A hévízi Macchitao Caffeban az olasz sütemények mellett a szendvicsek, sajt- és sonkatálak kínálata már teljesen megszokott, egy pohár vagy egy üveg bor mellé jól illenek ezek a finomságok. Azon sem csodálkozunk, hogy itt készül sütemény sütőtökből és céklából is, na de a kocsonya valóban meghökkentett még engem is.
Erről az ételről mindenkinek van ízemléke, ez nem egy egyszerű, fél óra alatt összedobható fogás. A gyors közvélemény-kutatásom alapján az embereknek két tábora van. Aki imádja ezt a remegő ételt, és aki már a kocsonya szó hallatán világgá fut. Egyre kíváncsibb lettem, hogy fogadják a vendégek ezt az ételt a hévízi kávézóban.
Fonnyadt Norbert üzletvezető azt mondja, szerencsére az ő vendégkörük nyitott az újdonságokra, és bátran megkóstolják a Macchiato kocsonyáját frissen sült kovászos kenyérrel és wasabi tormával, amihez nagyon jól illik egy pohár olaszrizling.
Egy csatos üvegben érkezik az étel, letisztult, csodaszép maga a kompozíció is, nekem tetszik a színek jelenléte is. Pár levél sötétzöld rukkola, a sárga citrom és a halványzöld wasabi jól kiegészíti az átlátszó, de szinte aranysárga kocsonyalét. Wasabit még soha nem ettem kocsonyához, kellemesen csíp, de csak rövid ideig, izgalmas kiegészítője az ételnek.
– Arra törekedtem, hogy a nagymamám által főzött kocsonya ízvilágát adjam vissza, persze egy kis csavarral – árulja el a titkot Turcsics Gábor, gasztronómiai vezető.
– A kocsonyát annyiféleképpen tálaljuk és esszük, hogy szinte végtelen a sor. Van, aki őrölt piros paprikával vagy sült krumplival, van, aki ecettel, vannak, akik tökmagolajjal ízesítik a már megdermedt ételt. Mi citromszeletet és wasabi tormát kínálunk hozzá. Nagyon fontos, hogy az alaplébe minden hozzávaló belekerül, akárcsak otthon főznénk, és lassú tűzön, 5-6 órán keresztül készítjük azt.
Tálalásnál a húst, csülköt, fület, farkat, körmöt és bőrt nem teszik az ételbe, Gábor azt mondja, sokan pont ezeknek a látványa miatt idegenkednek az ételtől.
– Én csak füstölt marhanyelvet szeletelek a lébe, és frissen sült kenyeret adunk hozzá.
– Hogy kerül az étel mellé a wasabi?
– Sokan reszelt tormával eszik otthon a kocsonyát, ezt az ízvilágot bolondítottam meg a wasabival.
– Ezek szerint nincs is titok ebben a kocsonyában?
– Valóban nincs. A titok, hogy nincs titok… Mi nem porcelán mélytányérba adagoljuk a kocsonyát, mint otthon, hanem csatos üvegbe, de mindent belefőzünk, amit otthon is beleteszünk. A bisztró étel kínálatra egyre nagyobb az érdeklődés, a szendvicsek, saláták, libamáj mellé egy téli fogást is szerettem volna megmutatni a vendégeinknek.
Ha a kocsonya túl extrém fogás lenne neked az ünnepi időszakban, kattints ide a legjobb balatoni szilveszteri finomságokért!
Nyitókép: pixabay
Készítette: Mihály Szilvia