Magyarország szimbolikus születésnapja tiszteletére már több mint egy évtizede évről évre meghirdeti a Magyarország tortája versenyt Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. Olyan tortákat várnak a nevezőktől, melyek magyaros ízvilágúak és csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak. Mielőtt bemutatnánk az ideit, idézzük fel, hogy milyen volt az előző, s az azelőttiek– a korábbi évek tortáiról itt írtunk.
Málna és bazsalikom
31 tortát neveztek idén a megmérettetésre, melyek közül a dunaföldvári Tóth Norbert cukrászmester desszertje lett Magyarország tortája. S mivel még nem volt lehetőségünk kóstolni, egyelőre csak azt tudjuk elárulni, mit ír e finomságról a cukrászok ipartestülete.
„Roppanós réteg, málnás áztatóval átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málna lekvár és málnás meringue alkotják a tortát. A csipkét a torta tetején a citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, melyek közeit málna lekvár tölti ki. Liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-gekkel és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszítjük.
A nyertes torta méltán viseli ezt a nevet, hiszen az összes rétegében megtalálható ez a rendkívül ízletes gyümölcs. Egy torta több, mint hatszáz gramm málnát tartalmaz.”
Az üde, friss és nagyon gyümölcsös desszert – mely zászlónk színeit is mutatja – bár jellegében közel áll a magyar tradicionális süteményekhez, de ezzel együtt készítésének technológiája ötvözi a hagyományt és az új trendeket.
Magyarország tortája a Boldogasszony csipkéje – fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos IpartestületeA keszthelyi belvárosban lévő Korzó cafeban már készülnek arra, hogy elkészítsék ezt az ünnepi desszertet.
– Már évek óta kínáljuk a vendégeinknek az Ország tortáját, hiszen a Balaton környékén sok magyar vendég megfordul ilyenkor. Mindenki tájékozott a médiából, és nagyon sokat szeretnék megtudni, milyen is ez a torta. Amikor együtt vannak a családok, szívesen megkóstolják, hiszen kíváncsiak rá – idézte fel az elmúlt évek tapasztalatit Pliskó Józsefné üzletvezető. Azt is elárulta, sok vendég már most érdeklődik a torta külleme és íze iránt. Nekünk is elárulta, hogy a desszert könnyű, friss, minden része: tésztája és krémje is tartalmaz málnát.
– Az ország tortájának elkészítése sohasem egyszerű, idén is bonyolult kicsit. De nagyon pontosan megvan a leírás, nagyon pontos a receptúra és nagyon könnyen beszereztük az alapanyagokat, mert a nagykereskedők felkészültek arra, hogy ki tudják szolgálni a cukrászdákat – tette hozzá a szakember.
S ismerkedjünk még egy kicsit a torta megálmodójával, s magával az ünnep édes koronájával!
Tóth Norbert, a Tóth cukrászda tehetséges fiatal cukrász az elmúlt évek Magyarország tortája verseny döntőinek rendszeres résztvevője, tavaly bronzérmet nyert. A Boldogasszony csipkéje a málna népies elnevezése. Nevét csipkézett leveleiről kapta, és ízletessége mellett gyógyhatása is figyelemre méltó, magas vitamintartalma miatt az egyik legegészségesebb gyümölcsünk.
Cukor nélkül – Kicsi Gesztenye
Gondolva azokra is, akiknek figyelni kell táplálkozásukra, azok kedvére a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal közösen kiválasztja Magyarország Cukormentes Tortáját is. Idén a Kicsi Gesztenye győzedelmeskedett, mely Gyuris László, a szegedi A Cappella Cukrászda aranykoszorús cukrászmestere kreációja.
A versenyt kiírók ismertetése szerint a torta ízvilágát a gesztenye alapozza meg, melyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós tesz teljessé. Az édesség tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe a csokoládé ívek. Így a torta a harmonikus, egyedi ízvilágához elegáns küllemet is kapott. A hozzáadott cukor nélkül készült Kicsi Gesztenye szeletenként csupán 14,9 g szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet.
A tortákat – s ez garancia lehet az eredeti alapanyagok felhasználására és az eredeti receptúra szerinti készítésre – év végéig csak az ipartestület tagjai készíthetik. Így idén a recepteket majd csak év végén teszik közzé.
Mi azonban itt megmutatjuk, hol kóstolhatjuk a Balatonnál a tortákat vasárnaptól.
CUKRÁSZDA | TELEPÜLÉS | CÍM | BOLDOGASSZONY CSIPKÉJE | KICSI GESZTENYE |
Fék kávéház | Balatonakali | Pacsirta út 1. | – | |
Amaretto Fagylaltozó | Balatonalmádi | József A. út 1. | ||
Eleven cukrászda | Balatonkenese | Óvoda u. 10-12. | – | |
Geleta cukrászda | Balatonlelle | Rákóczi út 269. | ||
Márton cukrászda | Balatonlelle | Rákóczi út 241. | ||
Caffee Rigolettó | Hévíz | Kölcsey F. u. 2. | ||
Korzó Café | Keszthely | Kossuth u. 7-9. | ||
Pálma cukrászda | Keszthely | Vaszary Kolos 6/D | ||
Sütibolt | Keszthely | Kócsag u. 1/A | ||
Cafe Melba | Siófok | Fő u. 172. | ||
Dinasztia cukrászda | Siófok | Kálmán I. sétány 2/c | ||
Vár Kávézó | Szigliget | Kisfaludy u. 26. | ||
Borostyán Cukrászda | Tapolca | Vasút u. 1. | ||
Dolce Cukrászda | Tapolca | Csobánc u. 55 | – | |
Bányai cukrászda | Veszprém | Gyöngyvirág út 6. | ||
Kokó cukrászda | Veszprém | Március 15 u. 3/1 | – | |
Kokó Terasz | Veszprém | Kossuth L. u. 6. | – | |
Schőnig Cukrászda | Veszprém | Kiskőrösi u. 18 | ||
Szilágyi Cukrászda | Zalakaros | Petőfi u. 45. | ||
Forrás: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete
Összeállította: Keszey Ágnes