Szaniszló Hajnalka | 2019.09.28. 12:00
Ínycsiklandó finomságok balatoni gombából – receptekkel!
Elkezdődött a gombaszezon és ez igaz a bakonyi és a Balaton-felvidéki erdőkre is. Az illatos csemegéből számtalan finomságot készíthetünk és még egészséges is. Természetesen rendezvények is kapcsolódnak hozzá: mi most egy programokkal fűszerezett gasztro-orgazmusra invitáljuk az olvasókat.

A Balatonnál egyre többen vannak, akik akik hátizsákjukkal nem a tó, hanem az erdő felé veszik az irányt és vadásszák a főként vargányát, tinórut, és csiperkét, amely itt megterem. Mielőtt hazavisszük, érdemes bevizsgáltatni a gyűjteményt és oda kell figyelni a védett fajokra is, ezért nem árt felkészülni egy-egy ilyen túra előtt. Ebben a cikkben nem csak tanácsokat, de recepteket is találtok.

Ezt a veszprémi piac gombaszakértőjénél, Kelli Lajosnál meg is tehetjük. Lajos elmesélte nekünk, hogy recepteket is szoktak nyomtatni, amit kiraknak az asztalra, és ingyen lehet vinni belőle, hogy aztán otthon a fazékban rotyogjanak majd az illatos gombából készülő finom falatok.

TIPP! Szeptember 28-án rendezik a FüstbenEdzettek Reload címre keresztelt eseményt Gyenesdiáson, ahol szintén főszereplő lesz a gomba, de emellett lesznek burgonyából, szőlőből, borból, és pálinkából készült finomságok is, megidézve a szüretek kacsasültillatban úszó hangulatát, belekeverve egy brutál zsírbafojtott disznóvágást. Mi szóltunk, hogy gasztro-orgazmus lesz a vége, ha elolvasod a cikket!

Ha szeretnéd otthon elkészíteni a Balaton környékén termett isteni gombás menüt otthon, ehhez most remek választás lehet az alábbi két recept: egy vajgaluskás gombaleves és egy testes, vörösboros gombapörkölt.

VAJGALUSKÁS GOMBALEVES

Hozzávalók:

A leveshez:

50 dkg gomba vegyesen (róka, barna csiperke, laska)
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 ek olaj
1 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 tk szárított kakukkfű
1 mk bors

1 ek liszt
1 tk piros paprika
1 csokor petrezselyem felaprítva
2 dl tejföl
pár csepp citromlé vagy ecet

A galuskához:

1 db tojás
2-3 ek liszt
1 tk vaj
csipet só

Elkészítés:

Két evőkanál forró zsiradékon megdinszteljük a vöröshagymát, majd benne a fokhagymát. Rádobjuk a gombát, a zöldséget, a kakukkfüvet, borsozzuk, sózuk, és folyamatos kevergetés mellet ezeket is megdinszteljük. Felengedjük kb. 1,5 liter vízzel, felforraljuk, majd alacsony hőfokon tovább főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Egy kisebb edényben két evőkanál olajat hevítünk, megszórjuk a liszttel, és világos rántást készítünk belőle. Megszórjuk pirospaprikával, kikeverjük hideg vízzel, és a leveshez adjuk, utána fűszerezzük.
A tejfölt kikeverjük egy kevés forró levessel, hozzáadjuk, és egy pici cukorral, kevés citromlével ízesítjük, ízlés szerint.
A vajgaluskához összekeverjük a tojást annyi liszttel, hogy sűrű, már éppen nem folyékony tésztát kapjunk, majd hozzákeverjük a puha vajat is. Az ismét forrásig hevített levesbe szaggatjuk, és 1-2 perc alatt készre főzzük a nokedliket, miközben megszórjuk aprított petrezselyemmel.

TIPP! Október elején, amikor még tombol a gombaszezon, várják a futókat, a túrázókat és a kerékpárosok a az iszonyatos fák erdejébe a fenyőfői Ősfenyvesbe: ez lesz az Ősfenyves futás és kerékpáros Fenyőfő Maraton, amely szintén lehetőséget ad arra, hogy begyűjtsük például a második fogáshoz való vargányát is.

VÖRÖSBOROS-VARGÁNYÁS GOMBAPÖRKÖLT

Hozzávalók:

25 dkg szárított vargánya
2 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
2 db chili paprika

őrölt feketebors
őrölt csípős piros paprika
1 evőkanál tejszín
1 dl vörösbor
olívaolaj
A nokedlihez:
1 db tojás
20 dkg liszt

víz

Elkészítés:

A gombát néhány órára langyos vízben áztatjuk.
A hagymát felszeleteljük, a paradicsomot felkockázzük, a fokhagymát ás a chilit felaprítjuk.
Egy serpenyőben olajon megdinszteljük a hagymát, majd rátesszük a chilit, a paradicsomot és a gombát, aztán fűszerezzük.
Elkészítjük a a nokedli tésztáját, kiszaggatjuk.
A pörkölthöz hozzáöntjük a vörösbort, belekeverjük a tejszínt.
A gombapörköltet a nokedlivel, szafttal meglocsolva tálaljuk, ízlés szerint csalamádét kínálunk mellé.

További gombás receptekért keresd a mindmegette.hu oldalát.

 

A végére pedig jöhet egy kis csavar? Láttátok már a Tihanyi-félszigetnél kirándulva A Szarkádi-erdő és a Belső-tó között elterülő Gejzírmező sziklaképződményeit? Van közöttük gomba alakú is!

Összeállította: Szaniszló Hajnalka

Nyitókép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva