Bár elmaradnak a tavaszi Gasztrohegy túrák Badacsonyban, a séfek nem hagynak bennünket finomságok nélkül, megosztják velünk kedvenc receptjeiket.
Gasztrotúra helyett kezdődjön akkor az otthoni konyhai kalandtúra, egy pohár badacsonyi bor segíti kibontakoztatni a kreativitásunkat!
A Hableány séfje, Ács Ferenc lángost sütött lágysajttal és dióval, hamarosan mutatjuk az otthon is elkészíthető ikonikus balatoni étel receptjét.
Emlékszel a nyári lángos körkép összeállításunkra? Kattints ide a legjobb lángosokért!
Korábban Kardos Gáborral, az Év strandétele egyik ötletgazdájával beszélgettünk a balatoni lángosokról és a balatoni büfék kínálatáról.
–Lángos fronton már megfigyelhető a kreativitás – mondja. – Van már töltött lángos is, de a lángosból és a palacsintából sokkal többet ki lehet hozni. Ez a hétköznapi strandétel megfelelő alapanyagokból elkészítve nagyon mutatós és finom lesz.
A Hableány lángosa megfelel a minőségi kritériumnak. Eredetileg a Gasztrohegy Húshagyó kedv hétvégéjére kreálta a séf, de a járványügyi helyzet miatt személyesen már nem kóstolhattuk meg. Otthon azonban könnyen elkészíthetjük mi is, jöjjön végre a recept!
Közzétette: Gasztrohegy Badacsony – 2020. március 6., péntek
A kelt tészta ne ijesszen el senkit, nem kell gyakorlott nagymamának, sem házi tündérnek lenni ahhoz, hogy lángost süssünk!
Lángos lágysajttal és dióval
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
1 dl tej
1 dl víz
2,5 dkg friss élesztő
1 teáskanál cukor
Só
Ezt tedd a lángosra:
10 dkg tisztított dió
20 dkg sajtkrém
2 fej salotta hagyma
2 gerezd fokhagyma
saláta levelek ízlés szerint
dió olaj
A sütéshez szükséged lesz:
Napraforgó olajra
Elkészítés:
Langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, hagyjuk dolgozni. Addig a lisztet, sót és a vizet egy keverő tálba öntjük. Ha felfutott az élesztő, elkezdjük dagasztani a tésztát. Alaposan dolgozzuk össze, míg egy rugalmas, sima tésztát kapunk.
Nagyon jót tesz a tésztának, ha egy éjszakát hűtőben pihentetjük, de ha erre nincs időnk, ruhával letakarva kelesszük, míg kétszeresére nő.
Közben készítsük el a feltétet. A diót sós-cukros lobogó vízben 1-2 percig főzzük, majd szűrjük le és hűtsük. A sajtkrémet az apróra vágott salotta- és fokhagymával, sóval összekeverjük. A saláta leveleket meglocsoljuk dió olajjal és sózzuk.
A lángostésztát, ha megkelt, kigombócozzuk és meleg helyen pihentetjük.
Forró napraforgó olajban süssük a bucikból nyújtott lángosokat, míg szép arany színt kapnak, tálalásig papírtörlőn pihentetjük őket.
Látod, ezzel a diós, sajtos feltéttel egy egyszerű ételből is különleges fogás lett.
Ha nosztalgiázni szeretnél, milyen volt egy korábbi Gasztrohegy túra, nézd meg a képeinket!
A Hableány épülete, ahonnét a receptet kaptuk, szinte ugyanolyan ikonikus, mint a balatoni lángos.
Az 1883-ban nyitott Hableány Szálló még a vízparton volt, kattints ide, és olvasd el cikkünket, amiben körbejárjuk az épület múltját!
A titkos történetek mellett természetesen olvashatsz a szerelemről és borokról is. A Hableány 2019. nyarán a Laposa családnak köszönhetően újult meg, birtokközpont, borászat, gasztronómiai tér, vendéglátóhely lett, ahol a múlt és a jelen összeér.
Átépítésénél fontos szempont volt, hogy az épület méltó maradjon történetéhez, jelentéséhez, és új funkciókkal gazdagodjon. A cél sikerült, a Hableány az Év Balatoni Háza 2019 versenyen a legmutatósabb gazdasági épületnek bizonyult.
Nyitókép: Hableány FB