Keszey Ágnes | 2019.08.15. 08:00
Édes ünnepi ízek: Boldogasszony csipkéje és Kicsi Gesztenye
Málna, bazsalikom, fehércsokoládé: mindez együtt az ízek kavalkádja. Ez a Boldogasszony csipkéje, azaz Magyarország idei tortája. E sorok írásakor még nem volt lehetőségünk megkóstolni, hiszen erre csak augusztus 18-tól lesz lehetőség az ország cukrászdáiban. Megmutatjuk, hogy a Balatonnál hol találhatjuk!

Magyarország szimbolikus születésnapja tiszteletére már több mint egy évtizede évről évre meghirdeti a Magyarország tortája versenyt Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. Olyan tortákat várnak a nevezőktől, melyek magyaros ízvilágúak és csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak. Mielőtt bemutatnánk az ideit, idézzük fel, hogy milyen volt az előző, s az azelőttiek– a korábbi évek tortáiról itt írtunk.

Magyarország tortája a Boldogasszony csipkéje – fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

Málna és bazsalikom

31 tortát neveztek idén a megmérettetésre, melyek közül a dunaföldvári Tóth Norbert cukrászmester desszertje lett Magyarország tortája. S mivel még nem volt lehetőségünk kóstolni, egyelőre csak azt tudjuk elárulni, mit ír e finomságról a cukrászok ipartestülete.

„Roppanós réteg, málnás áztatóval átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málna lekvár és málnás meringue alkotják a tortát. A csipkét a torta tetején a citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, melyek közeit málna lekvár tölti ki. Liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-gekkel és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszítjük.
A nyertes torta méltán viseli ezt a nevet, hiszen az összes rétegében megtalálható ez a rendkívül ízletes gyümölcs. Egy torta több, mint hatszáz gramm málnát tartalmaz.”

Az üde, friss és nagyon gyümölcsös desszert – mely zászlónk színeit is mutatja – bár jellegében közel áll a magyar tradicionális süteményekhez, de ezzel együtt készítésének technológiája ötvözi a hagyományt és az új trendeket.

Magyarország tortája a Boldogasszony csipkéje – fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos IpartestületeA keszthelyi belvárosban lévő Korzó cafeban már készülnek arra, hogy elkészítsék ezt az ünnepi desszertet.
– Már évek óta kínáljuk a vendégeinknek az Ország tortáját, hiszen a Balaton környékén sok magyar vendég megfordul ilyenkor. Mindenki tájékozott a médiából, és nagyon sokat szeretnék megtudni, milyen is ez a torta. Amikor együtt vannak a családok, szívesen megkóstolják, hiszen kíváncsiak rá – idézte fel az elmúlt évek tapasztalatit Pliskó Józsefné üzletvezető. Azt is elárulta, sok vendég már most érdeklődik a torta külleme és íze iránt. Nekünk is elárulta, hogy a desszert könnyű, friss, minden része: tésztája és krémje is tartalmaz málnát.

– Az ország tortájának elkészítése sohasem egyszerű, idén is bonyolult kicsit. De nagyon pontosan megvan a leírás, nagyon pontos a receptúra és nagyon könnyen beszereztük az alapanyagokat, mert a nagykereskedők felkészültek arra, hogy ki tudják szolgálni a cukrászdákat – tette hozzá a szakember.

Magyarország tortája a Boldogasszony csipkéje – fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

S ismerkedjünk még egy kicsit a torta megálmodójával, s magával az ünnep édes koronájával!
Tóth Norbert, a Tóth cukrászda tehetséges fiatal cukrász az elmúlt évek Magyarország tortája verseny döntőinek rendszeres résztvevője, tavaly bronzérmet nyert. A Boldogasszony csipkéje a málna népies elnevezése. Nevét csipkézett leveleiről kapta, és ízletessége mellett gyógyhatása is figyelemre méltó, magas vitamintartalma miatt az egyik legegészségesebb gyümölcsünk.

Cukor nélkül – Kicsi Gesztenye

Gondolva azokra is, akiknek figyelni kell táplálkozásukra, azok kedvére a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal közösen kiválasztja Magyarország Cukormentes Tortáját is. Idén a Kicsi Gesztenye győzedelmeskedett, mely Gyuris László, a szegedi A Cappella Cukrászda aranykoszorús cukrászmestere kreációja.

A versenyt kiírók ismertetése szerint a torta ízvilágát a gesztenye alapozza meg, melyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós tesz teljessé. Az édesség tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe a csokoládé ívek. Így a torta a harmonikus, egyedi ízvilágához elegáns küllemet is kapott. A hozzáadott cukor nélkül készült Kicsi Gesztenye szeletenként csupán 14,9 g szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet.

Magyarország cukormentes tortája a Kicsi Gesztenye – fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

A tortákat – s ez garancia lehet az eredeti alapanyagok felhasználására és az eredeti receptúra szerinti készítésre – év végéig csak az ipartestület tagjai készíthetik. Így idén a recepteket majd csak év végén teszik közzé.
Mi azonban itt megmutatjuk, hol kóstolhatjuk a Balatonnál a tortákat vasárnaptól.

 

CUKRÁSZDA TELEPÜLÉS CÍM BOLDOGASSZONY CSIPKÉJE KICSI GESZTENYE
Fék kávéház Balatonakali Pacsirta út 1. Képtalálat a következÅ‘re: „málna vektor”
Amaretto Fagylaltozó Balatonalmádi József A. út 1. Képtalálat a következÅ‘re: „málna vektor” Képtalálat a következÅ‘re: „szelídgesztenye vektor”
Eleven cukrászda Balatonkenese Óvoda u. 10-12. Képtalálat a következÅ‘re: „málna vektor”
Geleta cukrászda Balatonlelle Rákóczi út 269. Képtalálat a következÅ‘re: „málna vektor” Képtalálat a következÅ‘re: „szelídgesztenye vektor”
Márton cukrászda Balatonlelle Rákóczi út 241. Képtalálat a következÅ‘re: „málna vektor” Képtalálat a következÅ‘re: „szelídgesztenye vektor”
Caffee Rigolettó Hévíz Kölcsey F. u. 2. Képtalálat a következÅ‘re: „málna vektor” Képtalálat a következÅ‘re: „szelídgesztenye vektor”
Korzó Café Keszthely Kossuth u. 7-9. Képtalálat a következÅ‘re: „málna vektor” Képtalálat a következÅ‘re: „szelídgesztenye vektor”
Pálma cukrászda Keszthely Vaszary Kolos 6/D Képtalálat a következÅ‘re: „málna vektor” Képtalálat a következÅ‘re: „szelídgesztenye vektor”
Sütibolt Keszthely Kócsag u. 1/A Képtalálat a következÅ‘re: „málna vektor” Képtalálat a következÅ‘re: „szelídgesztenye vektor”
Cafe Melba Siófok Fő u. 172. Képtalálat a következÅ‘re: „málna vektor” Képtalálat a következÅ‘re: „szelídgesztenye vektor”
Dinasztia cukrászda Siófok Kálmán I. sétány 2/c Képtalálat a következÅ‘re: „málna vektor” Képtalálat a következÅ‘re: „szelídgesztenye vektor”
Vár Kávézó Szigliget Kisfaludy u. 26. Képtalálat a következÅ‘re: „málna vektor” Képtalálat a következÅ‘re: „szelídgesztenye vektor”
Borostyán Cukrászda Tapolca Vasút u. 1. Képtalálat a következÅ‘re: „málna vektor” Képtalálat a következÅ‘re: „szelídgesztenye vektor”
Dolce Cukrászda Tapolca Csobánc u. 55 Képtalálat a következÅ‘re: „málna vektor”
Bányai cukrászda Veszprém Gyöngyvirág út 6. Képtalálat a következÅ‘re: „málna vektor” Képtalálat a következÅ‘re: „szelídgesztenye vektor”
Kokó cukrászda Veszprém Március 15 u. 3/1 Képtalálat a következÅ‘re: „málna vektor”
Kokó Terasz Veszprém Kossuth L. u. 6. Képtalálat a következÅ‘re: „málna vektor”
Schőnig Cukrászda Veszprém Kiskőrösi u. 18 Képtalálat a következÅ‘re: „málna vektor” Képtalálat a következÅ‘re: „szelídgesztenye vektor”
Szilágyi Cukrászda Zalakaros Petőfi u. 45. Képtalálat a következÅ‘re: „málna vektor” Képtalálat a következÅ‘re: „szelídgesztenye vektor”

Forrás: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

Összeállította: Keszey Ágnes

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva