Zánkai Haditechnikai Park
Helyszín Zánka, Ifjúsági Centrum Közhasznú társaság lakótelep
Nyitvatartás
hétfő 09:00 - 21:00
kedd 09:00 - 21:00
szerda 09:00 - 21:00
csütörtök 09:00 - 21:00
péntek 09:00 - 21:00
szombat 09:00 - 21:00
vasárnap 09:00 - 21:00
Ha valaki szereti a nagy zöld, terepszínű vasakat –, amelyek korábban földön-vízen-levegőben védték a hazát, netán harcoltak – azoknak érdemes ellátogatniuk a zánkai Haditechnikai Parkba, amely jelenleg az egyetlen military kiállító hely a Balaton partján.

Az Erzsébet tábor szomszédságában fellelhető kiállítás a nyári nyitvatartási időszakban a hét minden napján látogatható, 9 és 21 óra között. A kiállítási terület a 71-es út mellett kialakított területen található, ahol vadászgép, helikopter – kettő is – , légvédelmi rakéta, lokátor, harckocsi, tüzérségi eszközök, lánctalpas járművek, és teherautók tekinthetőek meg.

Nyitva a Mi-8T helikopter „hasa”

A tájékoztató táblák kétnyelvűek, a magyar mellett németül olvashatunk a kiállított fegyverről, járműről. Belépőt 1000 forintért válthatunk, diák, nyugdíjas és egyéb kedvezmény nincs, igaz 3 éves korig díjmentes a séta. Hogy mit kapunk érte? Finoman fogalmazva körbejárhatjuk a füves területen elhelyezett, lánccal körbevett és lehegesztett egykori harci eszközöket. Egyedüliként a Mi-8T helikopter bendőjébe mehetünk be, és csodálkozhatunk rá a monstrum méreteire.

Nyitva van a gép két személyes pilótafülkéje is, ahol az idősebbek megcsillogtathatják orosz tudásukat. (Nekem a rakéta szó sikerült…) Kár, hogy egyesek már megrongáltak ezt-azt a gépben, kár érte. A többire fel sem lehet mászni…

Az egyik kedvencünk a PTSZ-M közepes lánctalpas úszó gépjármű, amellyel baj van ha találkozunk, hiszen árvíz és rendkívüli hóhelyzet idején kerül elő leginkább. Érdekes látvány az URAL teherautóra telepített lokátor csakúgy, mint a T72-es harckocsi, vagy éppen a tudtunkkal Magyarországon nem is üzemelt Mi-24D helikopter, amely Németországból került hazánkba.

Brutális a BAT-M lánctalpas buldózer; tankmotor volt benne és akár helikopter leszállópályát is vígan megépítettek vele. MiG-21-es és a V-750-es rakéta pedig már csak hab a tortán.
Legyünk őszinték: a hely a fiatalabbaknak nem elég interaktív, az idősebbeknek pedig jó időben egy séta, némi infóval. A végére maradt, de fontos. Legyen nálunk egy féljegynyi pénz parkolásra is!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva