2021.07.14. 10:00
Harci helikopter, tank, légvédelmi rakéta. Mit keresnek a Balatonnál?
Ágyúcső mered az ég felé, közelében terepszínekre festett hatalmas helikopter. Ezeket láthatják a 71-es főút zánkai szakaszán áthaladók. Itt helyezkedik el ugyanis az egész évben látogatható Haditechnikai Park.

Azoknak, akik voltak katonák, de azoknak is, akik nem, valamint azoknak, akik érdeklődnek a történelem és a technikai vívmányok iránt, kalandozó gyerekeknek és felnőtteknek érdekes program lehet a Haditechnikai Park. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményében található kiszolgált katonai járműveket és eszközöket testközelből ismerhetik meg a látogatók.

– A gyerekek sokszor tátott szájjal állnak a járművek előtt. El tudják képzelni, hogy milyen lehetett annak idején ezekben a járművekben szolgálni. Az eszközök között van vadászrepülő, szállító- valamint harci helikopter, harckocsi, gyorsjáratú lánctalpas buldózer, úszógépkocsi, teherautók, ágyutarack, légvédelmi rakéta, felderítő lokátor és főzőkonyha is – sorolta a látványosságokat Darabánt Judit, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány kommunikációs igazgatója.

A haditechnikai parkban egyébként minden járműről részletes tájékoztató olvasható, így a látványon kívül technikai és műszaki érdekességeket is megtudhatnak a látogatók.

Elgondolkodtató számok

Például az itt látható MIG21BISZ típusú vadászrepülőgépről kiderül, hogy a hangsebességnél gyorsabban repül. A MI-24D harci helikopter kabinjában 8 katona elfér – teljes felszereléssel.

 

A BAT-M gyorsjáratú lánctalpas buldózer maximális sebessége óránként 30 kilométer, súlya 27.500 kilogramm. A V70 VU légvédelmi rakéta 40 kilométeres távolságú és 27 kilométer magasságú megsemmisítési zónája félelmetes számok – bár mérete is tekintélyt sugárzó.

 

A PTSZ-M – közepesként jelzett – lánctalpas úszógépkocsi 10 tonnányi rakományt, akár több járművet és tíz személyt képes szállítani. A repülőterek fel- és leszálló pályáinak megvilágítására alkalmas fényszóró hatótávja akár 10-12 kilométer is lehet.

 

Az említett vegyestüzelésű mozgókonyhával pedig a mindezek kiszolgálásához szükséges személyzet többszörösére is lehetett főzni, s jól lehetett őket lakatni, hiszen akár 340 adag egytálétel, vagy 240 adagnyi, kétféle étek elkészítésére alkalmas.

 

Szerző: Keszey Ágnes, fotók: Mészáros Annarózsa

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva