2019.12.03. 14:00
Veszprémben járt az igazi finn Mikulás
Joulupukki, a finn Mikulás december 2-án látogatott el Veszprémbe, immár 18. éve. Ezzel nagykorúvá vált ez a kapcsolat, amit a finn szokásokhoz híven egy szál vörös rózsával és egy tengerész sapkával tettek emlékezetessé.

Veszprémben minden évben a város, a Kukkantó Egyesület és a veszprémi Magyar-Finn Egyesület nagy összefogással szervezi meg a lappföldi Mikulás látogatását. A Mikulással sajnos nem sikerült beszélnünk, mert nagyon gyorsan pattant fel a rénszarvas szánjára, hogy minél több magyar városba eljusson még a következő egy hétben. Ám az esemény létrejöttének egyik kulcsfigurája, a Kukkantó Baráti Kör Egyesület elnöke, Somody Zsuzsanna, a program háziasszonyaként szívesen mesélt nekünk arról, miért is különleges ez az idei látogatás.

– Idén lett 45 éves a Veszprém-Rovaniemi testvérvárosi kapcsolat, és ez volt a 18. alkalom, hogy a Mikulás a városba érkezett. A finneknél is a 18. év jelzi a felnőtté válást, és az érettségiző fiatalok egy szál vörös rózsát fogva, és egy tengerész sapkát viselve ünneplik meg az eseményt. Mivel idén a mi kapcsolatunk is a felnőtt korba lépett, ezért most ezekkel a jelképekkel ajándékoztuk meg a Mikulást. Hiszen ő minden évben és mindenhová visz ajándékot, de nagyon fontos, hogy mi is adjunk neki.

A lappföldi Mikulás a nagykorúság finn jelképeivel

 

A testvérvárosi kapcsolatokra tekintettel Veszprémbe és Ajkára, Rovaniemi másik testvérvárosába, mindig jótékony céllal érkezik a piros köpenyes apó. A szervezők minden évben lehetőséget teremtenek, hogy a szociálisan vagy egészségileg hátrányos helyzetben lévő gyerekekhez, családokhoz is eljusson, ehhez ő maga és a szervezők is ragaszkodnak. A kórház gyermekosztályára mindig ellátogat, idén is felkereste az osztályt, hiszen még levelet is kapott tőlük.

Ha már a környéken jár, érdemes felkeresni a Balaton környéki Adventi vásárokat is.

Ezután a Kossuth utcán délután fél 4 és 5 óra között lehetett találkozni vele, hogy a kisebbek és nagyobbak is megölelhessék, kezet fogjanak vele és fényképen örökítsék meg az emlékezetes pillanatot. A gördülékenységet sok-sok Mikulás-manó segítette, hogy minél több gyermek odaállhasson a Mikulás mellé.

A Mikulás manók

– Alapvetően ez a program arról szól, hogy családok, gyerekek jöhessenek – mondta Somody Zsuzsa – , és csak úgy kapnak egy kis szeretetet, ami a legfontosabb, különösen ilyenkor. Látom, hogy a szülőknek pedig legalább olyan fontos és nagy élmény, mint a gyerekeknek. Hiszen lássuk be, hogy az önzetlen szeretet mindenkinek kijár, és egy szülő nagyon el tud fáradni. Ez a fél óra önfeledt itt lét nagyon jól tud esni nekik is, mindannyiunknak. Itt pedig érezhetjük, hogy csak úgy minket is megsimogatnak egy kicsit. És ez szerintem nagyon jó.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva