Finom gyümölcsök, amelyeknek most szezonja van, a balatoni termelői piacokon pedig frissen be tudod szerezni őket: körte, szilva, alma és persze a dió. Amikor a likeBalaton.hu csapata a közelmúltban a Balatonnál járt, diófákból is több tucatnyit látott, miközben a szüretelésről sem feledkezett meg.
Lássuk a legjobb őszi muffinokat, amelyeket villámgyorsan el tudsz készíteni, aztán irány egy jó badacsonyi kirándulás vagy balatoni bringatúra! Ezek a finom falatok útközben kiváló energiabombaként szolgálnak, hogy energikusan folytathasd az aktív kikapcsolódást.
A balatoni borok hozzáadásával készített finomságokat kóstoltátok már?
Recept a fotó után!
Hozzávalók:
13 dkg vaj (+ a formához)
15 dkg cukor
1/2 tk fahéj
2 db tojás
20 dkg liszt
2 tk sütőpor
2 db savanykás alma
porcukor
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Egy 12 db-os muffintepsit kivajazunk, vagy a mélyedésekbe muffinpapírt teszünk. A vajat megolvasztjuk, és kissé hűlni hagyjuk. Hozzáadunk 14 dkg cukrot és a fahéjat, majd habosra keverjük a tojásokkal. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, és fakanállal vagy spatulával a vajas masszába forgatjuk. A tésztát a muffintepsibe töltjük. A meghámozott, kicsumázott almát vékony szeletekre vagy cikkekre vágjuk, és a nyers tésztába nyomkodjuk. Megszórjuk a maradék cukorral elkevert fahéjjal, és az előmelegített sütőben sütjük kb. 25 percig. Kihűtjük, és porcukorral megszórva tálaljuk a muffinokat.
Recept a fotó után!
Hozzávalók:
12 dkg vaj
25 dkg cukor
2 db tojás
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 dl tej
1 kávéskanál fahéj
10 dkg dió
5 szem közepes szilva
A puha vajat és cukrot habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Ezután hozzákeverjük a lisztet, a sütőport, a dió és a fahéj keverékét, végül pedig belekeverjük a felkockázott szilvát. Ezután annyi tejet adunk hozzá, hogy formálható masszát kapjunk. Papírkapszlival bélelt muffinformákba adagoljuk a masszát, majd előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
Recept a fotó után!
Hozzávalók:
2 db tojás
15 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
15 dkg finomliszt
10 dkg darált mák
3 ek étolaj
1,5 dl tej
2 db alma (savanykás)
1 db citrom
Elkészítés:
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzá adjuk a sütőporral elkevert lisztet és a mákot. Hozzákeverjük az étolajat és a tejet. Az almát és a citrom héját lereszeljük, majd hozzákeverjük a tésztához. A muffinformákba papírkapszulát teszünkmegtöltjük tésztával. ¾ részig tesszük, szép magasra feljön. 170 fokon, légkeveréses sütőben megsütjük.
FŰSZERES-ZABPELYHES KÖRTÉS MUFFIN
Recept a fotó után!
Hozzávalók:
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál friss gyömbér reszelve (vagy ugyanennyi gyömbérpor)
1 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
14,5 dkg finomliszt
15 dkg zabpehely
22,5 dkg körte (pürésítve, lehet akár bébiétel is)
4 db tojás sárgája
1,25 dl joghurt
10 dkg méz
1 kemény! körte (hosszanti irányban gerezdekre vágva/szezonálisan apró körtét is használhatunk félbe-negyedbe vágva, nagyon látványos lesz!)
10 dkg mazsola
olaj
Elkészítés:
Egy nagy keverőtálban összekeverjük alaposan a száraz hozzávalókat: a lisztet, a zabpelyhet, a sütőport, a szódabikarbónát, a gyömbért, a fahéjat és a szerecsendiót. Egy kisebb mélyedést képzünk a halom közepén a folyékony hozzávalóknak. Beleöntjük a tojások sárgáját, a joghurtot, a mézet, valamint a pürésített körtét és a mazsolát is. Alaposan összedolgozzuk a keveréket – ügyeljünk rá, hogy a száraz hozzávalók is mind az elegy részét képezzék.
Ha elkészültünk, 2/3-ig töltjük a kiolajozott muffinformákat, a tetejükre díszítésként 1-1 gerezd körtét helyezünk.
A 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
Recept a fotó után!
Hozzávalók:
30 dkg sütőtök
1/2 tk só
15 dkg vaj
15 dkg cukor
2 db tojás
1 tk vaníliás cukor
1/2 tk őrölt szerecsendió
1/2 tk porrá tört szegfűszeg
17,5 dkg liszt
2 tk sütőpor
6 tk birsalmalekvár (elhagyható)
Elkészítés:
A sütőtököt a héj és a magos rész eltávolítása után felkockázzuk, majd kevés sós vízben puhára főzzük és botmixerrel pürésítjük. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Közben a vajat habosra keverjük a cukorral és a tojásokkal. A sütőtökös masszát a fűszerekkel ízesítjük, és a vajkrémhez adjuk. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, majd a sütőtökös masszába forgatjuk, és simára dolgozzuk. Egy 12 darabos muffintepsi mélyedéseibe papírformákat teszünk. A tésztát a formákba kanalazzuk, és a muffinokat készre sütjük 20-25 perc alatt. A birsalmalekvárt megmelegítjük és simára keverjük. Végül a kihűlt muffinok tetejét vékonyan megkenjük a zselével.
További muffinrecepteket találtok itt, ezeket szintén elkészíthetitek az őszi gyümölcsökből és termésekből, melyeket természetesen a balatoni termelőktől érdemes beszerezni. Lóháton felfedezni a vidéket, megízlelni a környék borait, mangalicakolbászt vagy kecskesajtot kóstolni, megismerni a méz és számtalan gyógynövény áldásos hatásait, felfedezni egy parasztportát, megtanulni mézeskalácsot sütni, régi bútorokat újjávarázsolni – rengeteg érdekességgel várják a vendégeket a Nyitott Porták a Balaton közelében.
Nyitókép: Pixabay
Összeállította: Szaniszló Hajnalka