Gyógynövény gyorstalpaló
Takács Ferenc – vagy, ahogy a környéken ismerik Feri bácsi a Balaton-felvidék füvesembere. Kertészmérnökként segít a gyüttmentek mandulásainak helyes metszésében, és a fajtaválasztásban, de a Zánkai Gyógynövény-völgy szakmai vezetőjeként rengeteg előadást tart, programokat vezet. Ha éppen szabad, szívesen kalauzol bárkit a gyógynövények cseppet sem egyszerű világában.

Ha borúsabb az idő, érdemes egyet kirándulni a Balaton-felvidék lankáin, megcsodálni a száraz karsztbokor-erdők, sziklás gyepek egyedülálló növényvilágát. A növények nagy része gyógynövény is, és valamilyen nyavajára jótékonyan hat, de az adagolást célszerű szakemberre bízni, hiszen a gyógyszert és a mérget csak a dózis különbözteti meg egymástól. Takács Ferenc kertészmérnök fitoterapeutát, a Zánkai Gyógynövény-völgy szakmai vezetőjét arra kértük, hogy mutassa meg a most nyíló legfontosabb gyógynövényeket.

– Mi a kertben sok gyógynövényt termesztünk, de nem bántjuk azokat a gyógyhatású növényeket sem, melyek hívatlanul érkeznek a kertbe. Mielőtt kihúzunk egy gyomot, mindig ellenőrizzük, hogy nehogy egy számunkra hasznos növényt távolítsunk el. Ezért nálunk a kertben a környéken, a természetben fellelhető gyógynövények többségét is megtalálni – meséli.

A kert felé, rögtön az út mellett, a terjőke kígyósziszbe botlunk, ami – mint megtudom – vírusgátló hatású. A virágból előbújó kétágú bibeszálak kinyújtott kígyónyelvre hasonlítanak, innen és elterülő leveleiről kapta a nevét.

– A fehér ürömből készítették régen az abszintot, gyomorkeserűk alkotórésze és jó gyomorerősítő. Ha leszárított ágait a tűzre dobják, illata elűzi a szúnyogokat. Levelét a báránysült ízesítésére használják. Rengeteg van belőle itt a Balaton-felvidéken, szárazságtűrő növény, ha nem öntözik sokat a kiskertekben is megmarad.

A Balatonhoz kötődik a sédkender, ami vizek, patakok mentén találja meg a kedvére való életteret. A kasvirág után a második legjobb immunerősítő hatású gyógynövény. Az indiánoknál az örök élet növénye.

A libapimpó a nedves területek talajtakaró növénye, hosszú indákat növeszt, kiváló gyulladáscsökkentő. Mivel lassan oldódik, a bélgyulladások, kifejezetten a vastagbél- gyulladás csillapítója lehet.

A gilisztaűző varádics a migrén ellenszere lehet, a neve a bélférgek elűzésére utal.

A kanadai aranyvessző kiváló vízhajtó hatású. Bár invazív faj, rengeteg haszna van- fejezi be Takács Ferenc.

Szöveg és videó: Sági Ági

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva